desire nymark - Banneri

Lause joka herättää tunteita. Sen olen oppinut, koska asiaa kommentoidaan ja korjataan blogin kommentti osiossa tiuhaan tahtiin. Eli kumpi on sitten oikea tapa sanoa, ”tehdään lapsia” vai ”saadaan lapsia”? Itse käytän useimmiten tätä ”tehdään” muotoa, koska se on mielestäni loogisempi. En tiedä johtuuko tämä kielimuurista vai mistä. Moni kokee kuitenkin tehtäväkseen huomauttaa että niitä lapsia ei noin vaan tehdä, niitä saadaan. Itse olen eri mieltä, eli näköjään tämä(kin) asia on tulkintakysymys.

IVF

Minä taas koen että ”niitä lapsia saadaan” kuulostaa siltä että tämä asia olisi suuremman tahon päätettävissä. Tai että niitä lapsia noin vaan joko saadaan tai sitten ei. Me ei kyllä saatu yhtään mitään. Ihan tekemällä tehtiin lapsi. Lääkärikäyntejä, verikokeita, lääkkeitä ja toimenpiteitä. Jossain kohtaa jopa epäilin että sinä kuukautena minut olisi useammin tutkittu sillä anturilla kuin pantu. Kyllä siinä jouduttiin tekemään aika paljon töitä, ennen kuin niitä alkioita sitten viljeltiin (eli tehtiin) labrassa.

lapsettomuushoidot

Hämmentävää että joku vielä tässä pisteessä luulee meidän uskovan että niitä lapsia ”noin vaan tehdään”. Tai että käsite ”kaikki eivät pysty saamaan lapsia tosta noin vaan” olisi meille vieras. Andreas oli jo kuopannut haaveen biologisista lapsista 25 vuotiaana. Hän oli 33 kun päätimme aloittaa lapsettomuushoidot. Hänellä ei ollut pientä aavistustakaan miten paljon siittiöitä hänellä oli pakkasessa, tai minkä laatuista. Pelkkä tieto siitä että Naistenklinikan pakkasessa on jotain, sekä tietysti täysi varmuus siitä että ilman hoitoja raskaus ei ole mahdollinen.

En usko että kukaan luulee että niitä lapsia ”noin vaan tehdään”. Se, mitä ”pitkän yrittämisen jälkeen” tarkoittaa on myös tulkintakysymys. Meille tehtiin vaan yksi inseminaatio, yksi IVF/ICSI ja tuoresiirto sekä yksi pakastealkion siirto josta sitten tuli plussa. Koko prosessi kesti noin 9 kuukautta. Joku voisi sanoa että meillä tärppäsi nopeasti, koska jotkut roikkuvat hoidoissa monta vuotta. Itse sanoisin että ne 9 kuukautta tuntuivat todella pitkältä ajalta. Joku saattaa myös kokea että 3 kuukautta ”luomuyrittämistä” olisi pitkä aika. Asiasta voi tietysti olla eri mieltä, mutta se ei ole kenenkään asia lähteä vähättelemään toisen tuskaa tai ahdistusta.

Ymmärrän kuitenkin yskän

Itse en koe lausetta ”tehdään lapsia” loukkaavana, kuten en myöskään sitä toista versiota ”saadaan lapsia”. Ymmärrän kuitenkin että lause saattaa herättää vahvoja tunteita lapsettomuudesta kärsiville. Meidän lapsettomuus oli miehestä johtuvaa, joten lapsettomuus on varmasti miehelleni kipeämpi paikka. Sen huomaa myös nyt raskausaikana, miten erittäin odotettu tämä lapsi on. Mieheni on meistä se joka jaksaa hypistellä vauvajuttuja loputtomiin. Minäkin olen innoissani, mutta mies vetää raskaus hössötyksen ihan next levelille.

On kuitenkin olemassa yksi lause joka herättää minussa vahvoja tunteita ja se on ”miksi ette vaan adoptoi?”. Adoptiokorttia heitetään usein korjaussarjana, jos puhutaan lapsettomuudesta tai lapsettomuushoidoista. Oletuksena tietysti että adoptio olisi varmempi ja helpompi vaihtoehto. Harva tietää miten pitkä, vaikea ja kallis prosessi adoptio on. Sitten tietysti myös se, että adoptiolle saattaa olla esteitä jonka takia tämä ei onnistu. Jokaisella on ne omat kipeät kohdat.

