eveliina matilda - Banneri

Törmäsin Facebookissa Iltasanomien artikkeliin jossa esiteltiin kuvia ruotsalaisäidin kodista. Äiti oli kyllästynyt kansikuvien täydellisiin koteihin ja hän halusi näyttää miltä lapsiperheen kotona todellisuudessa näyttää.
Minä hieman järkytyin kuvista ja siitä sainkin inspiraation tähän postaukseen. Lapsiperheen kodin siistinä pitäminen on varmasti miljoona kertaa haastavampaa kuin kodin, jossa näitä tahmatassuja ei asusta. Työmäärä varmasti lisääntyy mitä enemmän lapsia ja lemmikkejä perheestä löytyy, mutta väitän että halutessaan myös lasten asuttama talo on mahdollista pitää siistinä!

Totuin lapsuudenkodissani melko korkeaan siisteystasoon. Äitini siivosi paljon ja lisäksi meillä kävi kotona siivooja. Vaikka en lapsena tai teininä todellakaan edistänyt äitini haavetta täydellisen siististä kansikuvakodista, niin nykyään minä nautin siisteydestä. Vasta omaan kotiin muutettuani olen ymmärtänyt kuinka paljon aikaa ja työtä kodin siistinä pitäminen vaatii, enkä voi kuin ihailla sitä kuinka paljon oma äitini joutui näkemään vaivaa jotta kämppä ei muistuttanut kaatopaikkaa.
Tällä hetkellä kaikki kotityöt ovat yksin minun vastuullani, koska Tony tekee töidensä lisäksi sitä remonttia. Vaikka työtä on nyt yksinään paljon enemmän ja kasvava vatsa tuo kuvioon omat hankaluutensa, en silti ole hidastanut tahtiani siivoamisen suhteen, koska minä en yksinkertaisesti voi hyvin epäsiisteyden keskellä. Likainen ja sotkuinen koti saa minut levottomaksi ja ahdistuneeksi. Pyörin yöllä hereillä sängyssä, koska näen mielessäni sen keittiön likaisen tason tai ne pölypallerot olohuoneen nurkassa. Kodin siisteystaso vaikuttaa myös suoraan minun ja Tonyn väleihin. Jos kotona on todella sotkuista, minusta kuoriutuu tiuskiva ja riitaa kylvävä akka, joka lopettaa mököttämisen vasta kun kaikkialla on siistiä. Tony ottaa sotkut vähän rennommalla otteella. Hän pystyy ruokailemaan pöydässä jossa on leivänmurusia, eikä hänen tee pahaa katsoa elokuvaa telkkarista jonka ruudussa näkyy pieniä sormenjälkiä.
Pyrkimykseni on pitää kotimme aina sen näköisenä ettei meidän tarvitse hävetä jos ulko-ovesta talsii sisälle yllätysvieraita. Ei meillä täällä todellakaan jatkuvasti joka paikka kiillä, mutta siitä pidän huolen että sängyt on joka aamu pedattu, likaiset tiskit laitetaan suoraan tiskikoneeseen, varpaiden alla ei rapise hiekka, eikä koira saa olla sohvalla tai sängyllä karvastamassa. Adeliina levittää aina lelunsa ympäri kotia, mutta ne kerätään paikoilleen aina ennen päiväunia sekä yöunia. Adeliinalla on lelulaatikko olohuoneessa ja hän leikkii mielellään aina siellä missä muut ihmiset ovat. Legoilla leikitään kuitenkin vain neidin omassa huoneessa ja ne siivotaan leikin päätteeksi. Koti pysyy helposti sellaisena perussiistinä kun päivittäin tekee pikaisen imuroinnin sekä aina huoneesta toiseen liikkuessaan vie jonkun tavaran paikoilleen. Myös tavaran vähyys ja se että kaikille tavaroille on oma paikkansa, auttaa paljon. Ainakaan meidän kotimme ei näillä taktiikoilla pääse koskaan ”räjähtämään”.

