desire nymark - Banneri

Kerroin nopeasti instagramin puolella että kätilö soitti ja kertoi mitä verikokeessa selvisi, hemoglobiini 102 ja ferritiini 3. Olen syönyt rautaa vajaat kaksi kuukautta, puolet siitä ajasta jopa tuplamääränä. Teen kaiken ihan oikein imeytymisen kannalta, joten en ymmärrä miksi hemoglobiini vaan laskee. Tosin Bellen raskaudessa oli sama ongelma. Silloin ferritiiniä ei edes mitattu, mutta hemoglobiini oli koko ajan alle 100.

Belle syntyi hätäsektiolla ja silloin minulle tankattiin kaksi pussia punasoluja. Sektion jälkeen hemoglobiini oli noin 100, mutta kaksi päivää myöhemmin se oli 87. Annettiin vielä yksi pussi punasoluja ja tunsin olevani huippukunnossa (sektiosta huolimatta)! Silloin hoitaja nimenomaan kertoi, että rautalisää kannattaa tietysti käyttää jos on matala hemoglobiini, mutta siinä kestää kuukausia ennen kuin se lähtee nousuun. Tämä oli nopeampi ja toimivampi vaihtoehto. En kuitenkaan tiedä, olisinko saanut punasolutankkauksen jos en olisi pyörtynyt matkalla aamupalalle, mutta kuitenkin.

Ferritiini 3

Kätilö kertoi että se samperin ferritiini on 3 ja että se on matala. Ennen seuraavaa naistenpoli käyntiä käyn labran kautta ottamassa uuden verikokeen ja jos tuo ferritiini on yhtä matala mietitään rautatankkausta. Itse ajattelin että no, ei sentään ollut pyöreä nolla, mutta moni teistä ilmoitti että tuo 3 nyt periaatteessa tarkoittaa että mun rautavarasto on ihan tyhjä. Eli toivottavasti saisin sen rautatankkauksen ja mahdollisimman nopeasti. Onneksi mun hemoglobiini on ollut korkea raskauden puoleen väliin saakka. Tämähän ei kerro ferritiinistä mitään, mutta en sentään ole ollut rättiväsynyt koko 9 kuukautta. Ensimmäinen ja toinen kolmannes meni yllättävän hyvin ja osasin jopa nauttia raskaudesta.

Matala ferritiini yhdistettynä matalaan verenpaineeseen on suoraan sanottuna yhtä helvettiä. Ainakin minulla, tiedän että siellä jossain on huippumimmejä jotka hoitaa 10 lasta, duunit ja kotityöt ilman ongelmia vaikka ferritiini ja verenpaine on matala. Taputukset ja kunniamerkit heille. Väsyttää, huimaa, heikottaa, happi ei kulje. Pää meinaa hajota kun en saa aikaiseksi mitään, Andreas hoitaa käytännössä kaiken ja on tosi huolissaan. Tuntuu varmasti kivalta kun puoliso vaan ”häviää” ja hänestä tulee kalpea haamu, joka on väsynyt ja voimaton aamusta iltaan. Keskittymiskyky on sen verran huono, että olen siirtynyt dokkareista realityyn. Ai niin, siihen matalaan verenpaineeseen annettiin kaksi kikkaa: 1. Nouse ylös hitaasti 2. Juo vichyä.

Jos epäilet raudanpuutetta, vaadi ihmeessä ferritiinin mittaamista! Raudanpuutteella saattaa olla yhteys lapsettomuuteen sekä keskenmenoihin. Rauta on tietysti myös tärkeä sikiön kehitykselle ja esimerkiksi Bellelle annettiin rautalisää ennenaikaisuuden takia. Muutenkin jatkuva väsymys ja aivosumu on v-mäinen vaiva. Onko joku teistä päässyt rautainfuusioon? Oliko siitä hyötyä?

Kommentit (31)

Itsellä molemmissa raskauksissa annettu infuusio. En muista kuinka matalalla ferri oli. Jotain 3-7 välillä ja hb 100 tai alle. Ekassa sain infuusion rv 35, synnytystapa-arviosta suoraan osastolle ottamaan infuusio. Hb ei ehtiny paljon nousta rv 40+4 jolloin tehtiin kiireellinen sektio ja menetin pari litraa verta. Olin ihan kuollut sen jälkeen ja palautuminen kesti kauan. Mut kotiutettiin niin että hb:kin oli jotain 85. Muistan että ekat viikot kotona ihan velttona, öisin en kyennyt nousemaan edes sängystä kun kädet ja jalat oli ihan velttona. Sitten se pikku hiljaa helpotti ja hb nousi, eli se rautatankkaus onneksi oli ennen synnytystä. Toisen kohdalla oli suunniteltu sektio ja kävin n. Rv 28 ja rv 32 infuusiossa eli kaksi kertaa. Koko loppuraskaus meni sen osalta hyvi, leikaukses menetin verta n. 700ml mutta olo oli loistava. Ja itseasiassa, sen jälkeen vuosiin en ole tarvinnut infuusio ta, joita ennen raskauksiakin olen saanut vaan arvoni on ollu ny pari vuotta paremmat kuin koskaan.

