eveliina matilda - Banneri

Adeliina kävi taannoin kummitätinsä, kummitädin ystävän ja tämän vauvan kanssa kuluttamassa päivää kaupoilla. Kivasti sujuneen päivän päätteeksi oli sanottu heipat joiden yhteydessä ystävä oli ehdottanut että ”tavataan sitten seuraavalla kerralla ilman tuota” -viitaten ”tuolla” Adeliinaa.

Jos Adeliinan sijasta shoppailureissulla olisi ollut mukana joku aikuinen, olisiko tämä äiti-ihminen ehdottanut seuraavia treffejä ilman yhtä shoppailuporukan tyyppiä? Tuskin… Tyttäreni tulee todennäköisesti joskus elämässään kokemaan syrjintää ja hän tulee tuntemaan olonsa ulkopuoliseksi. En kuitenkaan osannut arvata että se tapahtuu näin pian ja vielä aikuisen (itse myöskin äidin) toimesta. Tämä pienen vauvan äiti oli ilmeisesti kokenut reissun työläämmäksi kun viihdytettävänä oli vauvan lisäksi myös taapero, eikä hän varmaankaan aivan täysin käsittänyt mitä oikeasti sanoi. Lausahdus jäi kuitenkin askarruttamaan tyttöni kummitätiä ja juuri siinä lieneekin yksi syy miksi hänet on pyydetty toimimaan tässä tärkeässä roolissa lapseni elämässä.

Mietimme tämän äidin sanomaa asiaa ja pohdimme miksi joidenkin aikuisten mielestä tuntuu olevan oikeutettua puhua lapsille tällaiseen vähättelevään ja arvostelevaan tyyliin. Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta kun törmään vastaavan tyyliseen tilanteeseen. Useampaan otteeseen esimerkiksi ruuhkaisessa kaupassa tiellä olevalle lapselle saatetaan tuhahtaa että ”menepäs nyt siitä” kun taas edessä seisoskelevaa aikuista pyydetään anteeksi -sanan saatteella väistämään. On myös käsittämätöntä, että aikuinen ihminen ei vastaa lapsen tervehdykseen. Lapsi hymyilee ja moikkaa, mutta  vilkuttava pikkukäsi jää ilman vastakaikua, ilmaan roikkumaan. Kaikkien ei tarvitse tykätä lapsista, mutta eikö ihan perus köytöstapoihin kuulu tervehtiä takaisin? Kurjaa että joidenkin mielestä käytöstavat voi unohtaa, silloin kun vastapuolena on lapsi.

 

 

Kommentit (15)

Inhottavaa käytöstä, mutta kolikolla on toinenkin puolensa. Ainakin itse on tullut kokemattomana äitinä möläytettyä yhtä sun toista neuvoa ystäville, mitä jälkikäteen ajateltuna olisin jättänyt sanomatta. Olisiko kuitenkin tässä tilanteessa kannattanut keskustella kahden kesken ko. ihmisen kanssa siitä, miltä susta tämä kommentti tuntui? Sen sijaan tuot asian ilmi varsin julkisessa blogissa, josta varmasti ko. henkilö itsensä tunnistaa. 🙁

Aikuisten ihmisten typeryys jaksaa hämmästyttää. Tuskinpa edes tajusi loukkaavansa. Olisipa kummitäti älynnyt sanoa samoin, niin olisi varmaan laittanut miettimään omaa käytöstään.

Ikävää että asia on pitänyt esittää noin lapsen kuullen, vaikka tuskin sitä pahalla on tarkoitettukaan. Mutta just tuommoset tekee tosi tärkeäksi sen oman roolin käytöstapojen opettamisessa lapsille!

Tuli mieleen, että tuntuiko tästä kummitädin ystävästä jo lähtöä sovittaessa siltä, ettei haluaisi mukaan muita kuin oman vauvansa? Ja jos tuntui, niin miksei silloin sanonut, että en halua mukaan muita, jolloin ei olisi tarvinnut sanoa sitä lapsen kuullen? Kummitäti olisi voinut sitten mennä kahdestaan toisella kertaa tyttösi kanssa. Ja myöskin tämä ystävähän olisi voinut tuon asian sanoa sitten myöhemmin Adeliinan kummitädille, jos Adeliinan mukanaolo tuli yllätyksenä.