Nyt muutama pitkin päivää napsittu, lavastamaton kuva meidän perustiistain kodista –>

Tämä puusohva on ainut sohva missä Fido saa hengailla. Kun me emme ole kotona koira menee olohuoneen sohvalle katselemaan ikkunasta. Olkkarin ikkunoiden alareunat ovat aina ihan koirankuolassa kun tullaan jostain kotiin…

Adeliinan syöttötuoli ja lattia sen läheisyydestä on ehdottomasti haastavin paikka pitää puhtaana!
Eteisestä löytyy turvaportti, koska muuten Adeliina kantaisi koko ajan kenkiä ja takkeja olohuoneeseen.
Saa nähdä miltä meillä sitten näyttää kun perheeseen syntyy toinen lapsi! ;D Ehkäpä sitten kahden lapsen äitinä teen postauksen siitä kuinka mahdotonta kahden vintiön kanssa on pitää koti siistinä…

Kommentit (28)

Minä jaksoin vielä yhden lapsen yh:na pitää kämppää siistinä vielä työssäkäydessänikin, mutta kun lapsia tuli lisää niin en edes nyt kotona ollessani saa tai jaksa pitää paikkoja kokoajan kiiltävänä 😀 Päiviä on monenlaisia ja vauva valvottaa vielä nyt 10 kk iässä, en halua suorittaa liikaa asioita, pää asia että isommat pääsee minne heidän täytyy päästä ja vaateet on puhtaat jne perusasiat kunnossa. Kyllä ne lattiat kiiltää sit taas joskus ;D

T: 3 lapsen äiti

heh, meilläkin pienesti järkytyttiin tuosta uutisesta 😀 täällä myös suunnilleen Adeliinan ikäinen tyttö ja puolivuotias koira, mutta kyllä silti perus siisteydestä huolehditaan. Enkä usko että lapsi saa siitä mitään traumoja jos äiti laittaa esim. tiskit ruokailun jälkeen. Ja eihän tuo nyt silti tarkoita että 24/7 pitäisi olla siivoamassa ja kiillottamassa paikkoja, vaan kun siivoaa sotkut niiden tultua eikä jätä sotkuja kertymään, niin eihän siinä kauaa mene. Meillä oikeastaan tyttö tykkää olla itse ja aivan vapaaehtoisesti "apuna" niin pyykkien laitossa kun pölyjen pyyhinnässäkin 😀

Sängyn pelaaminen on todettu tutkimuksissa epäterveelliseksi ellei anna sängyn levähtää tunniksi ylösalaisin jälkeen.. Meillä yleensä on pientä sotkua mut pyrin myös siihen että pienellä järjestelyllä saa kodin kuntoon 5 minuutissa jos joku ilmoittaa tulevansa kylään. Tiskit jää yleensä useammaksi päiväksi pöydälle kun meillä ei ole konetta… Niin ja sängyt on aina petaamatta mutta tarkoituksella. Muutenkin makuuhuone on oman perheen alue eikä sinne ole vierailla asiaa.

Hävettää äiti-ihmisten puolesta, joiden elämäntehtävä tuntuu olevan muiden äitien arvostelu asiassa kuin asiassa. Hävetkää! Ja kasvakaahan jo aikuiseksi.

Meillä saman ikäinen esikoinen (10/13) ja nyt kotona tuhisee myös 2/15 syntynyt pikkukakkonen. Me toimimme pitkälti samalla tavalla: perussiistiä on aina, sängyt pedataan joka aamu, lika astiat/-pyykit suoraan koneeseen pientä järjestelyä aina huoneesta toiseen liikkuessa ja pikku imurointi päivittäin (eteinen, keittiö) ja kerranviikossa isompi siivous. Sekä me vanhemmat että lapset viihtyvät puhtaassa ja siistissä kodissa, silkkaa kateellisten panettelua nuo "1v tarvitsee äidin läheisyyttä ei siisteyttä" -kommentit. Ei ole lapselta pois, jos äiti imuroi 10-15min päivässä tai pitää sängyt pedattuina. Kotityöt ovat osa jokaisen perheen normaalia arkea ja meidän esikoisemme osallistuu ainakin innoissaan kotiaskareisiin:) Kotityöt ovat yhtälailla yhdessä oloa ja huolenpitoa kuin muutkin arkiasiat. Ihanaa, että muidenkin taapero/vauvaperheissä koti pysyy siistinä eikä näytä kaatopaikalta 🙂

Minkä ikäinen ja rotuinen tuo teijän dogi on ??