Kommentit (18)

Lapsia tehdään, mutta kuten kaikessa tekeminen ei tuota aina toivottua lopputulosta tässä tapauksessa lasta. Ehkäisyn läpi tulleet lapset ovat saatuja lapsia, mutta suunnitellusti tulleet tehtyjä. Meillä 6kk tehtiin lasta ennen plussaa, luomuna tuli mutta tehtiin silti. Ei se ollut mikään taikatemppu et siittiöt vaan mun nukkuessa hyppäs mun sisään just oikeana yönä ku satuin ovuloimaan. Niin tikuilla kuin erilaisilla sovelluksilla kytättiin ja projektoitiin. Ovulaation aika oli aina meidän aikaa. Välillä puuhasteltiin ku kanit. Tuli monet kerrat oltua jalat kohti kattoa heti yhdynnän jälkeen sen sijaan et käpertyis toisen kainaloon hetkeksi. Tietoisesti mietittii et milloin jätän e-pillerit pois, tietoisesti käytettiin kondomia pillereiden sijaan odottaen et varmistuu se hetki et nyt tuntuu oikealta. Paljon siinäkin oli tekemistä.

Tosi mielenkiintoista: taustalla on ajatus siitä, että ihminen tekee päätöksen ”nyt minä haluan lapsen” ja sitten ryhtyy toimeen. On se toimeen ryhtyminen sitten sitä, että jättää ehkäisyn pois, alkaa etsiä kumppania, alkaa harrastaa yhdyntöjä tai lähtee hedelmöityshoitoihin. Tai mitä muuta tahansa, kuitenkin tietoisesti päätetty toiminta jonka tavoite on lapsi.

Aika monet maailman ihmisistä ovat kuitenkin olemassa ilman tällaista järkeilyä taustalla. Ehkä raskaus alkaa koska naisella ei ole lupa kieltäytyä seksistä eikä ehkäisyä ole, ehkä lapsi tulee vahingossa tai jopa ehkäisyn läpi, ehkä nainen ei huomaa olevansa raskaana, ehkä kukaan ei ole koskaan kysynyt haluaako hän lapsia.

Ehkä tää meidän ajatustapa on keino yrittää hallita asiaa, joka on lopulta niin mystinen ettei sitä oikein ymmärrä: miksi lapsia tulee sellaisille jotka eivät yhtään halua ja toisaalta ei tule sellaisille, jotka vuosia yrittävät kaikkensa.

Olen itse käynyt kaikki hoidot läpi ja siihen meni 5 vuotta, että todella saatiin lapsi. Selittämätön lapsettomuus on aika hankala hoitaa, kun ei tiedetä mitä hoidetaan. Jos lapsia vain tehtäisiin, niin täällä olisi ihan jokaisella ihmisellä lapsi, kuka ikinä lasta toivoisi. Fakta on kuitenkin se, ettei hoidotkaan aina tuo sitä toivottua lopputulosta ja moni jää lapsettomaksi tästä syystä. Ehdottomasti lapsia saadaan, ei tehdä. Koska vaikka todella tekemällä tekisit lasta, et sitä välttämättä silti saa.

Minä ajattelen että kyllä niitä lapsia loppupelissä nimenomaan jonkun korkeamman voiman armosta joko saadaan tai ei saada. Vaikka kuinka tekemällä tehtäisiin niin kaikilla vaan ei siltikään onnistu.

Ensin tehtiin, sitten saatiin, vaikka luomuna tulikin. Piti ihan tietoisesti jättää ehkäisy pois, vaikka kaikki ovulaatiotikuttelut jäi kyllä molemmilla kerroilla onneksi välistä. Mutta nopeasti raskautuvana kyllä sitä piti ensin tehdä päätös yrittää lasta, tehdä päätös harrastaa seksiä ilman ehkäisyä, ja tehdä se raskaustesti 😀 Ja kyllähän me miehen kanssa nämä lapset meidän geeneistä tehtiin, eikä se tarkoita, ettei lapset olisi silti suurin lahja ikinä 🙂

Nimenomaan näin minäkin ajattelen, vaikka meillä nyt on lapsettomuushoidot takana. Tehtiin ensin se päätös, että tehdään 😀 sillä nyt ei ole väliä millä ”metodilla”, onhan se silti tekemistä. Sana ”saadaan” taas kuulostaa enemmän siltä että joku muu päättäisi ketkä saavat 🙈 Tulkintakysymys 😀
Mutta yleensä juuri ne jotka kamppailevat / ovat kamppailleet lapsettomuushoitojen kanssa ovat ne jotka korjaavat tätä mun käyttämää ”tehdään”, vaikka itse olen sitä mieltä että silloin vasta ”TEHDÄÄN” paljon töitä 😁

Jos päätetään et nyt lapsi voi tulla, niin silloin niitä tehdään vaikka tärpääminen olisikin epävarmaa. Me ootetaan vahinko vauvaa niin kyl täs tilantees tuntuu et se saadaan eikä tehdä, koska ajatus ei ole ollut millään tavalla lapsessa sitä ”tehdessä”