Mutta todellakin, vaadin infuusion kun menet, en usko että ihmeitä tapahtuisi tässä välissä ja vaadi varautumaan siihen että sulle on punasoluja valmiina jos menetätkin jostain syystä paljon verta. Raudatonveri on ihan vettä ja ohutta ja sitä menettää helposti enemmänkin kun rautaisaa paksua verta. En halua pelotella omalla kertomuksella, mutta itse otin opikseni ekasta synnytyksestä ja vaadin toisen kohdalle esim. Että punasoluin varaudutaan ja onneksi niitä ei sitten tarvinnutkaan.

Tsemppiä tulevaa. 😊

Minulla oli sama juttu, aivan onnettomat arvot, jotka eivät vaan nousseet. Kunnes vyöhyketerapeutti/kätilö kertoi, että rauta tarvitsee imeytyäkseen kuparia. Joten söin kupari kuurin raudan rinnalla. Huomattava ero seuraavissa mittauksissa ja olotilassa, arvot olivat lähteneet nousuun. Oletko kokeillut kuparia?

Mulla on normaalistikkin hb n. 110, ollut aivan lapsesta saakka ja tässä pysyessään ei aiheuta mitään poikkeavaa olossa.. Kuopusta odottaessa vaivas kamala väsymys ja huimaus. Nukuin 12h unia ja 3-4h päikkäreitä ja silti olin aivan koomassa. Söin koko raskauden ajan rautaa tuplamäärää eikä auttanut. Neuvolassa seurattiin tosi tarkasti mun hb kun on normaalistikin niin alhainen. Hb oli laskenut 87 ja neuvolantäti laittoi samantien labraan ja ferritiinikokeisiin. Sain lähetteen rautatiputukseen jossa kävin kahdesti raskauden aikana ja sillä saatiin olo taas normaaliksi.
Joten lämpimästi suosittelen vaatimaan sitä rautatiputusta jotta saat olon taas normaaliksi 🙂

Hei,
vauvani syntyi suunnitellulla sektiolla 2vkoa sitten. Minulla rv 20 tienoilla oli hb 109 ja ferrit 12. Rv 36 hb 99 ja ferrit 6. Ja myös minä kärsin matalasta verenpaineista.
Ison tinkauksen jälkeen sain 2 krt ferrinjekt tiputuksen. Kovasti piti perustella lääkäreille. Rv 38 ja 39 sain nämä tiputukset. Ensin loppuivat suonenvedot, sitten hengästyminen ja aivosumu.
Taistele ja perustele jotta saat tiputuksen!
Pyydä vaikka toinen lääkäri paikalle jos ensimmäinen on vastaan.

Toiset lääkärit sanoo ettei rautavarastoja saa täyteen muuten kuin infuusiolla. Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta äitini mukana olen useemmassa infuusiossa ollut ja hänelle sanottu että ei muu auta. Onkin käynyt 1-2krt vuodessa rautatankkauksessa.

Mulla esikoinen syntyi kiireellisellä sektiolla ja menetin 1500ml verta. Hb nousi rautalisällä raskausaikana 115 140 paikkeille eli takaisin omaan normaaliin. Sektion jälkeen laski tuonne 115 pintaan taas ja pyörryin heti kun ylös pääsin nousemaan, mut ei asialle mitään tietenkään tehty, kun arvo oli hyvä 😅 Toinen syntyikin suunnitellulla sektiolla ja verta meni vaan 400ml eikä hb pudonnut raskausaikana niin ongelmia ei onneks tullut.

Ihanaa, että sulla huomioidaan ja hoidetaan asiaa! Näissä on todella isot kuntakohtaiset erot, itselläni ferritiini on 10 eikä välitetä yhtään, raskaus puolivälissä. Tsemppiä!

Hb yleensä 110-140mutta ferrit 1-6. Ei rautatankkausta, suun kautta en voi syödä rautaa (oksennan vain siitä). Lisäksi erittäin korkea verenpaine.
4 sektiota takana, tokavikan kohdalla sai tankkauksen kun hb oli 79 ja ferrit alle 10

No onpa tosi pieniksi rautavarastot päässeet 😬 Kuinkahan tuossa vauvakaan enää saa rautavarastoja itselleen, äidiltä ne ymmärtääkseni saa 🤔 Toivottavasti saat apua asiaa ennen synnytystä!

