eveliina matilda - Banneri

Adeliina täytti 13. päivä seitsemän kuukautta! Puolivuotisneuvolan jälkeen seuraava neuvola on vasta kahdeksan kuukauden iässä, joten neidin tuoreimpia mittoja joudutaan odottamaan sinne asti. Vähän harmittaa kun nämä neuvolakäynnit harvenevat näin. Olisi niin mukava koko ajan tietää että missä mennään ja onhan typyllä varmasti kaikki hyvin, vaikka kyllähän se nyt mun itsekkin pitäisi jo tajuta jos kaikki ei neidillä olisi normaalisti. Tiheämpiä käyntejä neuvolaan sovitaan täällä meidän paikkakunnalla ainoastaan jos lapsessa on jotain erityistä seurattavaa kuten kehitys- tai kasvuviivettä. Adeliina on ikäisekseen pienikokoinen, mutta kasvaa kuitenkin tasaisesti joten mitään seurattavaa ei ole. Hyvä niin!
Tällä hetkellä Adeliina käyttää vaatteita koossa 62-74. Housuista suurin osa on 62, mutta bodeissa siirrytään jo pikkuhiljaa 74 kokoon. Vaipoissa käytössä on koko 3, jossa on vielä hyvin kasvuvaraa.

Ade syö neljä kertaa päivässä kiinteää ruokaa. Rytmi on sama kuin ennenkin, eli aamupalalla puuroa (riisi, manna, kaura) sekä puuron seassa hedelmäsosetta. Puoliltapäivin välipalaksi hedelmäsosetta sekä sormiruokaa (kurkkua, maissinaksuja, vesimelonia, banaania, päärynää…). Iltapäivällä neitiin uppoo purkillinen ruokaisaa sosetta. Olen nyt kypsentänyt ja pakastanut jauheliha- sekä kanamurua ja lisäillyt niitä aina lusikallisen tekemiini kasvissoseisiin. Illalla ennen nukkumaan menoa syödään vielä puuroa hedelmäsoseella. Pian muokataan ruokailurytmiä niin että Adeliina saa päivässä kaksi lämmintäruokaa eli hän saa ruokaisan soseen myös ennen välipalaa.
Ade ruokailee syöttötuolissa pöydän ympärillä. Hän on reipas ruokailia, mutta hän inhoaa ruokalappua ja saa pienen itkukohtauksen yleensä aina kun hänelle laittaa lapun kaulaan. Ade avaa suun reippaasti ja haluaa itse pitää lusikasta kiinni. Meno on vaan vielä vähän turhan sottaista jos typyn antaa pidellä lusikkaa itse.

Yöt sujuvat perheessämme jo melko rauhallisesti. Koiravauva taitaa valvottaa meitä jopa enemmän kuin Ade. Ade menee yhdeksän maissa nukkumaan ja herää suunnilleen aamu kahdeksalta. Muutaman kerran hän on nukkunut koko yön ilman heräilyjä, mutta yleensä hän herää kerran tai kaksi yössä. herättyään kesken unien hän nukahtaa tutilla tai maitotilkalla.

Pikku Ade on vielä vallan hampaaton, eikä ikenistä tunnu vielä lähiaikona puskevan mitään pinnalle. Minä olen itse aikoinaan saanut ensimmäisen hampaani vasta yksivuotiaana, leineekö Adella sitten sama homma. Hyvä vaan ettei vielä tarvitse pestä hampaita, vaikka ollaankin puuhaa jo harjoiteltu kutittelemala ikeniä pehmeällä hammasharjalla.

Adeliinan kehitys on myös motorisesti ajantasalla. Adeliina osaa jo istua, vaikka istuminen ilman tukea on vielä vähän huteraa ja välillä saatetaan kellahtaa kumoon. Kun Adeliinan laittaa lattialle, hän ei kauaa pysy samassa paikassa vaan hän kierii, kääntyy akselinsa ympäri sekä möngertäen tavoittelee lelujaan. Ade osaa pötkötellä kylkiasennossa ja mahallaan maaten hän punnertaa hienosti suorilla käsillä yläkropan irti maasta. Ade osaa myös nostaa pepun ilmaan ja potkia jaloilla vauhtia, mutta varsinaista ryömintää tai konttaamista hän ei vielä harrasta.

