eveliina matilda - Banneri

Kun tavaroilla ei ole omia paikkojaan, syntyy helposti epäjärjestystä. Minä en viihdy epäjärjestyksen keskellä ja siksi olen yrittänyt tehdä järjestyksen ylläpitämisestä mahdollisimman helppoa. Kaikkien kodin tavaroiden suhteen olen yrittänyt karsia kaiken turhan pois. Keittiön kaapeista ei löydy ainuttakaan käyttämättä jäänyttä kippoa tai kuppia. Jääkaapista löytyy vain tuoretta ruokaa ja pakastimesta ainoastaan tarpeellisia juttuja. Minun ja lasten vaatekaapeissa teen jatkuvaa inventaariota ja pistän vastaan tulleet vaatteet heti kiertoon, jos ne ei enää miellytä, ole ehjiä tai sopivan kokoisia. Lääkekaapin ja liinavaatekaapin käyn myös silloin tällöin läpi, yrittäen olla hilloamatta missään mitään tarpeetonta.

Ajatusmaailmani jatkuu myös lastenhuoneeseen. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän kaaosta. Kun leluja on maltillinen määrä, niistä jaksaa pistää parempaa huolta. Pehmolelut imuroidaan, tyhjät patterit vaihdetaan uusiin ja rikkinäiset lelut korjataan tai heitetään pois. Sitten kun joku lelu alkaa menettää suosiotaan eikä enää päädy lekkeihin, se pistetään kiertoon ja näin tilaa syntyy taas jollekin uudelle lelulle.

Ajattelin aiheesta innostuneena laskea ja kuvata meidän lastenhuoneesta tällä hetkellä löytyvät lelut:

Lego Dublot, 1 lelu. Laskin tälläiset setit yhdeksi leluksiPalapeli, lorupussi ja tehtäväkirja, yhteensä 4Kirjoja meiltä löytyy tällä hetkellä 30, mutta en laskenut näitä mukaan leluihin.

Keinuheppa, yhteensä 5

5 pehmolelua, 1 robottikoira, 1 ankka vetolelu, 2 marakassia, 3 barbia (+muutamat vaatteet), 1 käärme, 1 auto. Yhteensä 19 lelua.

2 laukkua, 1 pussukka, 1 pallo. 23 lelua.

2 nukkea, 1 rattaat, 1 kassi, nukeille parit vaatteet sekä petivaatteet. Yhteensä: 27 lelua.

2 salkkua, 1 muistipeli sekä eläinfiguurit; 31.

Kaiken kaikkiaan meiltä löytyi siis noin kolmisenkymmentä lelua/lelusettiä. Näiden lisäksi meiltä löytyy kangaskassillinen hiekkaleluja sekä laatikollinen lasten askartelutarvikkeita. Lapset myös kuljettavat mun ja isänsä kämpän välillä leluja, joten jonkin verran näitä tässä vaihtuu, mutta nyt näyttää tältä. Niin ja sanotaan nyt vielä että eihän me aina leikitä täällä kotosalla. Välillä mukkilan leluilla, toisinaan perhekahvilan leluilla tai jonkun ystävän luona, toisten lasten leluilla.

Mielestäni 30 lelua kahdelle lapselle on hyvin maltillinen, mutta kuitenkin erinomaisesti riittävä määrä. On surullista että on olemassa lapsia, joiden huoneet notkuvat erilaisia vempeleitä, jotka sitten saattavat unohtua kaapin perälle jopa vuosiksi. Sitten on lapsia joilla ei ole ainuttakaan lelua. Meidän luku on 30 ja se on nyt just meille sopiva.

Miten lelujen määrän sitten saa pysymään näin maltillisena?

Ostan itse lapsille leluja hyvin harvoin. Joskus kylläkin niin että lapsi kauppareissulla ihastuu johonkin tavaraan ja haluaa sen itselleen. Ostan minä itsellenikin joskus heräteostoksena jotain tavaroita ihan vain siksi että tekee mieli. Miksi en siis ostaisi myös lapsille, jos hinta on sopiva, tavara on laadukas ja uskon että siitä on lapsille pitkään iloa. Tällä tavalla tulee kuitenkin osteltua melko harvoin ja näin ollen itse kannan hyvin vähän leluja meidän kotiin.