Törkeyden huippu tuollainen, että lasta katsotaan pahasti tai ei vastata tervehdykseen, jos se tervehdys huomataan. Eri asia sitten, jos ei vain huomaa tai hoksaa, että tervehdys on kohdistettu itselle. Jotkut meistä on sellaisia ”laput silmillä” kulkijoita, jotka eivät huomaa edes vastaan tulevia tuttuja, elleivät nämä tule huitomaan naaman eteen. Itse olen loistava esimerkki siitä, koska en koskaan lenkillä tai kaupassa hoksaa ketään, ellen tietoisesti ”hae” tuttuja väkijoukousta. Voisin varmasti oikein hyvin jossain Prismassakin (jossa olen aina hämilläni, eksynyt ja turhautunut) kävellä vaikka oman poikaystäväni ohi huomaamatta 😀

Mutta kyllä silloin, jos tervehdyksen huomaa niin siihen tulisi vastata vähintäänkin.

Oon kyllä tismalleen samaa mieltä sun kanssasi! Todellakin: lapsia tulee kohdella yhtä kohteliaasti kuin aikuisia, minun mielestä jopa kohteliaammin, sillä me olemme esimerkkejä heille!

Jotkut ihmiset vain ovat idiootteja. Meidän 1v9kk neiti aina iloisesti vilkuttelee kaikille ja ihana huomata, kun osa vilkuttaa takaisin. Heitä myös löytyy, jotka vain nyrpeästi tuijottavat.

Ja tässä vaan tulee mieleen se, kun aina parjataan nuoria ja heidän huonoja käytöstapojaan. Mistä ovat oppinsa saaneet? Aikuisilta. Ja jos aikuiset käyttäytyvät tuollain, niin mitä voi odottaa… Ärsyttää!

No, onneksi meitä on moneen junaan, etteivät kaikki ole moukkia!

Hauskaa kesää teidän perheelle! Ja suloiselle Adeliinalle mukavia shoppailureissuja jatkossakin! 🙂

Itsellä on myös 3v iloinen tyttö joka tykkää vilkuttaa ja moikata vastaantulijoille. Jotkut katsovat niin pahasti että siinä tytön naama muuttuu aika nopeasti. Onneksi on myös semmoisia ihmisiä jotka vilkuttaa yhtä iloisesti takaisin 🙂

Tuo on kyllä todella törkeää, että lasta kohdellaan tuolla tavalla. Ei ole iso vaiva vilkuttaa lapselle ja sanoa ystävällesi hymyillen hei. Aikuinen tuskin edes käsittää kuinka iloiseksi se pieni ihminen voi tulla vilkutuksesta ja hei sanasta. Itselläni ei ole lapsia, mutta musta on tavattoman suloista, kun pieni ja isompikin lapsi vilkuttaa ja tervehtii. Naapurini tyttö aina halaa minua, kun näkee ja äitinsä kerran kertoi kuinka ilkeitä katseita ja jopa sanoja tämä pieni neiti on vammansa takia saanut.

Voi, onko oikeesti tollasia ihmisiä olemassa!!?
Olen ihan samaa mieltä kansassi,meillä kanssa poika vilkuttaa ja sanoo hei jokaiselle vastaan tulijalle (1v7kk) ja mikä riemu kun joku vilkuttaa takaisin tai kertoo hei ja sitten ne jotka vaan katsoo vihaisesti lapsi jää suu auki ja rupee katsomaan minua päin. Onko oikein, ettänoin pienii saa vihaisia katseita huoh.

Aikamoisen huonoa käytöstä. Toivottavasti asia ei jää kalvaman tytärtäsi. :/

Ihminen saattaa itsensä tästä tunnistaa (epäilen sitä kuitenkin erittäin vahvasti). Tämä ihminen ei ole minun tuttuni, en tiedä edes hänen nimeään. Ja jos hän itsensä tästä tunnistaa, se on mielestäni hyvä asia. Minä en tehnyt mitään väärää, en haukkunut tai tuonut hänen henkilöllisyyttään julki. Hän teki väärin sulkiessaan minun lapseni ulkopuolelle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X