eveliina matilda - Banneri

Seuraan yleisiä ravitsemussuositusohjeita, kuulun ravintotietoisten vanhempien facebookryhmään, kuuntelen neuvolan ohjeita, luen netistä lasten ravitsemukseen liittyviä artikkeleita ja tietoiskuja. Mielipiteitä, tutkimuksia ja suosituksia on vähän joka lähtöön ja meillä sitten kai pyritään huomioimaan vähän kaikkea.. Pyrin valitsemaan epäterveellisen sijaan mielummin sen terveellisemmän vaihtoehdon, mutta esimerkiksi sokerin suhteen en vedä mitään nollalinjaa. Uskon että kun perusruokavalio on kunnossa, satunnainen herkuttelu ei ole pahasta.

Niin ja vaikka itse olen vegaani, en lasten suhteen noudata mitään tiettyä ravitsemuslinjaa. Niin kauan kun lapseni eivät itse osaa ja halua tehdä päätöstä, he ovat sekasyöjiä.

Ruokaillaan jonkin verran ravintoloissa, etenkin lounasaikaan. Ulkona lapset syö sitä mitä listalta löytyy, eli melko usein lihaa, kalaa tai kanaa sisältäviä ruokia. Juomaksi molemmat juovat lehmänmaitoa. Joskus voin tilata lapsille myös kasvisruokaa, mm. kauppakeskus Jumbon eräässä ravintolassa myös lasten listalta löytyi vegaaninen hamppariateria, jolloin valitsin sen lapsille. Tosin tässäkin oli taustalla sellainen ajatus, että jos ipanat ei itse jaksa syödä kaikkea, minä voin uhrautua tyhjentämään heidänkin lautaset.

Kylässä lapset syövät myös ihan sitä mitä tarjolla sattuu olemaan. Toisinaan tuntuu että sukulaiset oikein tuputtavat juuri mun lapsille lihaa, ilmeisesti paikatakseen jotain ravintoarvoaukkoa. Heh 😀 Isänsäkin (ja isän puolen sukulaisten) luona lapset syövät myös eläinkunnan tuotteita.

Eväsretkelle kaupasta tarttuu monesti mukaan epävegaaniset eväät. Kotiin koitan kuitenkin kantaa aikalailla vain vegaanisia ruoka-aineita, sillä mielestäni on kätevintä että me kaikki syödään samaa ruokaa. Lihaa, kanaa, kananmunia, kalaa tai broileria ei meidän jääkaapista löydy, mutta välillä lapsille siellä on jugurttia ja lehmänmaitoa. Hyvää, täyttävää, terveellistä ja lapsillekin maistuvaa kotiruokaa valmistuu oikein kivasti kasvikunnan tuotteista, kuten pavuista, herneistä, linsseistä, tofusta, soijasta, seitanista…

Meillä on nyt kotosalla jäänyt leipominen vähän vähemmälle, vain yhden vegaanisen britakakun oon valmistanut. Pitäisi harjoitella lisää vegaanista leivontaa, mutta meidän keittiö on niin pieni, ettei se oikein motivoi puuhaan. Adeliina leipoi Anni-tädin kanssa ihanan suklaakakun, harmi että se sisälsi voita, maitoa ja kananmunaa, enkä itse päässyt maistamaan. 😉

Kommentit (7)

Onpa kivan näköinen tuo Adeliinan sininen mekko, mistä se on ostettu?

Tuota soijaa minäkin olen miettinyt, että onko se oikeastaan terveellistä. Monet tuttuni ovat allergisia soijalle, ja nyt viimeksi perehdyin asiaan ihan eläimen puolesta, kun koirallani puhkesi ihottuma. Lopulta selvisi että ihottuma johtuu soijasta, jota lisätään mm. koiran ruokiin samoin kuin ihmisten ruokiinkin. Esim. viljapossuhan on kasvatettu soijarehulla. Lihatuotteita välttämällä ei tietty saisi soijaa, mutta sitten sitä syödään liharuuan korvikkeena?

Vaikuttaa ihan fiksulta. Joskus kun ajattelee vegaaneja, niin tuntuu siltä, että kukaan heidän lähellään ei saa syödä lihaa tai mitään muutakaan, mikä poikkeaa heidän ruokavaliostaan 😀 Tää on vain tällainen mielikuva, onneksi kuitenkaan asia ei taida olla niin!
Niin, ja erityisen hyvin oli ajateltu tuo Jumbon juttu. Ehdottomasti tekisin itsekin niin, jos olisin vegaani. Tuntuu ihan hassulta ajatus, että tilaisin lapsille jotkut annokset, joita en olisi itse kykeneväinen syömään. Ravintolan annokset kun on aika kalliita, joten sitä varmasti haluaa syödä kaikki mitä omalla rahalla on ostanut.

Ihania ruokakuvia, alkoi heti tehdä mieli syötävää 🙂

Heippa !
Kiinnostaisi tietää kovasti, että miten laajalle olet vienyt tämän vegaaniuden?
Esim. hygieniatuotteet, kosmetiikka, vaatteet, kodin puhdistusaineet yms. 🙂
Ja jos on kokemusta jo takana, niin olisi kiva kuulla siitä osa-alueesta enemmän ja vinkit myös kelpaavat ! Koska eihän vegaanius käsitä pelkästään ruokavaliota 🙂

Soija ei taida olla terveellistä lapsille, tai ihmiselle muutenkaan. Jouduin perehtymään asiaan kun lapsellani todettiin maitoallergia ja mietin millä sen korvaan, tutkittuanu riisi, soija ja kaurapohjaisia juomia päädyin kauraan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X