eveliina matilda - Banneri

Kaupallinen yhteistyö Kiddexin kanssa

Kun Pekka Pouta lupaili tulevalle viikolle kylmää ja märkää, tuli meidänkin perheessä aika kaivaa talvivaatevarastot esille.

Levitin lattialle kasan haalareita, kenkiä, pipoja ja hanskoja. Fleecevuorelliset haalarit sopivat vielä hyvin lapsille, eivätkä viimevuotiset kengätkään näyttäneet pahalta. Adeliina hyppäsi saappaisiinsa, käveli ympyrää ja sanoi; ”sopivat on!”.  Alex puki myös viimevuotiset, Adeliinalta perityt kengät, jotka kuin ihmeen kaupalla näyttävät vieläkin kuin juuri kaupasta ostetuilta. ”Sopivat on!” Alex matki ja oli innoissaan kun sai kerrankin kävellä ulkokengillä sisällä. Painelin varpaita ja kyselin miltä tuntuu, hyviltä näyttivät.

Kun mä olin pieni, äitini teki kenkäostoksista aina tuskallisen pitkiä. Kaupassa piti kävellä edes takaisin kengät jalassa, irotteltiin pohjallisia ja seisottii yhden jalan varassa pohjallisen päällä. Sellaisia kenkiä ei ostettu, missä pohjallisen kärjen ja isovarpaan väliin ei jäänyt vähintään 1,5cm käyntivaraa. Sellaisia kenkiä, joista pohjallista ei saanut irti, ei todellakaan ostettu. Tästäkin asiasta kiitän äitiäni näin myöhemmin.

Päätinpä jatkaa äitini perinnettä ja pistin lapset iloisen talvisaapasjuoksukilpailun sijaan seisoskelemaan pohjallisten päällä. Tässä Adeliina seisoo ”sopivan”  kokoisten kenkien pohjallisten päällä. Aivan liian pienet. Isovarvas on jo nyt aivan liian kärjessä, eikä Adeliina edes seiso pohjallisen päällä koko painollaan.

Vasemmalla Adeliinalle sopivan kokoisten Stonzin Winter bootsien irrotettava sisälmys ja oikealla viimevuotisten kenkien pohjallinen, jotka olivat lapsen mielestä sopivan kokoiset. Ero on huomattava!

Sain Alexanderinkin pysähtymään noin kolmeksi sekunniksi ja ehdin napata tämän kuvan hänen jalastaan ”sopivien” kenkien pohjallisen päällä.

Mun tekee todella pahaa jo se pari minuuttia, mitä Alex ehti sisätiloissa kävellä noiden oikeanpuolimmaisten pohjallisten kanssa yhteen kuuluvilla kengillä. Vasemmalla on taas oikeasti oikean kokoiset pohjalliset Alexin jalkaan.

Varmaan viimeistään siinä kohdassa, kun liian pieneen kenkään olisi yritetty tunkea villasukkaa, olisin huomannut kenkien naftin koon, mutta silloin kenkä olisi jo voinut ehtiä tekemään tuhojaa lapsen herkkään, kasvuvaiheessa olevaan jalkaan.

Vuonna 2011 tehdyn kansainvälisen kenkätutkimuksen mukaan jopa 70% lapsista kulkee liian pienissä kengissä. Tutkimukseen osallistui myös 400 suomalaislasta.

– Osalla lapsista jalkaterän mitta oli puolitoista senttimetriä pidempi kuin kengän sisämitta. Lasten itsensä mielestä kengät olivat ihan sopivia.

Lapsen kengissä käynti- ja kasvuvaraa tulisi olla 12–17 millimetriä. Talvikengässä vieläkin enemmän, mieluusti kaksi senttimetriä. – Jalkaterapeutti Timo Takkinen, Yle uutiset/Mari Kahila

Näistä musertavista tutkimutuloksista huolimatta, minä voin kuitenkin nyt huokaista helpotuksesta. Adeliina ja Alex saavat tänä vuonna tepastella talven läpi Kiddexiltä saaduissa, oikean kokoisissa, kuivissa ja lämpimissä Stonzin talvikengissä.

Vettä, tuulta ja jopa -50 asteen pakkasta kestävät kengät yllättivät keveydellään. Omista lapsuuteni talvista muistan ne maassiiviset Gore Tex -kengät, mitkä tekivät pulkkameän laelle kapumisesta kaikkea muuta kuin kepeää. Voi kunpa itselläkin olisi silloin ollut tällaiset höyhenen kevyet jalkineet! Winter Bootsit ovat markkinoiden kevyimmät, painaessaan alle 500 grammaa.