Oih mistä on tuo valkoinen kori/säilytysarkku mikä teillä on tuossa olkkarissa??? :O <3

Olikohan samoja kuvia joita itsekkin selasin fbssä ja kauhistuin, mutta tunsin myös helpotusta nimittäin oma koti ei enään vaikutakkaan kovin siivottomalta:) meillä on siistiä,mutta meillä kertyy kasoja joissa on yleensä jotain ei niin tärkeää roinaa ja ne ärsyttää niiin paljon, mutta kun niitä vaan kertyy 🙂 en tajua mistä ne ilmestyy!:D ja sitten tietysti kun lapset leikkii pitkin taloa niin leluja/kirjoja milloin mitäkin lastentavaroita löytyy milloin mistäkin. Aina en jaksa keräillä leluja paikoilleen, saavatpa lapset jatkaa leikkejään siitä mihin jäi. Inhoan ikkunanpesua ja se on taas edessä päin, huoh! Muut kotiaskareet maistuu, mutta aina ei jaksa;)

Muistutus, mitä äidit haluaa että lapset muistavat lapsuudestaan, äidin joka siivosi koko ajan vai äidin joka leikki ja touhusi hänen kanssaan? Ei lapset muista isona sotkua, he muistavat yhteiset hetket. Tuli muuten toinenkin juttu mieleen tätä lueskellessa. Jonkun tutkimuksen mukaan ihmiset jotka ei siedä epäjärjestystä, koittavat siivoomisella saada pään sisäistä kaaosta hallintaan. Ja on meilläkin ihan siistiä, mutta siivoon vain kun lapsi nukkuu. 🙂

Anonyymi5. maaliskuuta 2015 21.33 Itse en voisi olla imuroimatta joka päivä. Kaksi lasta + kaksi aikuista tuo ihan kivasti hiekkaa sisälle tahtoi tai ei. Villamatto kerää pölyä jne. Eikä siihen kodin siistinäpitoon mee paljoa aikaa.

Vaikea uskoa, että sulla on lapsi/a.

Eiköhän se äiti kerkiä myös olemaan perheen kanssa, vaikka pitäisikin yleistä järjestystä yllä. 😀 Kyse ei ole siitä, mitä lapsi muistaisi isona, vaan siitä, kuinka kotonaan viihtyy. "Jonkun tutkimuksen mukaan ihmiset jotka ei siedä epäjärjestystä, koittavat siivoomisella saada pään sisäistä kaaosta hallintaan. Ja on meilläkin ihan siistiä, mutta siivoon vain kun lapsi nukkuu. :)" Tuon lainauksen voin ihan uskoa. Itse ainakin tulen todella levottomaksi sotkuisessa kodissa, enkä saa mitään aikaiseksi. Siisti koti, jossa tavarat on järjestyksessä, pystyy keskittymään taas esim. kouluhommiin. Voisin kuvitella, että lapsi yhdistettynä jatkuvasti sekaiseen kotiin, saisi ainakin omat hermoni kireälle. Tuntuisi, että ympärillä on vain kaaosta ja se vaikuttaa suoraan mieleenkin sitten. Ja en ole mikään järjetön siivousfriikki, imuroin esim. aika harvoin, mutta puhun nyt sellaisesta yleisestä järjestyksestä. 🙂

Ja se on vähän eri asia kouluiässä ja sen minkä muistaa. 1v ei kaipaa kavereita vaan äitiä, läheisyyttä..

Jos ei tiedä paremmasta…….
Ja kyse eimollut sottaisesta kodista. Mutta jos äiti joka päivä laittaa kotia on jotain pielessä. Lapsiperheessä riittää kerran viikossa imurointi ja vessan pesu plus muut siivoilut. Äidin tehtävä on pitää lähellä pientä, leikkiä ym eikä kiillottaa kämppää. Meidän neuvolatäti sanoi ihanasti, kun hän tulee kotikäynnille, jos koti on viimeisen päälle siisti on jotain pielessä, tärkeysjärjestys ei ole kunnossa.

No kyllähän lapsi varmasti muistaa varsinkin kouluikäisenä oliko koti siisti vai saastanen. Ainakin itse lapsuudesta muistan kuinka jotkut koulukaverit selvästi häpesivät oman kotinsa sottaisuutta. Tietysti epäjärjestys (esim leluja lattialla, kengät sikinsokin eteisessä) on eri asia kuin lika ja sotku (keittiössä likaisia astioita ja edellispäivän ruokaa kattiloissa, vessassa pönttö ja altaat likaisia, hajut ym), joka ei varmasti miellytä ketään mutta silti sitä joillakin on. Minulla on ollut sisarukset leikkikavereina enkä ole kaivannutkaan omaa äitiä leikkikaverina. Äitin kans on kyllä retkeily, käyty kirjastossa, askarreltu ym mutta yleensä kotona äiti on kyllä siivonnut ja laittanut ruokaa ja eipä ole traumoja jäänyt saati katkeruutta siitä ettei hän jatkuvasti kanssamme leikkinyt.

