eveliina matilda - Banneri

Viikonlopun valoisa kauneus sai lapset liikkeelle ja minut tarttumaan kameraan. Kotona vetelehtiminen tekee joskus hyvää, mutta viime viikonloppuna hyödynsimme kaikki päivän valoisat tunnit. Vaikka puuhailimme pari päivää lähes pysähtymättä, tunnen oloni nyt todella levänneeksi.

Perjantai alkoi mukavasti, kun äitini oli hakenut Adeliinan ja Alexin päiväkodista jo mukavan aikaisin. Ajelin siis töistä suoraan mukkilaan, jossa söimme yhdessä tortilloja siskoni ja äitin kanssa. Ruuan jälkeen hyvästelimme mummin, nappasimme Portsasta naapurin kyytiin ja lähimme seikkailemaan Citymarkettiin. Ostimme ainekset Runebergin torttuja varten, sillä olin luvannut viedä sellaisia sunnuntaiselle suvumme suoretkelle. Shoppailun jälkeen lapset menivät iltapalan kautta nukkumaan ja minä hengailin naapurin kanssa vielä hetken valveilla.

aamiaispöytä

Lapset heräilevät viikonloppuna yleensä kahdeksan tienoilla. Alex kömpi tänäkin lauantai-aamuna minun sänkyyni ”nukkumaan”, eli pyörimään. Pikkuhiljaa hän tuuppi minut hereille ja aloitti varovaisen jutustelun: ”Onko aamu? Onko ilta? Onko katuvalot päällä? Onko lunta? Tuleeko lastenohjelmaa?”…  – ja sitähän tulee, sillä telkkari toimii vapaapäivien aamuina ainakin tunnin mitä parhaimpana lastenvahtina!

tuorepuuro

nipsu muumimuki

Kun minä sain silmäni auki ja takan lämpimäksi, katoimme pöydän ja nautimme kiireettömän aamiaisen. Joulupukki toi lapsille omat muumimukit, joista lapset juovat viikonloppuna aamukaakaot.

Turun Sanomat digilehti

Minulle on annettu oikeus lukea aamuisin lehti lasten tabletista. Joululahjaksi saadusta tabletista on ollut meille paljon iloa. Erityisesti Alex tykkää pelata ja katsoa ohjelmia sillä. Kuulisin mielelläni teidän vinkkinne neljä- ja viisivuotiaille sopivista, kehittävistä (tai ihan vain kivoista!) peleistä.

Aamiaisen jälkeen Adeliina ehostautui (mm. kukkaleillä) ja lähti isotätinsä, kahden tätinsä, kahden pikkuserkkunsa ja serkkunsa kanssa etsimään kaupasta hiihtovälineitä pikkuserkulle. Tähtikukkaroon pakattiin kaksikymppiä shoppailurahaa.

Minä, Alexander ja naapurin kaveri aloimme leipomaan! Olipa hyvä, että lapsia oli paikalla vain yksi, sillä saatiin tälläkin sakilla aikamoinen sählinki aikaiseksi! Ensin sulatettiin voi, joka olisi pitänyt vaahdottaa pehmeänä. Sitten sekoiltiin mittojen kanssa, kun tehtiin yksi gluteeniton takina ja yksi normaali taikina kaksinkertaisena. Olin jossain vaiheessa niin sekaisin, että päätimme heitellä suurinpiirtein jotain jonnekkin kippoon. Alex halusi tietenkin tehdä lähes kaiken, minkä takia kanamunaa löytyikin kaikkialta muualta paitsi taikinasta… 😀

Runebergin torttu

Ihme kyllä vain osa yhden pellin leivoksista kärvähti uunissa. Loput tortut olivat todella onnistuneita.  Reilusti päällisiä omaavat leivokset olivat sisältä ihanan meheviä ja maultaan parempia kuin viime viikolla kaupasta ostamani. Laittaisin teille tänne ohjeen, jos itsekään tietäisin mitä näihin on laitettu…

On aina mukavaa viettää aikaa myös vain toisen lapsen kanssa. Vaikka lapsia onkin vain kaksi, niin yksinään he pääsevät kuitenkin enemmän esille. Meininki oli pelkän Alexin kanssa puolet rauhallisempaa, mutta jo lyhyessä ajassa hän kaipasi minulta enemmän viihdytystä, kuin mitä silloin kun sisko on leikkikaverina.

Kävimme leipomisen jälkeen hakemassa naapurin auton korjaamosta, minkä jälkeen ajelimme mukkilaan siivoamaan autot. Lasten kanssa takapenkille kerääntyy aina milloin mitäkin, enkä arkisin ehdi imuroimaan autoani ennen pimeää. Aherruksen jälkeen joimme kahvit ja haimme kauppareissulta selvinneen Aden puhtaan auton kyytiin. Ade oli ostanut shoppailurahoilla jäätelöä, munkin, muumipehmolelun sekä purkillisen limaa itselleen ja toisen purkin tuliaiseksi Alexille. Limat jäivät kuitenkin autoon, sillä suuntasimme seuraavaksi Bruno -ravintolalaivaan aikaiselle illalliselle. Ravintolasta minulla ei ole kuvia, sillä päätimme rauhoittaa ruokailun laitteilta ja keskittyä keskusteluun.

Nauravien nakkien ja pihvien jälkeen haimme kaupasta poppareita ja katselimme naapurin luona hieman suuremmalta ruudulta elokuvan Jali ja suklaatehdas. Aivoni alkavat sulaa esimerkiksi älykääpiö-Nalle Puhia katsellessa, mutta tällaisia hieman fiksumpia koko perheen elokuvia on välillä tosi mukava katsoa. Lapsetkin pitivät leffakokemuksesta ja toteutamme leffaillan vielä varmasti uudestaankin. Naapurin kanssa on näppärää olla hyvissä väleissä!

laavu

Sunnuntaina odottikin sitten koko viikon kohokohta, eli suoretki! Teimme isolla porukalla nyyttärihenkisen kokoontumisen suvun alkeelliselle laavulle. Tässä postauksessa on vuoden takainen, hieman parempi kuva tuosta laavunröttelöstä, jossa me olemme lasten kanssa jopa yöpyneet kolmestaan. Tästä postauksesta löytyy pieni videoklippi siitä kuinka laavuyöpyminen sujui kahden taaperon kanssa.

Aloimme makkaranpaiston aikana muistella muitakin suolla viettämiämme öitä ja niitä on vuosien saatossa kerääntynyt minulle oikeastaan melko paljon. Lapsena nukuimme suolla muutamasti kaminallisessa armeijan puolijoukkueteltassa. Joskus mukana oli meidän perheen ja serkkujen lisäksi ystäväperhe ja naapurin lapsia. Itse laavussa olen yöpynyt siskojeni ja serkkujeni kanssa muutaman yön eräänä syyslomana. Pappa taiteili laavun suuaukolle pressusta suojan, jotta lämpö pysyi sisällä. Paistoimme laavulla lettuja ja söimme karkkia. Viimeisimmän kerran taisin yöpyä laavulla viime talvena, kun isovanhempieni koira katosi suoretkellä ja minä jäin siskojeni kanssa laavulle yöksi siltä varalta, että koira olisi saapunut takaisin lähtöpaikkaansa.

Kummipoikani Maxmilian <3

kultainennoutaja

koiria

Fido, Voldemort, Yoda ja Aune

Tällä kertaa meille riitti muutama tunti ulkoilua kirpeässä pakkaskelissä. Ulkoilu meni kylläkin liikunnan sijasta pitkälti syömiseksi, sillä metsään pystytetyltä pöydältä löytyi nakkeja, makkaraa, jauhelihapiirakkaa, marenkia, ruissipsejä, tuorejuustoa, kurkkua (mun äidin on jostain syystä pakko saada kurkkua makkaran kanssa), Runebergin torttuja, kahvia, kuumaa mehua ja vielä mitä…

moottorikelkka

Retkeilyn kohokohta on kuitenkin aina tämä moottorikelkka-papparainen! Lapset nauttivat olostaan kelkan perään kiinitetyssä pulkassa, mutta oli aikuisillakin hauskaa, kun teimme läheiselle pellolle pienen ajoradan. Itsestäni on vanhemmiten tullut aika arka kuski ja ajelenkin mieluiten metsän lumisilla poluilla maisemareittejä kuin rataa pitkin kaasu pohjassa. Tai ei me toki ihan kaasu pohjassa pellolla menty, sillä kuulemma tällä vehkeellä pääsee parhaimmillaan satasta! Käsittämätöntä on sekin, että tämä minuakin vanhempi kelkka lähti pitkän seisonnan päätteeksi toisella vedolla käyntiin. Toivottavasti tää palvelee vielä pitkään, sillä suolle olisi aika vaivalloista kävellä kilsan verran polven korkuisessa hangessa.

talvimetsä

Suoretken jälkeen veimme talvivaatteet kotiin kuivumaan ja pyörähdimme vielä nopeilla ostoksilla kauppakeskus Skanssissa. Arvaatte varmaan kumpi oli mieluisampi ympäristö lasten mielikuvituksille; kauppakeskuksen mölyinen ja tunkkainen leikkipaikka vai rauhallinen talvimetsä, jossa on tilaa vaikkapa huutaa, liikkua ja hengittää… Tämän viikonlopun jälkeen on taas mukava aloittaa uusi viikko!

Kommentit (8)

Uudet ei lähde käyntiin, vanhat koneet lähtee…

Meillä lapset tykkäs kovasti päiväkodista ja koulustakin suositellusta Ekapelistä (Ekapeli Alku). Oppivat tosi nopeeta kirjaimet ja lukemaankin. Peli oli opettavaisuuden lisäksi lapsille oikeasti mielenkiintoinen. Kannattaa ladata se! Eskarissa olivat myös tutustuneet saksan kieleen ja pelasivat German Fun peliä, samaa sarja on myös muilla kielillä. Helppo kielipeli, josta tykkäsivät 🙂

Ihania kuvia ja mukava retkipäivä ollut teillä! Nyt kannattaa nauttia ihanasta talvikelistä!

Kiitos! Tuota sovellusta joku jo suosittelikin ja ladattiin se. Lapset tykkäävät kovin!

Monument Valley, löytyy iOS:ille ja Androidille. Meidän 5v. hurahti tähän täysillä ja oli hämmentävää nähdä, miten tuonikäinen hanskasi älypähkinöiden ratkomisen kouluikäisiä sisaruksiaan tai vanhempiaan paremmin. Legon pelit ovat myös kivoja.

Ihana tuo teidän laavuperinne! Mun lapsuudenkodissa on talon lähimetsässä iso kivi, jolle ollaan tehty piknik-reissuja erityisesti talvisin. Pienenä tuo kivi tuntui vuorelta, vaikkei se kovin iso nyt aikuisen kokoiselle olekaan. Lapselle silti elämys ja vanhemmat ovat jatkaneet tätä retkiperinnettä myös lastenlastensa kanssa.

Onko sulla vinkata hyvä kasvisvaihtoehto talviselle nuotioretkelle? Onko joku kasvisnakki selkeästi yli muiden?

Moi! En vegaanina löytänyt koskaan maistuvaa kasvisnakkia. Voi olla, että omalle kohdalleni ei vain osunut, mutta nakki/makkara oli vaikein korvattava tuote! Kaikki maistamani soija- ja tofunakit saivat minut yökkimään. 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X