Todella vakava raudanpuute. Nyt tärkeä että vaadit hoitoa ja tutkimista mistä johtuu. Alle 30 luvutkin on jo merkki tyhjistä rautavarastoista saati 3. Se on käytännössä sama kuin pyöreä nolla. Olisi hyvä lähennellä 100. Tsemppiä.

Veikkaan että johtuu ihan vaan raskaudesta. Seuraavalla lääkärikäynnillä keskustellaan tosta rautatankkauksesta ja meinaan kyllä vaatia sen. Mieluiten niin että se tehdään heti 😅

Syötkö rautaa joka päivä? Mulla oli raskaudessa myös ihan onnettomat veriarvot ja mietittiin jo veritankkausta, mutta aloin ottamaan rautaa tuplamäärän joka toinen päivä ja arvot lähti nousuun. Tästä olisi kuulemma nykyisin tutkimusnäyttöä, että imeytyy paremmin joka toinen päivä otettuna ja itsellä tilanne ainakin parani ihan huikeesti.

Ensin söin joka päivä. Viimeksi kun kävin naistenpolilla niin lääkäri just sanoi että kannattaa kokeilla ottaa joka toinen päivä, joten sillä menetelmällä olen nyt mennyt muutaman viikon… saa nähdä millaiset arvot on ensiviikolla, mutta en kyllä usko että toi ferritiini kovin nopeasti tuosta nousee 😅

Mulla oli kans erittäin matala verenpaine (matalimmillaan 88/38) sekä matala Hb kolmannen lapsen odotusaikana. Olin myös tosi väsynyt ja huimasi paljon, muttei neuvolassakaan osattu ohjata eteenpäin verikokeisiin, jotta olisi ferritiini arvon saanut. Menin synnyttämään kun Hb oli noin 100, onneksi ei vuotanut paljon synnytyksen yhteydessä 😀
Matala verenpaine on kyllä melko viheliäinen kaveri, vaikka kaikki sanoo että ’parempi matala kun korkea’ ja onhan se terveydellisesti aina parempi mutta kyllä se on ikävää kun huimaa ja päässä tuntuu sumeelle koko ajan. Mulla on siis matala verenpaine luonnostaan, mutta raskaudet on sitä aina laskeneet entisestään. Nyt näytti paineet 88/58 et suht matalalla mennään nytkin 😀 Tsempit loppuodotukseen!

Joo eihän se oo normalia et huimaa ja väsyttää koko ajan 😵 toi ferritiini on kyllä sellainen mitä pitäisi tarkistaa kaikilta raskausaikana. Muutenkin niin helppo tarkistaa, yks verikoe riittää 🙄 ”raskausaikana nyt väsyttää” on sellainen lause jota toitotetaan usein. Mitä järkeä tolla hb:n mittaamisella on, jos asialle ei kuitenkaan tehdä mitään?! En tajua 😀

Nyt kun luki tätä postausta aloin miettiä että oiskohan mullakin ollu sama raskaus aikana🤔 väsytti niin että öisin nukuin aina vähintään 12h eikä päikkäritkään auttanu yhtään vaan aina väsytti.. Kilpirauhastestit kyllä tehtiin mutta ei mitään muuta.. Osaapa jatkossa jos raskaaksi tulee ni vaatia ferritiinin tutkiminen, sieltä ois varmaan saattanut syy löytyä🤔 jännä ettei kyseistä tutkimusta tehä automaattisesti..

Todellakin tarviit sen infuusion ja pian, ja seurannan miten ferritiini lähtee nousemaan (tavoitteena voit pitää satasen pintaan ainaki imetyksen ajan). Äläkä suostu pelkän anemian hoitamiseen! Mä oon saanu vuosia infuusioita ja enkä varmaan olis hengissä enää ilman niitä. Mä niin ootan sitä päivää kun osaaminen tässä asiassa on semmosella tasolla lääkäreillä, ettei tämmösistä itsestäänselvyyksistä tartte enää ihmisten tapella.

Oisko bellen ennenaikainen syntymä voinut olla ainakin osaltaan sun liian alhaisen ferritiinin syytä…? 😱

En ole lääkäri, joten en oikein osaa sanoa.. mutta terveyskirjastosta bongasin että: ” Raskauden aikana veritilavuus kasvaa jopa 50 % ja on suurimmillaan 32. raskausviikon tienoilla.” Belle syntyi 32+5, niin kai se voi olla 🤷🏼‍♀️ Tässäkin raskaudessa kaikki vaivat tulivat just siinä rv 32 tienoilla… 😅

Rautatankkaus, joo. Meni 1-2 pv ja olin täynnä finnejä ja korkea kuume. Jokin allerginen reaktio.