Tutkimuksia saa kyllä etsittyä aivan millaisia tahtoo. Kyllä siisti on aina siisti, paremmin siistissä kodissa viihtyy! 🙂

En kestä miten ihana toi puusohva on! Voi kun sais meille samanlaisen….niin kaunis:)

Niin kaunis koti! Kuinka raaskitte muuttamaan pois? 🙂
Tykkää blogistasi todella paljon!

Ensimmäiset vuodet, kun olin lasten kanssa kotona, pesin keittiön lattian joka päivä. Imuroin kodin kerran tai kaksi päivässä. Emut kerättiin paikoilleen joka ilta ja leikkiin otettiin vain yhtä laatua kerrallaan.

Tänään käyn töissä. Koululaiset lähtevät aamulla minun jälkeeni, tulevat koulusta kotiin ennen minua. Välipalaa keittiössä = leivänmuruja, jugurtti tahroja, banaanin kuoret pöydänkulmalla. Ulkovaatteet löytävät harvoin itsestään naulakkoon, reppu leviää lattialle, jossa läksyt tehdään. Niin kutsuttu koulupöytä on täynnä tärkei legoja.
Äidillä on kiire saada päivällinen pöytään. Illan ensimmäiset harrastukset alkavat tunnin päästä työajan loppumisesta. Eteisestä raivataan tieltä suurimmat esteet.
Ensimmäisestä kuljetuksesta selvittyä on suoritetta toinen, joskus kolmaskin harrastusvienti ja samaa tietä takaisin kerättävä lapset taas kyytiin ja kuljetettava kotiin. Matkalla haetaan kaverille synttärilahja ja juopuneelle päiväkotiin isommat kumisaappaat.

Iltapalaa, koneellinen pyykkiä pyörimään. Tiskikone täyteen ja päälle, jos suihkuun vaikka ehtisi tänään.
Opettajalla on wilmassa asiaa, vastaan viestiin ja huomaan kellon lähestyvän jo kymmentä.
Vielä vaatteet ja varusteet valmiiksi seuraavaa päivää varten.
Leivänmuruillle ei tässä pyörityksessä ole aikaa uhrata ajatusta.

Täällä ei vielä koululaisia ole, mutta kyllä kun töissä käy, ja raskausväsymys työ väsymyksen päälle, niin kyllä lelut jää illalla lattialle, ja leivänmurut pyyhitään vasta kun joskus ehditään.. Vaikka mulla on myös ahdistus sotkuisessa kodissa, mutta illalla sänky on houkuttavampi, kuin siivous. Kotona kun olin, siivosin kaiket päivät, ja alkuun olinkin tosi turhautunut, kun töiden jälkeen olisi pitänyt ehtiä keittää, lenkkeillä, ulkoilla lasten kanssa, nähdä ystäviä ja siivota. Sitten opin hieman hölläämään, vaikka vieläkin olen paljon stressaantuneempi kun koti ei ole tiptop. 😀

Minulla sama homma, että jos kotona asiat sikin sokin, samaten kaikki on mielessä sekaisin. Eli paras pitää aina koti suhtkoht puhtaana. Ja lapsuuskodissanikin koti oli puhdas ja siisti (tottakai sitä tavanomaista sotkua ja tavaroita leikin jäljiltä siellä täällä) vaikka meitä oli 10 lasta. 🙂

Kiva postaus ja oi miten ihanan näköistä siellä teillä on ! Rakastuin kaikkiin pintoihin ja erityisesti kylpyhuoneeseen ♡ Voi vitsi. Koskas te muutattekaan uuteen asuntoon? Täällä heti halukas ottamaan teidän vanhan asunnon omakseen 😀

Oon jossain kodissa nähnyt syöttötuolin alla sellaisen muovimaton mikä on tarkoitettu työpöydän tuolin alle!

Ikeasta! Aivan loistava, sopii myös eteiseen "kura-alustaksi". Meillä kun ei mahdu matto oven alle, enkä mitään rumaa kuramattoa tahdo 😉

Mistä tuo valkoinen naulakko on, missä on noita korejakin? Samantyylistä olen etsinyt ja tuo olisi aivan täydellinen!:)

Voi että kun teillä on kaunis koti!! miksi ihmeessä lähdette tuosta kodista?

Pakko sanoo et teillä on aivan ihana koti !! Ja tsemppiä loppuraskauteen! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X