Nilkan kohdalla oleva säätömahdollisuus takaa kengän hyvän istuvuuden, mutta nämä on kuitenkin vielä helppo pukea. Kaksivuotias Alexanderkin saa jalkansa sujautettua näppärästi kenkiin ja tarpeen mukaan kiristettyä sivusolkea.

Kuvioitu ja luistamaton pohja, pitkä varsi sekä vedenpitävyys. Siinäpä mun mielestä ainekset hyvään talvikenkään. Kun tähän lisätään vielä helppo puettavuus ja todella kevyt paino, niin puhutaan jo erinomaisesta lapsen talvikengästä. Oman tuntumani sekä lasteni tyytyväisyyden perusteella, suosittelen näitä Stonzin kenkiä muillekin.

Mikä on tilanne Teillä, kuuluuko sun lapsi siihen 70 prosenttiin? Ovatko sun lapsen varpaat kaivaneet talvikenkien kärkiin kolot tai ovatko lapsesi varpaankynnet vääntyneet? Haastan kaikki lukijani tarkistamaa lastensa talvikenkien istuvuuden ja vielä muillakin tavoin, kun vain lapselta kysyen ja varpaita kengän päältä painellen.

Kommentit (7)

Mun poika kuuluu siihen suureen onnelliseen vähemmistöön ja ja kulkee oikean kokoisissa kengissä 🙂 Oon tässä askassa erittäin erittäin tarkka! Ja tuntuu näin päiväkodissa työskentelevänä lastenhoitajana erittäin pahalta kun suurimmalla osalla tosiaan iha liian pienet tai huonot kengät tai ulkovaatetus 🙁

Meillä kulkee oikean kokoisissa. Reimalla on hyvät pohjalliset kengissä! Hymynaama kertoo milloin kenkä on vielä sopivan kokoinen. 🙂 Tiedän kyllä monia, jotka eivät osaa oikean kokoisia kenkiä lapsilleen, enkä käsitä mikä siinä on niin vaikeaa, kun siihen saa niin hyvin apua esim. myymälöissä!

Kiitos tästä postauksesta, se sai minut tarkastamaan lasten kengät kunnolla! Lasten mielestä hyvänkokoiset kengät olivat pienemmällä yhden numeron liian pienet ja isommalla 3 numeroa! ? onneksi eivät olleet keränneet montaa päivää olla käytössä!

Eip, kulkee sopivissa. Hurjaahan se on, että maaliskuussa 3 täyttävä poikani kulkee koon 29 talvikengissä, joissa on irrotettava huopa. Villasukat kun on mahduttava ja niidenkin jälkeen on jäätävä varaa…

Tärkeä aihe kyllä ottaa esille, 70 prosenttia liian pienissä kengissä kulkevia kuulostaa uskomattoman paljolta!
Itse olen aika haukkana lasten kenkien suhteen. Jalat kasvaa niin nopsaan, että pitää usein mittailla. Pieneksi jääneet kengät laitetaan heti eteenpäin, vaikka olisivat jääneet vähällekin käytölle, mutta siinä kohtaa ei viitsi säästää…

Itsekin otan aina pohjallisen irti ja mallailen siihen lapsen jalkaa niin, että hän seisoo sen päällä. Kengät ovat sellaiset, että niiden täytyy olla kunnolliset ja niihin laitankin ihan mielelläni rahaa. Kenkiä ei esim. alennusmyynneistä useinkaan viitsi ostaa valmiiksi, kun ei tiedä onko sopivat kun tulevat käyttöön. Meillä lapsi tosin aina sanoo sovitettaessa että on liian isot:D Ja kumppareita meillä käytetty tositosi vähän, koska ne eivät ole jalassa kauhean hyvät.
Lapsen kenkien huolellinen valkkaamainen tulee automaatiolla, sillä itse olen perinyt äitini lättäjalat ja saan valkata omatkin kengät todella huolella että ovat hyvät jalassa eivätkä ainakaan liian pienet. Haluaisin kannustaa myös aikuisia valitsemaan kenkänsä huolella ja sijoittamaan niihin tarvittaessa. Itse laitoin muutama vuosi sitten rahaa hyvin istuviin goretex-kenkiin eikä tosiaan ole harmittanut! Autottomana ihmisenä kävelen paljon, joten ei ole samantekevää mitä kenkiä käytän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X