Merkkipäivinä ja juhlina useat sukulaiset ja ystävät tykkää muistaa meidän lapsia tavaralla, mikä on ihan kiva, koska silloin lelulaatikkoon tulee vaihtelua. Kun uudet lelut on kuorittu paketeistaan, voidaan taas luopua jostain vanhasta. Kerran meillä vietettiin synttärit kierrätyslahja -teemalla, mikä oli tosi jees, koska Adeliina sai todella hienoja itse tehtyjä juttuja ja ystävieni lapsille tarpeettomaksi jääneitä leluja ja kirjoja. Kyllä synttärisankarin voi tehdä hyvin onnelliseksi ilman sitä pakkausjätettä tai rahan palamista kauppaan. Joskus kun minulta kysytään lahjavinkkejä, voin pyytää lapsille lelujen sijasta esimerkiksi rahaa, vaatteita tai vaippoja. Käytännölliset lahjat toimii myös aina.

Yksi tapa vähentää lastenhuoneen siivouskuormaa ja lelujen ylitarjontaa on jakaa lelut vaikka kahteen erään. Toinen erä menee varastoon jemmaan ja vain jäljelle jääneillä leluilla leikitään se muutama viikko. Sitten taas vaihdetaan leluerien paikkaa ja kas kummaa, ne varastossa olleet lelut tuntuu lapsista taas kuin uusilta.

Kertokaahan kuinka paljon teillä on leluja ja mikä on sopiva määrä?

Kommentit (7)

Hyvä postaus! Meilläkin on leluja hyvin maltillisesti, enkä itse ole ostanut uutena kuin kolme juttua (joista kaksi mennyt jo varastoon odottamaan ystävän lapsen syntymää). Kirpputorilta kaks lelua ja loput onkin tullut ystäviltä ja perheiltä lahjaksi ja käytettynä. Vanhana hamstraajana olen tosi tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, kaupoissa kiertäminen jää minimiin, kun ei taaperon kanssa aina jaksa hoitaa kuin ruokaostokset. 🙂

Olipas mielenkiintoinen teksti! Ja inspiroiva! Meillä myös kaksi lasta ja leluja ikean kallax-hylly (4×4) täynnä 😀 Leluja on aivan liikaa ja sotku sen mukainen. En usko, että pystyisimme tai edes haluaisimme noin vähään lelumäärään kuin teillä, mutta tämän postauksen innostamana aion kyllä aloittaa karsimisen reilulla kädellä!

Sama meillä mä inhoon ylimäärästä rojua ja lelut on kahdessa erässä, osa komerossa ja välillä vaihdetaan tai lapsi pyytää jonku leikkeihin ja se viedään sitten takasin sinne oottaan leikkejä. Lapsi iteki sanonu että en jaksa siivota jos liikaa rojuja:D Poika menee eskariin. Ja legot ja roolileikit on ny in.Ja itse keksii rooliasunsaki nii ei niitäkää tarvi turhaa ostaa paria käyttökertaa varten, koska tuo rooli saattaa muuttua parinki päivän välein:D Millon on rosvo, poliisi, palomies, ninja, supermies jne:D Ja samoin myös käyn vaatteet ja muut tavarat läpi säännöllisesti ja uutta en osta ennenku entistä laitan pois.Astioita on kans vain sen mitä tarvii. Ja ruuassa sama homma.

Muiden tapaan joudun sanomaan että ihan liikaa! Puolustaudun kuitenkin sillä että ehkä 95% leluista on tullut anopin pojilta tai lahjana, hyvin vähän ollaan ite ostettu. Usein aloitankin sen karsimisen mutta pian poika tulee paikalle ja alkaa leikkiä juuri niillä leluilla ja sitten en mukamas raaskiikaan pistää niitä pois vaan järjestelen vaan huoneen siistiksi. 😀

Hyvä kirjoitus! Meillä on kaksi lasta ja leluja on ihan liikaa! Niin liikaa että en ala laskemaan. Siivoamaan voisin sen sijaan alkaa ja sun tekstissä oli hyviä vinkkejä miten sen voisin tehdä ?

Tosi hyvä kirjoitus ja olen täysin samaa mieltä joka sanasta! Ihanaa kun joku ajattelee samoin! Meillä kolme lasta, leluja on enemmän kuin teillä, mutta hyvin minimalismisesti kuitenkin 🙂

Oliko toi Adeliinan sängy mikä näkyi yhdessä lelu kuvassa?Missä oli vaaleanpunainen päiväpeitto?Hyvä kijoitus.Koska laitat lisää kuvia asunnostasi? Sun blogia on tosi kiva lukea.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X