eveliina matilda - Banneri

Lapset viettivät maanantai-illan isänsä kanssa ja seuraavaksi he vilkuttelevat mulle heipat perjantaina. Meillä on tässä siis muutama päivä ihan keskenämme. Tai ei ihan keskenämme, sillä eilen moikattiin Allu-tätiä, Anni-tätiä, mummia ja ukkia. Tänään herättiin kaksiossamme uuteen kirkkaaseen päivään. Vein lapset aamusta reippaaksi tunniksi puistoilemaan. Sinä aikana itse nökötin läppärin kanssa Naantalin aurinkoisessa ja join päivän kolmannen kupillisen mustaa kahvia.

Puiston jälkeen ajeltiin tänne mun mamman ja pappan luokse syömään, hengailemaan ja juomaan lisää kahvia. Skipataan siis tänään kokonaan päiväunet, koska yritän vähän muuttaa näiden lapsosten unirytmiä. Eilen sain heidät nukahtamaan yöunille vasta joskus 23 maissa ja toivon että jättämällä päikkärit välistä silmät alkaisivat lepsua jo seiskan tai kasin maissa. Eihän myöhäisessä rytmissämme ole sinänsä mitään huonoa, koska aamuisin meillä ei ole ollut mikään kiire nousta sängystä. Kuitenkin nyt tulevana perjantaina Adeliinalla ja Alexilla on puistossa joulujuhlaesitys ja olisi suotavaa että lapset napittaisi puistossa jo ajoissa. Ehtivät sitten mahdollisesti treenaamaan ja ”kotiutumaan” sinne ennen esitystä.

Mun piti tänään kulkea koko päivä kamera kaulassa ja tehdä tästä sellanen juttu missä näkyy kuvia pitkin päivää. Unohdin kuitenkin heti aamusta kameran kotiin ja nyt ollaan tosiaan täällä mun isovanhemmilla, että tällä kertaa teitä ilahduttavat vain nämä aamuiset otokset mun makuu-/olohuoneesta.

Enpä ole juurikaan tainnut raottaa tän tuoreimman kämppäni kotiovea täällä blogissa, mutta tällaista meillä nyt sitten on. Tuolta löytyy eteinen sekä minipieni keittiö josta on kulku ihan ok -kokoiseen kylppäriin. Sitten vielä kaksi huonetta, joista toinen on lasten makkari ja tämä kuvissa esiintyvä mun makkari. Ihan mukava kämppä, josta tosin tavoitteeni on mahdollisimman pian päästä pois. En tänne oikein mitään uutta ole ostellut, vaan pikemminkin yritän elää mahdollisimman minimaalisesti, hamstraamatta tai sisustamatta mitään ihmeempiä.

Mukavaa keskiviikkoa kaikille. Palaan blogiin vielä tällä viikolla Fidon kuulumisten kera.

Kommentit (5)

Siis eikö pienempikään nuku päiväunia ollenkaan? Kyllähän noin pieni ihan varmasti tarvitsee päiväunet, ihan jo kasvun ja kehityksen turvaamiseksikin.

Päiväunien merkityksestä alle kolmevuotiaiden unen kokonaismäärään on tehty oikein väitöstutkimuskin.
Yksi suosikeistani.
Illan nukkumaanmenoaikaan vaikuttaakin päiväunien sijaan aivan muut asiat. Esimerkiksi ne nykyvanhemmuuden kirosanat rytmi ja rutiinit.
Aurinkoisia joulunaluspäiviä!

Oma tyttöni lakkasi nukkumasta päiväunia joskus 2-vuotiaana. Jos joskus sattui nukahtamaan, niin oli äärettömän kiukkuinen sen jälkeen eikä helpolla nukahtanut illalla. Eli on kyllä yksilöllistä tuo päiväunien tarve. Ei aina kannata tapittaa tutkimustuloksia, vaikka ne suurimpaan osaan päteisikin.

Mitäpä täällä ei olisi tutkittu..
Mun lapset eivät ole olleet tuossa tutkimuksessa mukana, mutta olen itse heitä tutkinut ja tullut muutamassa vuodessa siihen tulokseen, että jos emme nuku päiväunia, nukahtavat lapset illalla huomattavasti aikaisemmin ja helpommin. Omalla kohdallani tämä pätee kyllä myös.
Aurinkoisia päiviä sinnekin!

Tietenkin jos nukkuu myöhään ja siihen vielä päiväunet päälle niin kenellä tahansa on vaikeuksia nukahtaa illalla aikaisin. Mutta onhan se oikeasti tutkittua, että tietyt tekijät vaikuttavat unen saantiin ja rutiinit ovat osa sitä. Tämä ei tarkoita, että koko päivän pitäisi olla tiukkaa ja tarkkaa rytmiä ja rutiinia, mutta juurikin ne illan rutiinit merkitsee paljon. Ensinnäkin jo aikuisiinkin pätee se, että jos alkaa hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa tekemään rauhallisempia askareita ja lapsilla myös, ettei enää hypitä ja riehuta vaan rauhoitutaan vaikkapa lukemalla tai hiljaisella puuhastelulla ja siitä sitten pikku hiljaa syömisten ja pesujen kautta mennään nukkumaan niin uni tulee helpommin kuin silloin jos viimeiseen asti on tekemässä ja liikkeessä ja yhtäkkiä tulee aina se stoppi. Itsekin olen yökyöpeli ja aamulla tykkään nukkua ja päiväunetkin tulee välissä otettua, mutta päiväunista on selvästi enemmän ”haittaa” yöunille silloin, kun en tee illalla rutiineja vaan yritän ns. suoraan toiminnasta mennä nukkumaan. Jos taas on hyvissä ajoin alkanut hiljalleen tekemään ns. ilta-ajoa syönyt rauhassa, lukenut, käynyt suihkussa ja näin niin uni tulee, vaikka oiski tullu päivällä nukuttua 🙂 Ja kyllä sen tällaisen yleensä rutiinittomana ihmisenä huomaa, että ne kaverit, jotka herää suunnilleen samaan aikaan suht aikaisin aamulla joka päivä ja hoitavat iltarutiinit tietyllä kaavalla ja menevät aikaisin nukkumaan saavat myös sen unen paremmin, vaikka oisivatkin torkkuneet päivällä. Tietenkin sekin vaikuttaa, että nukkuuko päivällä monta tuntia vai puolisen tuntia.

Noita kasvatustieteen ja etenkin varhaiskasvatuksen tutkimuksia kannattaa kyllä lukea ja kiinnittää tiettyihin perusasioihin huomiota, ovat oikeasti alan ammattilaisia ja monesti väitöskirjan tekijöillä on kattava ja pitkä kokemusta arjessa erilaisten ja monien lasten kanssa työskentelystä. Meillä on kuitenkin Suomessa korkeasti koulutetut todella osaavat ja tietävät varhaiskasvatuksen ammattilaiset ja kyllä itse tulen luottamaan tulevaisuudessa varmasti enemmän lähipiirin lastentarhanopettajien neuvoihin kuin vaikkapa yksittäisiin netissä huutelijoihin, jotka ovat koulutukseltaan ties mitä ja joilla on kokemusta vain siitä omasta kultamussukasta. Harmittaa ihan, kun monet on nykyään niin tietämättömiä siitä kaikesta työstä ja tiedosta, mitä varhaiskasvatuksessa tehdään ja jaetaan ja viitataan kintaalla, että se on vaan leikkimistä ja vaippojen vaihtoa, vaikka se on oikeasti niin paljon enemmän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X