eveliina matilda - Banneri

Adeliina syö vielä pelkkää maitoa. Tissistä ja pullosta. Velliäkään neiti ei ole vielä saanut, eikä välttämättä tulekkaan samaan, sillä vellin energiapitoisuus ei ole kovin paljon enempää kuin maidonkaan. Niin kauan kun yöt menevät meillä näin hienosti kuin nyt ja neiti kasvaa hyvin, meillä ei ole mitään kiirettä aloittaa kiinteiden ruokien syömistä.

Neljäkuukautis-neuvolassa annetaan inffoa kiinteiden syömisen aloituksesta. Katsotaan sitten uudelleen että millä linjalla jatketaan.

Tein Adeliinalle peruna- ja bataattisosetta valmiiksi pakastimeen. Laitoin valmiin soseen jääpalamuotteihin, joista ne on myöhemmin helppo irroittaa ja sulattaa yksitellen. Osan pakastin pienissä minigrippusseissa. Alkuun vauva maistelee sosetta vain pari lusikallista kerralla, ennen kuin tottuu syömään kunnolla ja vatsalaukkuun alkaa mahtumaan enemmän. Siksi jääpalamuotit ovat juuri sopivan kokoisia tähän hommaan.
Soseiden tekeminen itse on melko vaivatonta ja minusta on mukavaa tietää 100% mitä vauvalleni syötän. Kauppojen vauvojen valmisruuissa tuskin on mitään lapselle vaarallisia aineita, mutta jonkin näköisiä säilöntä- ja lisäaineita niissä on oltava kun ne kerran säilyvät purkissa käyttökelpoisina melko pitkään.
Aion tehdä vielä porkkasosetta lihasosetta ja kalasosetta, sekä hedelmäsoseita banaanista, omenasta, päärynästä, luumusta, ananaksesta, aprikoosista, persikasta, sitrushedelmistä ja kiivistä mutta aloitellaan nyt rauhassa näiden uusien makujen kanssa.
Luulen että Adeliina tulee saamaan vielä joskus kaupankin tavaraa, mutta nyt kun mulla on innostusta ja aikaa tehdä soseita, niin tietysti teen näitä mielummin itse. Halvemmaksikin uskon tämän tulevan itse tekemällä.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta minä siis kuorin ja pilkoin ainekset (bataatin ja perunat). Sitten keitin palaset hyvin pehmeiksi kattilassa. Keittämisen jälkeen voit kaataa kaiken keitinveden pois tai sitten voit jättää osan vedestä jolloin saat soseesta juoksevampaa. Minä valutin kaiken veden pois ja lisäsin korviketta tekemään mössöstä juoksevampaa. Sitten vain soseutetaan ja sekoitetaan koko soppa ja jaetaan se pusseihin, astioihin tai jääpalamuotteihin. Kun soseet ovat jäätyneet ne voi irroittaa muoteista ja laittaa yhteen isoon rasiaan takaisin pakastimeen.

Huom!
Perunasta voi kuulemma pakastaessa tulla rakeista, mutta ajattelin silti kokeilla sen pakastusta.
Voit myös yhdistellä eri kasviksia, eli tehdä esim. peruna-bataattisosetta.
Soseet säilyvät muutaman kuukauden pakkasessa. Kannattaa kirjoittaa valmistuspäivämäärät pakastusastioihin.

HYVÄÄ VIIKONLOPPUA LUKIJOILLE!

Kommentit (16)

Kiiviä ja sitrushedelmiä ei kyllä todellakaan alle 1v:lle!!!

Soseiden tekeminen on ihan kivaa puuhaa! Mä pakastin myös aluksi noihin jääpalamuotteihin ja myöhemmin niihin pienimpiin minigrip-pusseihin. Mua ei itseäni huvita raahata kilokaupalla lasipurkkeja kotiin, varsinkin kun niissäkin niin iso osa täytteestä on vain vettä. Meillä lapsi tosiaan jo yli 10kk joten saa aika normaalia kotiruokaa, joten sosenäpertelyt on jo historiaa, sääli. 😀

Ja höyrytys on tosiaan hyvä tapa tehdä vauvalle ruokaa, varsinkin sitten kun lapsi oppii syömään sormin vihanneksia yms. Helppo tapa tehdä itse höyrykattila on ostaa tyyliin Prismasta tai Ikeasta sellainen metallinen siivilä, pistää kattilaan pohjalle vettä, siiviä vihanneksineen siihen kattilan päälle ja kansi tietty siihen ettei vesi haihdu. Tietty ihan höyrykattilaankin voi satsata, mutta ei aina tarvii ostaa mitään tuollaisia hienouksia. 🙂

Onpas kätevä idea laittaa jääpalamuotteihin, itse en ole koskaan tullut ajatelleeksi.