Totta tämäkin! 😀 Yhtä ainoaa ”oikeaa tapaa” sanoa ei mun mielestä ole, mutta tämä on tosi mielenkiintoinen aihe 😄 Yllärivauvoista kuulostaa loogisemmalta sanoa ”saada” 😀

Jotta voi saada, täytyy tehdä. Tavalla tai toisella. Ei ne vauvat mistään itsestään tupsahda, oli se alullepanotapa mikä tahansa… 🤔

Tämä on tietysti se loogisin 😄

Meinasin tulla katkerana ja puolen tusinan hoitokertojen jälkeen edelleen lapsettomana pauhaamaan, että kyllä ne nyt vaan SAADAAN, mutta… olet niiin oikeassa. Kun ynnätään yhteen miten hitosti sitä oikeasti saa tehä töitä, kärsiä, pistellä neuloja, juoksuttaa munasoluja (mieheni kaahasi Lontoon läpi munat korissa kun ne piti itse viedä labrasta siirtopaikkaan :D), kärsiä hormoonihöyryistä, ootella piinaviikkoja, (mitämäunohdin) niin jos joku sanoo että sitä lasta ei oo tehty ni perkele 😀 Toisaalta, me ollaan tehty ja tehty muttei saatu… Pitänee sitten ’hankkia’. Hankkiminen on minusta melkein vielä hassummin kaikuva sana, ihan kuin kävisi ’hankkimassa’ vaikkapa marsun. Mutta ehkä me vielä ’hankimme’ adoption kautta, muttei täällä Suomessa. Ehkä…

On kyllä tosi vaikea päättää kumpi muoto nyt sitten olisi oikea 😄 Saadaan taas kuulostaa mun korvaan tosi oudolta. Keneltä saadaan ja kuka päättää ketkä saa. Sama tuo hankkia, mistä hankitaan. Meillä oli jotenkin niin selkeä että ”tehdään” 😀 Tavallaan voisi myös ajatella että ensin tehdään ja sitten saadaan (jos saadaan).
Jännä muuten että Lontoossa siirretään itse ”munat” 😀 Toivotan teille onnea ja jaksamista projektiin 💕

Hirveen kaksipiippunen juttu. Musta lapsia sekä saadaan, että hankitaan. Mielestäni jokainen lapsi on saatu. Ei ole itsestäänselvyys, että lapsia saa niin luomuna, hedelmöityshoidoilla kuin koeputkihedelmöityksellä. Kuitenkin nykyään kun lapsia halutaan on se usein aika ”tekemistä” ilman mitään hedelmöityshoitoja. Vaikka täällä odotetaan lasta ihan luomuhedelmöityksestä oli sekin oma työmaansa. Kaverille sanoinkin ettei se ole vaan pelkkää panemista, vaan tuntuu, että pääosissa oli tikkuihin kuseminen. En siis todellakaan vertaa ”kärsimystäni tikkuihin kusemisesta” mihinkään hedelmöityshoitoihin. Tahdon vain sanoa, että kyllä siinä lasten saamisessa on yhä useammalla pariskunnalla se tekemisen meininki.

Niin on, varsinkin kun miettii asiaa enemmän niin aivot meinaa räjähtää 😂 Meillä oli yksi ”luomukierto” ovistikkujen kanssa. Se missä sitten tehtiin paskastealkion siirto, ja voin kyllä kertoa että oli erittäin hermoja raastavaa. Siinä ei ollut piikkejä tai paljon lääkärikäyntejä, mutta hitto se säätäminen tikkujen kanssa. Siinä sitten piti itse päätellä että onko plussa vai ei 😀 että kyllä siinäkin on oma rumbansa!

Mun akileen kantapää on lähinnä tämä ”kunhan on terve” -fraasi. Että voi kiesus!
Lapset ovat melle tulleet, ei tehty tai kai saatuaan.

Totta 🤔 toi on kyllä sellainen lause jota käytetään hirveän usein. Mutta toisaalta jokainen vanhempi varmasti toivoo kovasti että lapsi olisi terve. Äh, hirveän vaikeita juttuja nämä 😀

No se on vähän kaks piippunen juttu. Luomuna niitä saadaan ja koeputkihedelmöityksellä ne on tehtyjä 😅😅😅. Oli kumpi tahansa se ei todellakaan ole mitenkään itsestään selvyys että niitä saadaan tai tehdään. Voi kestää kuukausi/kuukausia tai vuosi/vuosia. Ja jotkut ei hoidoista huolimatta saa koskaan sitä toivomaansa lasta.

Juuri näin, erittäin kaksipiippuinen juttu 😀 Sitten voisi myös olla sitä mieltä että silloin kun yritetään lasta niin ”tehdään” ja sitten kun lapsi on olemassa niin se on ”saatu” 🤔

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X