Eveliina Matilda - Hero Header

Omin sormin suuhun

Sormiruokailu tarkoittaa sitä että lasta ei syötetä, vaan lapsi saa itse omin sormin tunnustela, haistella ja maistella eri ruokia. Lapsi saa itse päättää mitä syö ja kuinka paljon hän syö. Jotkut eivät syötä ollenkaan soseita, vaan antavat lapsen syödä pelkästään sormiruokaillen. Adeliina sormiruokailee useita kertoja päivässä, mutta emme korvaa aterioita sormiruokailulla, vaan Adeliina saa yleensä osan ateriastaan syödä omin kätösin.
Sormiruokailu on Adeliinan mielestä hauskaa ja neiti viihtyy pöydän ympärillä ruokaansa tutkien melko pitkiäkin aikoja. Kun Adeliina syö, minä ehdin samalla siivoamaan keittiötä, laittamaan tiskejä tai tekemään ruokaa. Sormiruokailu on kätevää, mutta myös erittäin sottaista puuhaa. Ruokaa menee yleensä enemmän ympäri keittiötä sekä neidin päälle, kuin vatsaan. mutta sellaista se on, ainakin näin alkuun.

No mitäs me sitten syödään? Pilkon Adeliinalle suikaleita ja viipaleita erilaisista hedelmistä sekä höyrytetytistä vihanneksista, paistan vauvalettuja ja munakkaita, sekä teen Adeliinan herkkua apinaevästä. Reissussa Adeliina mutustelee kaupan valmiita vauvojen maissinaksuja sekä riisipiirakoita. Sormiruokailla  voi melkein mitä vain!
Nyt kesällä on ihanaa kun voi antaa vauvalle kotimaisia marjoja. Adeliina rakastaa mansikkaa ja harjoittelee pinsettiotetta herukoilla ja mustikoilla.

Sormiruokailevaa vauvaa pitää aina muistaa vahtia tukehtumiselta. Pienet kakomiset ja yskimiset kuitenkin kuuluvat sormiruokailuun, koska vauva vasta opettelee pureskelemaan ja haukkaamaan ruuasta sopivan kokoisia palasia.

On tärkeää että hedelmät ja vihannekset on pilkottu sopiviksi suikalaiksi tai paloiksi joita vauvan on helppo pitää kädessä ja syödä.

Tuoreita yrttejä on aina helppo napsia soseiden ja munakkaiden mausteeksi.

Letut
kaurajauhoa (teen kaurahiutaleista tehosekoittimella)
kananmuna
pilkottuja yrttejä
korviketta/tissimaitoa
Kaikki aineet sekaisin ja paista pannulla pieniä lettuja.

Munakasta voi halutessaan maustaa myös yrtein. Kun Adeliina on 10kk ripottelen munakkaan joukkoon juustoa.
Apinaeväs, vauvan myslipatukka
1 banaani
1tl öljyä
kaurahiutaleita
ceyloninkanelia (noraalia kanelia ei suositella lapsille sen sisältämän kumariinin takia)
Muussaa banaani haarukalla mössöksi. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, öljy sekä kaneli, kunnes seoksesta tulee taikinamaista. Muotoile uunipellille patukoiksi ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.
Huom! Näihin voi lisätä marjoja, rusinoita… 
Adeliina syö välillä itse myös puuroja ja soseita.

Kommentit

16 kommenttia
Avatar

Kiva blogi sinulla 🙂 hassua kun nykyään höpistään niin paljon sormi ruokailusta, vielä 3 v sitten annoin tytölleni kaikennäköisiä sormilla syötävää ja niin antoivat tututkin omillensa, mutta ei siitä meteliä pidetty 😀 ajat muuttuvat.
Mihin siskosi blogi siirtyikään?
-Annika

Avatar

Hei, saako nykyisin alle vuoden ikäisenä syödä mansikoita? En ole tiennyt 🙂

Avatar

Ainakin Tampereen lastenneuvolan ravitsemusohjeiden mukaan 6-12kk ikäiselle voi antaa mm. mansikoita. Google on ihmeellinen paikka.. 😉

Avatar

Eikös mansikoita saa antaa ihan koska vain, niitä ei vain suositella ihan pienimmille ja soseiden aloittelijoille herkän allergiasoinnin vuoksi. 🙂

Avatar

hui,itse oon ainakin antanut meidän pojalle mansikoita (täyttää sunnuntaina 8 kk). eipä oo tullu mieleenkä ettäkö olis jotenkin "vaarallista".. :O eipä oo kyl allergisoinukaan. 🙂

Avatar

Mansikka voi nostaa kuumeen jos niitä syö paljon. Siksi lapsille, etenkin alle vuoden ikäisille antaessa täytyy olla varovainen.

Avatar

Haittaakohan juuston sisältämä suola? En oo uskaltanu omalle tytölle antaa vaikka on 10kk 😀

Avatar

Riisipiirakoissa on aika paljon suolaa noin pienelle!

Avatar

Vauvanruoka hyllyssä sijaitsevissa lasten riisipiirakoissa ei ole yhtään suolaa. 😉

Avatar

Tarkotatko riisikakkuja ? 🙂

Avatar

Joo kai? Niitä littanoita pyöreitä kuivia riisijuttuja? 😀

Avatar

riisipiirakka on karjalanpiirakka (täytteenä riisiä).

Avatar

Okei. Oon aina puhunut näistä riisipiirakoina ja karjalanpiirakoita vaan karjalanpiirakoina. 😀

Avatar

Voi teitä suolahysteerikkoja! 🙂 ei pienet määrät suolaa vauvalla (yli 6kk) mitään haittaa.. peräänkuuluttaa sitä kuuluisaa kohtuutta.

Meidän vauva 9kk syö sillointällöin leipää, karjalanpiirakan tms. eikä ole suiitä moksiskaan.. kunhan nyt ei lisäämällä lisää sitä suolaa vauvan ruokaan..

Avatar

Meillä syötiin kans sormiruokaillen vauvana ja edelleen sormiruokailu jatkuu neiti nyt jo 2,5v, siitä ei näköjään pääse kovin helpolla eroon vaikka kuin yrittää. En tiedä onko haittaa vaikka syöki vieläki sormin suurimman osan mutta ois ihan kiva jo päästä tavasta eroon. Varoittava esimerkki ?

Avatar

Ihania ruokia olet tehnyt vauvallesi. Kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavaa loppukesää:)
Pauliina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä