eveliina matilda - Banneri

Kirjoittelin viime kuussa sydäntäni lähellä olevista talousasioista ja kerroin, kuinka aion elää elokuun vain kahdellasadalla eurolla.

Maksoin elokuun ensimmäisenä päivänä kaikki kuukausittaiset laskuni, eli lainanlyhennyksen, taloyhtiön vastikkeen vesimaksuineen, sähkölaskun sekä lasten päivähoitomaksun. Kerran vuodessa maksettavien vakuutuksien elokuuhun kohdistuneet summat siirsin erilliselle tilille, odottamaan laskua.  Näiden toimenpiteiden jälkeen nostin lompakkooni 200 euron talouskassan, josta aion maksaa kaikki muut kuukauden menot, kuten ruuat ja hygieniatarvikkeet. Kaiken materian ostamisen suhteen, aion olla kuukauden lakossa.

Budjetti piti, ostolakko ei

Kuten normaalisti; lapset viettivät puolet kuukaudesta isällään, mutta muuten me kolme ihmistä elimme ihan mukavasti kahdellasadalla. En pitänyt kirjanpitoa siitä, mihin rahat menivät, mutta lähinnä tein ostoksia pienestä lähikaupastamme. Kerran kävimme syömässä ulkona ja pari kertaa laitoimme ruokaa yhdessä siskojeni kanssa, jolloin maksoin kimppaostoksista suurinpiirtein yhden kolmasosan. Teimme elokuussa myös mökkireissun, minkä aikana syödyt ruuat ostimme siskoni kanssa kutakuinkin puoliksi. Ruuan lisäksi käteiskassasta kului rahaa pariin punaviinipulloon sekä työkaverin syntymäpäivälahjaan. Päätin, että käytän pankkikorttia ainoastaan auton polttoaineen ostamiseen ja tämä päätös piti hyvin. Venytin kahden sadan euron kassaa muutamalla kympillä, palauttamalla pulloja sekä myymällä lasten dublolegot, joille ei enää ollut käyttöä.

Eläminen ei ollut millään tavalla kituutusta. Söin töissä hieman edullisempaa lounasvaihtoehtoa, välillä en tapani mukaisesti syönyt mitään ja välillä tein lounasleivät töihin. Tavarat, kaikkein ihanimmatkin sisustusjutut, jotka yleensä hankin heräteostoksina -jäivät kauppaan. Ostamatta jättäminen sai mut pohtimaan tarkkaan, että mitä oikeasti tarvitsen ja mitä vain haluan hetken huuman takia. Ostolakkoni meni pilalle osallistuttuani tätini järjestämille Silverjungel kutsuille. Ostin kutsuilta itselleni housut ja tyttärelleni mekon. Näistä kuitenkin tuli lasku vasta jälkeenpäin ja laskun maksoin vasta syyskuussa, laskujen maksupäivänäni.

Tavoitteeni oli siirtää käyttötililtäni 1000 euroa säästötilille ja tämän uskaltauduin tekemään elokuun loppupuolella, kun käteiskassan ja tilini tilanne näytti niin hyvältä. Laskujen maksun, käteiskassan noston, auton tankkaamisen ja säästöön siirretyn summan jälkeen tililleni jäi vielä ns. extrarahaa, jonka päätin elokuun lopussa käyttää tarkoin harkitsemiini, lähes välttämättömiin hankintoihin. Ostin lastenhuoneeseen vievään portaikkoon Vallilan verhon sekä kauan haaveilemani varsi-imurin. Ostolakko siis kosahti myös tässä kohdassa, mutta verhon hankinta olisi joka tapauksessa ollut edessä, niin päätin hankkia sen näillä kuukauden budjetin ylijäämärahoilla. Ostettuani varsi-imurin ja rakastuttuani siihen aivan totaalisesti, päätin myydä vanhan imurini nettikirpparilla. Imuri meni kaupaksi vartissa ja sain siitä vielä sen verran kivasti rahaa takaisin, että pääsin yli varsi-imurin oston jälkeisistä tunnontuskista.

Lopputunnelmat

Tuhannen euron säästöä ei välttämättä ole yhtä helppo tehdä jokaisena kuukautena. Joskus tarvitsee päivittää vaatekaappeja ja lasten ulkovaatteita. Välillä maksettavaksi tulee autovero, katsastus tai lääkärikäynti. Asumiskulujen lisäksi muita välttämättömiä kuluja tulee eteen, eikä kotoa aina löydy tarpeettomaksi jäänyttä myytävää. Yritän kuitenkin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota niihin pieniin heräteostoksiin ja siirtämään normaalisti niihin hupenevan summan säästöön.

Suosittelen kaikkia omaa talouttaan pohtivia käyttämään käteiskassaa ja miettimään hyvin perusteellisesti jokaista vaate- taikka tavarahankintaansa. Ajatella, että huomatessani käteisen rahan hupenemisen, aloin ihan huomaamattani ostaa edullisempaa, myymään tarpeetonta, palauttamaan pulloja ja välttelemään ostoksia. Näillä ihan pienillä teoilla, jotka eivät millään tavalla laskeneet elämänlaatuani, sain kevyesti säästetty kuukaudessa tuhat euroa säästötililleni. En ole rikas, enkä köyhä, mutta tunnen olevani taloudellisesti tasapainoinen ja vauras. Minulla on pienet tulot, mutta myös pienet menot, juuri minulle sopivat!

Kommentit (11)

Millaisen tai minkä merkkisen ja mallin varsi-imurin ostit? Haluaisin myös sellaisen, mutta latauksen jälkeen käyttöaika ilmeisesti aika lyhyt ja onko imutehoa riittävästi?

Eikä edes tarvitsisi olla koko kuukauden ruokamenoja, olisi ihan mielenkiintoista kuulla vaikka vain yhden kauppareissun ostokset! Ja mitä ruokaa siitä teit ja kauanko kesti 🙂

Olisi tosi mielenkiintoista, että pitäisit tarkkaa kirjaa menoista, muuten tämä ei ole oikein uskottavaa. Jos ajatellaan lähtösummaksi 220, josta jää viinien jälkeen noin 200, ulkona syömisen jälkeen noin 180, lounaitten jälkeen maksimissaan 100, mökkiruuan jälkeen maksimissaan 80, ja siitä menisi vielä osuutesi yhdessä kokattuihin ruokiin plus lahjaan. Näin ollen rahaa jäisi maksimissaan noin 60e koko kuukaudeksi, eli alle 15 euroa viikoksi. On tosi vaikea kuvitella, että sillä pystyy elättämään kolmihenkisen perheen kuukauden ajan, vaikka lapset olisivatkin puoli kuuta isällään. Jos siis tämä on mahdollista, ehdottomasti kauppalaskut kehiin! Haluan tietää mitä olette ostaneet ja syöneet, että saan itse vinkkejä.

Muakin kiinnostaisi kovasti tarkempi erittely ostoksista.

Mulla oli nyt vähän vastaavanlainen budjettikokeilu, varasin 400euroa ruokakauppaostoksia varten neljälle viikolle. Heti alkuun ostin kuitenkin itselleni kengät, jotka nipistivät budjetin 87e/vko. Tiukkaa teki. En itsekään osta juuri lihatuotteita, jauhelihamakaroonilaatikon tein nyt viikonlopuksi ja se taisi olla ainut liha-ostokseni kokeilukuukaudelta. Talouteeni kuuluu kaksi alle 5v. lasta, jotka syövät lounaan ja välipalan keskimäärin 3:na päivänä viikossa päiväkodissa. Ovat hoidossa isovanhemmillaan niin, että syövät heillä, ehkä kerran kahdessa viikossa. Lisäksi minulla on kaksi koiraa ja kania, joiden ruokakulut mahdutin budjettiini.

Suunnittelen ruokaostokset tarkkaan ja teen ruokalistat eteenpäin moneksi päiväksi. En syö tai tarjoa lapsilleni eineksiä. Leipää sain aika hyvät satsi veljeltäni (töissä leipätehtaalla), joten se pienensi kauppalaskuani. Silti rahat loppuivat kesken, tili on nollilla ja huominen palkkapäivä tulee todella tarpeeseen. Vessapaperi loppui, pyykinpesuaine loppui, meikinpoistoaine loppui, ripsiväri loppui. Ne jo yksistään tekevät helposti sen 15 euroa. Deodoranttikin loppui. Eikö sulla mikään hygieniatuote päässyt loppumaan vai eivätkö ne kuuluneet tähän 200e budjettiin? En tosin käytä, kuin pelkkää luonnonkosmetiikkaa, joten uusi deodoranttikin maksoi postikuluineen lähemmäs 20e. Mutta ilman meikinpoistoainetta sinnittelen vieläkin. 😀

Kahdessa kuukaudessa olen saanut tällä budjetillani 500e säästöön. Ei ihan yhtä hyvin, kuin sinulla, mutta aika hyvin silti itselleni. Eletään niin kädestä suuhun, etten tiennyt tämmöisen säästön olevan mahdollista meille. 😀

Hei ja tiukasta budjetista huolimatta pääsin viemään lasta ratsastamaankin. Eli harrastusmaksu menee myös tuosta budjetista. Tämä harrastus kustantaa minulle 15e/kerta. Kuukaudessa yleensä käydään maks 2 kertaa. Ja tietty ne kerrat sattuivat tälle mun säästökuukaudelle. 🙂

Mullakin oli kirppispöytä tässä samalla. Tienasin vajaa 200e ja niitä rahoja en suoraan laittanut säästötilille, mutten käyttänytkään. Niillä kustannan risteilyn huvit parin viikon päästä.

Usko tai älä. 🙂 Meitä ihmisiä ja elintapoja on niin monenlaisia. Tuolla mainitsemallasi 15 eurollakin voi joku syödä pitkäänkin.
Ja tosiaan minun käteiskassani oli tuo 200 euroa, johon päälle voi alskea vielä ne myydyistä tavaroista ansaitut rahat (kuten tekstissä mainitsin), eli todellisuudessa ruokakassa oli suurempi. Luulen, että lihaton ruokavalio on aika pitkälti se asia, mikä pienentää minun kauppalaskuni summaa.
Joskus voisi kokeilla kirjata kaikki ostokset ylös, mutta aiemmin yritettyäni, olen aian jossain kohdassa kuukautta unohtanut ja luovuttanut. 😀 Katsotaan!

Kiitos vastauksesta! Ja tosiaan, jonkun perus kauppareissun ostosten erittely myös kiinnostaa, ja perus arkireseptit myös.

Kivahan se on jos voi tosta noin vaan säästää tonnin kuussa, itse tienaan vähän päälle tonnin kuussa ja siitä ku maksaa vuokran, auton lyhennyksen, ruuan, laskut jne niin ei isoja summia säästöön laiteta…
Säästäminen on tärkeä asia, mut kaikilla ei oo asiat niin hyvin kuin sinulla, kun kerta lapsena jo saitte ison summan rahaa kuussa vanhemmilta, helppohan sitä on sit asunto ostaa. et ole joutunut koskaan oikeasti pärjäämään yksin ja huolehtimaan lapsista 24/7 ilman et on äippä auttamassa ja isi maksamassa puhelinlaskut yms.. Toivottavasti ymmärrät ja arvostat miten onnekas olet.

Itse opiskelijana mulla on ollut kuukausittain käytössä noin 600-800e, minkä tulee riittää niin vuokraan, laskuihin ja no kaikkeen. Tästä on hieman haasteellista repiä summia säästöön. Nyt tuet loppuivat, joten pitää seuraavaan työsuhteeseen (joka on milloin?) pärjätä kesätöistä säästämilläni 2tonnilla.

Itse olen lapseton sinkku joka käy ihan normaalissa työssä, mutta en silti saisi ikinä kuukaudessa säästöön tonnia, kun ei sitä jää käteen edes vuokran+laskujen jälkeen 😀

Paljon sinulla siis tuona kuukautena meni rahaa? Jäi hieman epäselväksi.

Vau! Kiva olisi tietää mitä ostitte ja söitte kuukauden aikana! Minullakin kaksi lasta, jotka arkena päiväkodissa, ja silti menee jotain 400e kuukaudessa ruokakauppaan! Mielestäni suunnittelen ostokset huolellisesti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X