eveliina matilda - Banneri

Olenko yksinhuoltaja, vaikka lasteni huoltosopimuksessa lukee että isällä ja äidillä on yhteishuoltajuus?
Mua on jo hetken mietityttänyt tämä eronneisiin vanhempiin liitetty termistö, sillä vähän väliä kuulen itseäni nimitettävän yksinhuoltajaksi.

Jollain tapaa en koe sanan yksinhuoltaja kuvaavan minua parhaimmalla mahdollisella tavalla. Asuvathan lapseni isänsä työpäivien ulkopuolella täysin puoliksi molempien vanhempiensa luona. Sitten joskus kun he menevät päivähoitoon, he viettävät hoitopäivien ulkopuolelle jäävän ajan puoliksi molempien vanhempiensa kanssa. Lasteni asioista päättää kaksi vanhempaa, kustannukset ja hoitovuorot jakaa kaksi vanhempaa. Mikä siis tekee minut yksinhuoltajaksi? Onko isäkin sitten myös yksinhuoltaja?

Tunnen perheitä, joissa lapsella tai lapsilla on elämässään vain yksi vanhempi. Ei ole toista huoltajaa, ei etävanhempaa. Lapsen ainoa vanhempi on yksin vastuussa lapsesta. Minusta tällainen vanhempi on yksinhuoltaja.
Arvostan suuresti yhden vanhemman perheitä. Vaikka ympärillä olisikin iso tukiverkko, uskon että on ihan eri asia olla kokonaan yksin vastuussa jälkikasvusta. Tuntuisi vähän kornilta kutsua itseäni yksinhuoltajaksi, koska onhan mun elämäntilanne kaiketi melko erilainen kun jonkun ”yksinään olevan yksinhuoltajan”.

Jos minun on pakko saada itseni mahtumaan johonkin lokeroon, niin kutuisin itseäni ennemminkin yhteishuoltajaksi. Eli ihan vain toisesta vanhemmasta eronneeksi vanhemmaksi. Yksinäni en koe olevani tässä lasten kasvatuksen ihmeellisessä tehtävässä.

 

Kommentit (19)

Yksin huoltajaksi en koe itaseäni vaikka yksin ilman tukiverkkoa hoidan lapseni. Olemme ehjä perhe minä ja rakas tyttäreni. Vittuuntittelit.

Mun mielestä tää aihe on hankala ja herättää aina herneitä joidenkin nenissä – puolesta ja vastaan.
Mullakin on lasten isien kanssa paperilla yhteishuoltajuus, mutta se ei toteudu käytännössä – mä hoidan kaikki hankinnat lapsille, teen päätökset niin koulujen kuin päiväkodin kanssa ja hoidan kaikki lapsia koskevat asiat yksin. Mä olen ainoa, joka hoitaa lapset arkena ja joka toinen viikonloppu. Isäviikonloput on ollu kaikilla säännöllisen epäsäännöllisiä.
Kelan silmissä oon yksinhuoltaja ja esittelen myös itseni yksinhuoltajana, jos sellanen tilanne sattuu eteen tulemaan. Enkä oikeastaan edes tiedä minä muuna itseni esittelisin – yksin lapsien asiat hoitavana paperiyhteishuoltajana? 😀

Minulla ja lasteni isillä on yhteishuoltajuus. Viranomaiset eivät kuitenkaan ymmärrä yhteishuoltajuutta. Esim Kela ei tunne käsitettä yhteishuoltajuus, vaan minulla on status yksinhuoltaja ja saan yksinhuoltajakorotusta.

Ekalle lapselle olin koko ajan yksinhuoltaja. Seuraavan kanssa suhde kesti 4 vuotta ja Kela määrittelee minut yksinhuoltajaksi. Uutta avomiestä ei ole löytynyt.

Ihan aiheesta poiketen, kommentoin kuviasi, oot super nätti. Toi meikki sulla on todella hyvännäkönen ! 🙂

Voi kiitos! Ihana päivän piristys! Kiitos

Ihan aiheesta poiketen, kommentoin kuviasi, oot super nätti ! Tosi hyvännäkönen toi meikki sulla 🙂

Siis Eveliina, nyt mun on pakko kommentoida. Oon jo pitkään meinannu laittaa sulle kommenttia, mutta jotenki sitä on vaan nii laiska että jää tekemättä.
Mutta niin. Mä luen aika monia blogeja, monta kertaa päivässäki, mutta niistä kaikista sun blogi on jotenki erikoinen. Mä aina ootan joka postausta, ja aina hämmästelen miten hienosti sä osaat pukea sanoiksi kaikkia tunteita ja hetkiä. Ja sun kuvat ja videotki on aina nii ihania. Sun blogista on tullut mun lemppariblogi! Jos mun pitäs yks blogi valita jota aina lukisin ni se ois helposti sun. Mä en tiedä mikä sun blogista tekee nii hyvän, mutta joku siinä vaa on että tuun aina nii hyvälle mielelle tätä lukiessa. Oon 19v tyttö Ruotsista, ja ollaan ihan eri elämäntilanteissa, eli en monesti pysty samaistumaan niihin mistä sä kirjotat, mutta kuitenki tosi monet postaukset ja kirjotukset menee suoraan sydämeen, esim edellinen missä kirjotit ystävistä.
Mä en tajua miten tommoset ihme kommentit niinku vaikka tuo Satun tossa ylempänä löytää sun blogiin koska mä en oo yhtään samaa mieltä niitten kaa. Mä rakastan sun kirjotuksia ja hienoja kuvia ja sä vaikutat olevan niin kaunis ja ihana ihminen, kaunis niin sisältä kuin ulkoakin.
Mä toivon että sä et ikinä lopeta bloggaamista sillä sillon mun elämästä tulis paljon tyhjempi 🙂

Mä olen samoilla linjoilla Elsan kanssa. Itse olen kolmekymppinen kahden lapsen äiti (en yksin- tai yhteishuoltaja ;)), joten lapsiperhearkea täälläkin :). Eveliina kirjoittaa hyvin ja aina eka luen tämän blogin. 🙂

Voi mikä ihana kommentti, niin täynnä kohteliaisuuksia. Kiitos! Mukava kuulla että viihdyt mun juttujen parissa. Juuri nämä kommentit on niitä kaikkein mieleenpainuvimpia ja antaa aihetta jatkaa bloggausta. Kiitos Elsa!

Niin totta! Itseänikin ärsyttää tämä miten yh termiä viljellään nykyään paikoissa joissa ei kuuluisi.

Peukku ylös sun ajattelulle! 🙂

Sun blogi on nykyään tosi surkea….

Olipas sadulta rakentavaa palautetta ? Miten ois, jos vaikka kertois, mikä on vialla

Satu, onko sinulla omaa blogia? Jos on, voisin ottaa linkin.

Mä en muista kuka mutta joskus joku blogisti kuvasi itseään yksinhuoltajan sijaan sinkkuvanhemmaksi ja se oli mun mielestä aika kuvaavasti sanottu! 🙂

no et ole yksinhuoltaja. jos olisi yksinhuoltajuus, sitten olisit. se että joku käyttää termiä virheellisesti, ei tee sinusta yksinhuoltajaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X