Oolannin perunamuussiaines on todella kätevä vauvalle, jos ei halua omatekosta muussia pakastaa. Se ei sisällä mitään muuta, kuin perunaa ja sitä on helppo annostella. Suosittelen! Yleensähän näissä muussiaineksissa on suolaa ym., mutta tässä ei tosiaan ole muuta kun perunaa 🙂

Oot kyllä ihana äiti ja huippua ku käytte siellä tanssijutussa ja jaksat väsätä ite soseita:) vaikka oon sua kaks vuotta nuorempi eikä mulla oo lasta nii sun blogi on kyllä niin ihailtavan aito ja sydämmellinen ku olla voi! Hyvää kevättä:)

Voi kiitos. Ihanaa kevättä myös sulle. 🙂

Ei banaanisosetta kannata ainakaan pakastimeen tehdä. Kuten avokadokin, sitä voi muussata pikku palan ihan sellaisenaan tai syöttää suoraan hedelmästä vauvalle. Ja sitrushedelmien kanssa olisin kyllä varovainen. Peruna menee ihan karmeaksi pakastimessa, mutta jos sen pakastaa esim. bataatin kanssa, rakenne pysyy hyvänä.

Ja hei, osta höyrytyskori ja höyrytä hedelmät ja juurekset. Vitamiinit eivät näin liukene veteen vaan säilyvät raaka-aineessa!

Sorry, oon nyt perehtynyt tähän asiaan kun se on itselle ajankohtainen niin pakko päteä 😀

Täytyy jatkaa tätä pätemistä, korviketta ei suositella pakastamaan, että jos ohennat sosetta niin tee se äidinmaidolla tai vedellä. Itse olen kyllä esim. mangosta, omenasta, päärynästä ja luumusta tehnyt höyryttämällä sosetta ja pakastanut, on hellempi vauvan ruoansulatukselle kun kypsentää hedelmän. Ja sitten kun vauva on maistellut laajemmin kaikkea, voi soseita maustaa esim. tuoreilla yrteillä tai vaikka vaniljalla ja kanelilla.

Sitten kun Adeliina tosissaan alkaa syömään niitä soseita, suosittelen lainaamaan kirjastosta Vauvan ja taaperon keittokirjan (sitä ei enää löydy kaupoista), on loistava ja inspiroiva opus vauvan ravitsemusasioissa.

Joo noita hedemäsoseita en suunnitellutkaan pakastavani. 🙂

Kiitos vinkeistä! Toi höyrytyskori siirtyi hankitalistalle!

Sellasen vinkin haluisin antaa, että korviketta ei saisi pakastaa (eikä keittää) eli mieluummin kannattaa löysentää sosetta keitinvedellä tai rintamaidolla tai pakastaa tönkömpänä ja lisätä korvike sulatuksen jälkeen 🙂 Mutta tosi hyvä, että jaksat tehdä soseita itse 🙂 Vaikka eipä niissä kaupan soseissakaan mitään vikaa ole, niissä kun ei ole mitään säilöntä tai lisäaineita ollenkaan vaan pitkä säilyvyys johtuu erittäin hygienisestä valmistusprosessista. Kaupan hedelmäsoseissa kannattaa kyllä lukea ainesosat ja tehdä vertailua, sillä harmittavan monissa on suurin osa vettä ja vain vähän hedelmää ja tärkkelystä paksuntamassa sosetta..

Höh. :/ just luin eräästä vauvaoppaasta että soseiden seassa korvikettakin voisi pakastaa? No onneksi en laimentanut tota bataattisosetta vielä. 🙂 Laimennan sen sitten sulatuksen jälkeen korvikkeella tai omalla maidolla.

Me ostetaan valmiina piltteinä suurin osa, koska meillä on vaikea suolioireinen allergia ja kaupan pilteissä on öljyjä mukana, joka helpottaa sitä ettei suoli ärsyynny. Tein aluksi itse, mutta lääkäri totesi, että kannattaa ostaa kaupasta. Todellakin tekisin itse mieluummin, mutta kun tilanne on tämä, niin sille ei sitten mitään voi.

Peruna pysyy hyvänä, kun sen pakastaa jonkun muun kanssa sekaisin. Esim. juuri bataatti-peruna tai peruna-porkkana jne. 🙂

Hei, ei kannata kaataa ainakaan kaikkea keitinvettä pois. Veteen on nimittäin liuennut suurin osa kasvisten ravinteista. En tätä halua pahalla sanoa, en vain itsekään sitä ennen tiennyt 🙂 Aijon itsekin tehdä soseet itse. Marjasoseet ajattelin kuitenkin kaupasta ostaa (ellei ole itse poimittuja marjoja) Ne tulee nimittäin halvemmaksi ostaa kaupasta ja on ne kyllä ihan sika hyviäkin 🙂 Mää haluan taloudellisuuden ja vauvan edun lisäksi tehdä soseet itse siksi, että vihaan raahata tavaraa kaupasta kotiin! Maitopurkkien lisäksi siihen ku lisättäis tonneittan pilttipurkkeja niin ei kiitos..

Tällä hetkellä noiden korviketetrojenkin raahaaminen on ihan tuskaa! Olen kanssasi samaa meiltä eli ei kiitos pilttipurkkien kantamista. 🙂

Halvemmaksi tuo todellakin tulee kuin valmisruokien ostaminen (en ole äiti, joten en tiedä asiasta mitään :D) mutta teen kuitenkin ruokaa mielummin itse kuin ostan kaupasta.

Kyllä sieltä kaupasta joskus valmisruokia tulee ostettua, mutta en asu yksin vaan sukulaisen kanssa niin en kauheesti ruokia ostele, mutta saan kuitenkin päättää mitä ostetaan :).

Helppo ja järkevä ratkaisu (ja onko terveellisempi myös?)

Höpsis, kyllä saa antaa molempia alle vuoden ikäiselle 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X