Luonteeltaan Ade on sellainen perus tyytyvänen vauva. Välillä hänellä on kitinä vikinä känkkäränkkä hetkiä, mutta pääsääntöisesti meillä hymyillään ja jokelletaan iloisena. Adeliinaa tykkää kuunnella loruja ja lauluja ja syödä kirjaa kun hänelle luetaan satua. Fidon turkki on jännän tuntuinen ja älypuhelimet sekä tietokoneet kiinnostavat. Ade saikin 7kk synttärilahjaksi oman lelupuhelimen joka vilkkuu ja soittaa musiikkia. Puhelin on nyt yksi Aden lempi leluista.

Kommentit (34)

Hei! Olisi mukava kuulla teidän vaunuista kokemusts. Oletko ollut tyytyväinen? Olisi mukava saada niistä ihan oma postaus. itsellä pian tarvetta vaunuille, teidän vaunut miellyttää silmää kovasti, mutta taitaa olla vielä aika harvinaiset suomessa, enkä ole mistään oikein löytänyt käyttökokemuksia. Olisi mukava kuulla ihan rehelliset plussat ja miinukset 🙂

t.uusi lukija

Meidän samanikäinen poika jo konttaa kovaa kyytiä ja eilen oppi nousemaan seisomaan tukea vasten.. hyvä kun itse ehdin enää vessassa käydä, kun kokoajan täytyy vahtia, ettei mitään satu! Eli nauti vielä hetki Adeliinan "liikkumattomuudesta", kohta se teilläkin alkaa 🙂

Kenen se kuutti koira on mistä olet puhellut?

Kuutti eli tipu, pingu, kebu, olli jne… Olivi asustelee "oikean" perheensä luona eli Eveliinan vanhemmilla. Kuutti kun ei tietääkseni ole Eveliinan koira vaan Eveliinan ja hänen siskojensa ja vanhempiensa koira.

Huoh, kun et tiedä mistään mitään ei parane tehdä tuollaisia johtopäätöksiä. Eve on omistautunut koirilleen suuremmin kuin ketään muu tapaamani henkilö. Erityisesti Kuutti (Oliivi oikealta nimeltään) on Evelle hyvin tärkeä ja rakas koira josta hän pitää niin hyvää huolta. Aivan älytön kommentti. Kuutti on elossa ja edelleen Evelle tärkeä!

Pentu tuli taloon ni vanha koira läks. Varmaan piikille.

mietin juuri että missä kuutti? 😮

Ihana pieni!! Onnea toiselle =)

Miksi antaa lapselle pitkä nimi jos ei jaksa häntä koko nimellä kutsua? Tämä ei ole ilkeilyä, mutta tyttärenne nimi on kaunis, niin miksi sitten väännellä ja muotoilla? :/ toki arjessa ehkä helpompi, mutta blogissa koko etunimi voisi olla mukavampi nähdä 🙂 postausehdotuksena toivoisin videopostausta vaikka kuulumisten muodossa 🙂 onnistuisiko? 🙂 tai sitten adeliinan (ja teidän muidenkin) päivärytmistä? 🙂

Ei minusta tuossa Emilian kuopuksen nimiasiassa ole mitään häiritsevää. Itse ajattelen, että ihmisellä voi olla monta nimeä: voi olla virallinen nimi, voi olla lempinimi, voi olla kutsumanimi, joka voi muuttua elämäntilanteen ja ajan myötä. Esim. ennenmuinoin Kustaata saatettiin kutsua lapsena Kustiksi, mutta vanhana se oli muotoutunut muotoon Kyösti. Minun vaarini kastettiin Frans Eemiliksi kirjailijan mukaan, mutta koulussa ja muutenkin ns. "virallisena nimenä" hän käytti Eemiliä ja hautakiveen kirjoitettiin pelkästään se, ilman Fransia, mutta yleisesti hänestä käytettiin lempinimeä Roope vauvasta hänen kuolemaansa saakka.