Mä sain puol vuotta synnytyksen jälkeen infuusion ja kaikki vaivat (väsymys pahin) loppu vuorokaudessa. Sit meni pari-kolme kuukautta ja oireet palasi takasi. Nyt miettiny, jos maksaisin toisen infuusion itelle, nii pääsis kuntoon ku ei jaksa tätä oloa.. No, sit meidän yksvuotiaalla todettiin raudanpuute myös. Eli vauvan kanski sit kannattaa ihmisten olla hereillä. Meillä näky vaan huonona nukkumisena (valvo öitä ja huono nukahtaa) ja todella levottomina jalkoina. Monta kuukautta valvottiin ja taisteltiin, ettenku tajuttiin vaatia verikokeet. Reppana pieni kärsiny kipeistä jaloista ja me vanhemmat vaan hermoiltu et lapsi koita nukkua… 😐😐

Itselläni ihan näin tavalliseen aikaan on hemoglobiini kyllä ihan kaunis 120g/l, mutta ferritiini on 4. Minulle vain lääkäri totesi, että ei väsymykseni varmastikaan johdu siitä vaan pikkulapsiarjesta… olen sitten omatoimisesti tankannut rautalisää ajoittain. Mutta pidän peukkuja, että pääset veritankkaukseen!

Kannattaa ehdottomasti vaatia se rauta tankkaus koska pelkästään HUS:n ohjeistuksissa on että ennen synnytystä ferritiinin tulisi olla vähintään 30! Tsemppiä!

Mä söin raskauden aikana ja sen jälkeen niin 1,5v rautaa ja ferritiini oli aina vain alle 20, oireina pahin just väsymys. Pääsin taistelun ja lääkärin vaihdon jälkeen rautainfuusioon ja muutama viikko sen jälkeen alkoi kyllä kun uusi elämä, väsymys ja jatkuva aivosumu oli poissa. Aiemmat lääkärit sanoi vaan et se on normaalia kun on pieni vauva mut kas kummaa, vauvan kanssa elämä jatkoi samanlaisena, mutta oma olo koheni huomattavasti infuusioon jälkeen. Eli mee ihmeessä jos vaan pääset mahdollisimman nopeasti. Lapsella todettiin myös nyt reilu 1v ikäisenä tyhjät rautavarastot ja rautalisällä mennään 😕

Minäkin laitoin väsymyksen raskauden piikkiin 😅 en olisi ikinä uskonut et ferritiini on 3. Mutta toisaalta tää olo on ihan hirveä jos verrataan raskauden toiseen kolmannekseen ja Andreas huomasi heti että jokin on ”vialla” kun hb lähti laskuun 🙈

Kyllä se väsymys vaan on erilaista, kun on tyhjät rautavarastot 🙄 ehkä jonain päivänä lääkärit puuttuisi tähän vähän aktiivisemmin eikä pistäisi muoti-ilmiön piikkiin 😐

Mulla oli raskaudessa hemoglobiini 97 ja ferritiini 13 ja pääsin infuusioon samantien koska olo oli niin heikko ja väsynyt. Siitä oli kyllä todella iso apu!

Toivottavasti minäkin pääsisin nyt seuraavan verikokeen jälkeen 🙏🏻 Tää väsymys rupee jo olemaan aika hurja 😅 en tiedä mitä ihmeessä kukaan jaksaisi synnyttää tässä kunnossa 😵

Vi sku få börja vår första IVF behandling mars 2019 men mitt hb va bara 100 o ferritin 0. Så ja åt järntabletter som int hjälpt. Mitt hb o ferritin steg bara lite för att sen sjunka igen fast ja åt järntabletter. Magen ble rikit sekasin av dom, speciellt när ja to 200mg/dag 😖
Så fick i maj Ferrinject (rautatippa) o då äntligen steg värdena. Hb steg ti 138 o ferritine ti 14. Tar ännu järntillskott (flytande järn som e bättre för magen).
Så i oktober gjord vi vår första IVF o ska nu göra vår första FET 😍🙏🏼

Oi nej 😬 ja ha nu tagi 200mg/dag å alltså feel you. Kiva när man annars också känner sig helt slut så ska magen börja krångla 🙄 Tur att rautatippan hjälpte, hoppas på att jag också sku slippa utan jumalaton kädenvääntö! 😀 Lycka till med er FET, vi håller tummarna för er! 😍❤️

Ferritiinin mittaukseen ei monissakaan terveyskeskuksissa pääse vaikka olis miten paljon oireita. Se on niin väärin ettei sitä mitata. Itse olen käynyt yksityisellä puolella ja maksanut labrakokeet itse.

Ei niin! Oli tämäkin kovan taistelun takana. En tajua mikä siinä on niin vaikeeta. Raskausaikana otetaan muutenkin verikokeita, niin miksi ei menisi siinä samalla 🙄 mutta ymmärrän että menit yksityiselle! Harmi vaan että oikeasti on pakko mennä yksityiselle tämän takia..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X