Pakko kommentoida tähän! Mulla tuli tästä kommentista sellainen fiilis, että on väen vängällä yritetty etsiä jotain josta niuhottaa… Itsekin olen todella tarkka ihmisten nimistä; siitä että ne lausutaan ja kirjoitetaan oikein ja että henkilöä kutsutaan suurimmaksi osaksi hänen oikella nimellään. Mun mielestä tässä blogissa tehdään juurikin näin: suurimaksi osaksi Eveliina käyttää tytön koko nimeä vaikka se vähän pidempi onkin. Se, että kutsuu lastaan välistä lempinimellä (olipa hänen oikea nimensä sitten pitkä taikka lyhyt) ei tarkoita sitä, etteikö lasta jaksettaisi kutsua hänen oikealla nimellään. Ja musta Eveliinan käyttämä lempinimi Ade on just kiva lyhennös välillä käytettäväksi; ei mitenkään ihmeellisesti väännelty kuten edellinen kommentoija sanoi taikka jotenkin täysin outo lempinimi, jolla ei ole mitään tekemistä oikean nimen kanssa (jollaisia myös paljon kuulee). Se, että Adeliinaa välillä puhutellaan Adeksi, ei varmasti aiheuta tytölle mitään "harmia" eikä ole keltään muultakaan pois. Lempinimen / -nimien käyttö silloin tällöin tekee mun mielestä tästä blogista vaan persoonallisen, Eveliinan näköisen eikä niin "virallisen" oloista 🙂

Pakko vielä loppuun sanoa, että mua pikemminkin itseäni häiritsee Eveliinan siskon blogi, jossa kuopuksella on kaunis ja harvinainen kaksiosainen nimi, mutta sillä nimellä lasta ei koskaan kutsuta :/ Siinä voi jo miettiä, että miksi antaa pitkä kaksiosainen nimi, jos sitä ei jakseta ollenkaan käyttää…?

Iloinen ja sulonen tyttö! Ihant siniset säihkysilmät♡
Ihana kun osaat vastat ystävällisesti ja asiallisesti kommentteihin jopa negatiivisii 🙂

oli tosi kiva postaus! meidän tytsy nimittäin syntynyt samoihin aikoihin! 🙂

Heippa!

Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää, mihin perustuu tuo teidän nykyinen ruokarytmi? Olen aina luullut ja nähnytkin ystävieni lapset syötettävän niin, että rytmi on aamupala, lounas, välipala, illallinen ja iltapala. Eikö lapsen pitäisi saada kaksi kunnon ruokaa periaatteessa heti niin pienestä kuin mahdollista ja varsinkin, jos tyttärenne on hieman pienikokoisempi kuin normaalisti? Vai oletko saanut kenties neuvolasta jonkin erilaisen ohjeistuksen?

Tämä siis vain omasta mielenkiinnostani eikä mitenkään ilkeilynä. 🙂

Viis ateriaa päivässä ei tarkoita mitään rysäytystä, vaan yksi ateria voi olla hyvinkin pieni, vain jokunen lusikallinen eli lähinnä maistelua. Itse aloitin kiinteät 6kk iässä ja nopeasti jo maisteltiin viisi kertaa päivässä. Vauvalle mukavampi saada pieniä annoksia usein kuin isoja harvoin.

Suomessahan on suositus, että vauvaa täysimetetään ensimmäiset 6 kuukautta. Sen jälkeen aloitetaan kiinteät vähitellen totutellen. Aikaisintaan kiinteät voi aloittaa 4 kuukauden iässä. Vuoden ikään asti suositellaan sitten osittaista imetystä kiinteiden ruokien ohella. Ja tietenkin niin, ettei kaikkea ruokaa (hedelmää, viljoja, kasviksia ja lihaa) oteta heti ruokavalioon viitenä ateriana päivässä, vaan yksi uusi ruoka-aine per viikko. Kyllä tässä saa maalaisjärkeä käyttää näiden suositusten ohella 🙂

Enpä tiedä ketään, joka täysimettää 7kk ikäistä lastaan.

Tosin 7kk ikäiselle lapselle, joka vielä juo maitoa pääasiallisena ravintona, en itse syöttäisi viittä ateriaa päivässä. Enkä syötäkään. Yksinkertaisesti vauva ei vain jaksa syödä niin paljoa. Pikku hiljaa ateriakertoja lisätään, ei heti 6kk iässä rysäytetä viittä ateriakertaa päivässä 😀

Meillä poika 6kk ja vasta harjoitellaan sormiruokailua.. iltapuuron saa ja aamulla banaania tai muuta hedelmää. . Eli ei vielä pitkään aikaan olla viidestipäivässä ruokailemassa. Vauvan pääravinto on vuoden ikään asti maito. Ja kuka muka seuraa kavereitten lasten ruokarytmejä jos ei omia lapsia?
P.s. missä toinen koiruus?

Hei, meitä ohjeistettiin neuvolassa aloittamaan kiinteiden ruokien syöminen tällä tavalla. Vauvan pääasiallinen ravinto kun on pitkään maito. Siihen sitten pikkuhiljaa lisättiin kiinteitä mukaan. Aluksi vain lusikallinen sosetta päivässä jne.. Nyt 7kk iässä olisi kuulemma hyvä jos vauvalla on "oikea" ruokailurytmi kehittynyt.
Moni saattaa täysimettää vielä tämänikäistä

Ei vitsi tota ekaa kommenttia huh huh! ;D ihania yhdessä ovat koira ja lapsi. 🙂 ja onpa paha jos söisivätkin samaa lelua… 😀

Hah. Meillä kyllä koirat on kanniskelleet vauvan leluja ja vauva tutustunut myös koiran leluihin. Ollaan varmaan tosi oksettavia. 🙂

aivan ylisöpö adeliina, niin kauniit silmät 🙂

Erittäin suloinen tyttö! Kauniit sinisilmät niinkuin sinullakin! 🙂 oikein hyvää kesää teille kaikille!! :)<3

Suloinen tyttö 🙂

Aivan ihania kuvia Fidosta ja Adeliinasta! 🙂 Teillä on kyllä todella suloinen ja kaunis tyttö (ja söpö koiravauva tietysti myös ;)) Ja hyvin vastattu ensimmäiselle kommentoijalle! Olet varmasti fiksu ja vastuuntuntoinen äiti 🙂

Voi kiitos paljon! 🙂
Parhaani yritän 😀

Meillä oli Kouvolassa(kuusankoskella) asuessa aivan ihana neuvola, sielläkin olisi harventunut nuo käynnit tollai, mutta kun pyysin että jos edes pikaseen voitaisiin joka kuukausi ottaa mitat, niin se järjestyi eikä käynnit mitään niin pikasia edes olleet 😀
Oli jotenkin järkytys kuulla, että muualla ei oikeasti pääse sinne neuvolaan jos ei ole oikeaa tarvetta 😀
Pitänee varmaan joskus seuraavalle vauvalle ostaa kotiin se puntari ja pituusmitta, kun täällä Vantaallakin ne on kuulemma harvemmin vauva-aikanakin.. Mä nimittäin halusin ja varmasti mahdolliset toisen lapsenkin kohdalla haluan vauvakirjaan ylös vauva-ajan mitat joka kuukaudelta!

Hitsi miten hellyyttäviä nuo tytön ja koiruuden yhteiskuvat :')

Neuvolakäyntejä on harvennettu terveiden, tasaisesti kasvavien vauvojen kohdalla sen takia, että resursseja riittäisi niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat. Perheille, joilla on jotakin ongelmia tai lapsille, joiden kehityksessä ja kasvussa on jotakin poikkeavaa. Puolen vuoden ikään mennessä saadaan aika hyvä käsitys siitä, miten vauva kasvaa ja kasvaako tasaisesti. Kahdessa kuukaudessa ei ehdi tapahtumaan mitään vauvalle niin haitallista niin, ettei vanhemmat huomaisi lapsessaan mitään poikkeavaa (viittaan tähän, että 6 kk jälkeen seuraava käynti 8 kk iässä). Tottakai vanhemmat sitten ottavat aiemmin yhteyttä neuvolaan ja varailevat aikaa jo aikaisemmin, jos lapsen syömisessä tai voinnissa on jotakin häikkää. 🙂

Tosi kiva että pääsit pyynnöstä 2ylimäärisille" käynneille. Itse en edes tajunnut kysyä, tiedä aikka täälläkin oltais suostuttu mittamaan joka kuukausi?
Voishan sitä mitata Aden painoa henkilövaa'alla niin että vauva on sylissä ja miinustaa oman painon, mutta niin ei saa tarkkaa mittaa… Pitäiskö itsekkin ostaa sellainen pikku vaaka… 😀

Oksettavaa että koira ja vauva syö samaa lelua ja äiti ottaa vaan kuvia..

Koiran suussa voi olla vähemmän bakteereja, mutta ne on niin erilaisia verrattuna ihmisen bakteerikantaan, ettei voida varsinaisesti puhua "puhtaammasta".

– Noora

Tiesitkö muuten että koira suu on bakteereiltaan paljon ihmisen suuta puhtaampi, että vaikka nää meidän vauvat söisivätkin samaa lelua, niin ennemminkin olisin koiran kannalta huolissani. :'D

Missä kuvassa Ade syö Fidon ampiasta? Itse en näe sellaista kuvaa.
Fidolla on jopa oma tuttikin, jotta heidän ei tarvitse syödä samoja tutteja. 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X