eveliina matilda - Banneri

Maailma pyörii usein sen ympärillä mitä me omistamme. Elintasoa nostetaan hankinnoilla, joiden mahdollistaminen ja ylläpitäminen vievät meiltä paljon aikaa ja energiaa.

Vapaa-ajan vähyys, siivoaminen ja mielettömästä tavaramäärästä huolehtiminen taas laskevat minun elintasoani, minkä vuoksi me asummekin suomalaisperheeksi harvinaisen pienesti. En myöskään halua ottaa jättimäistä asuntolainaa vain paiskiakseni ympäripyöreitä työpäiviä sen lyhentämiseen.

Blogissa tulee usein tuotu ilmi uudet ostokset ja haaveissa olevat hankinnat, mutta tällä kertaa haluan keskittyä siihen mitä kaikkea meiltä puuttuu:

1. Mikro

Muutettuani Turun keskustaan kerrostalokämppään, en hankkinut itselleni mikroa. Muutaman kuukauden mikrottomuuden jälkeen sain sellaisen lahjaksi ja otin kapistuksen mielihyvin käyttööni. Muutettuani keskustakämpästä työkaverini luokse kimppakämppään, mikroni päätyi vanhempieni luokse jemmaan ja elimme kämppiksen kanssa ilman mikroa. Muutettuani tähän nykyiseen asuntooni, pääsi mikro taas koristamaan keittiöitäni. Päätimme kuitenkin syksyllä kumppanini kanssa luopua laskutilaa vievästä mikrosta. Ruma mikro laski soman keittiön viihtyvyyttä ja ruuan sädettäminen pelotti minua. Nyt me lämmitämme kaiken ruuan ainoalla paistinpannullamme, emmekä voisi olla tyytyväisempiä! Paistinpannulla ruoka lämpenee lähes yhtä nopeasti kuin mikrossa ja lopputulos on monen ruuan kohdalla maukkaampi. Kaikki perunamuusista grahampiirakoihin lämpenee yhtä mukavasti liedellä!

 

2. Vedenkeitin 

Turhake, jos omistaa kattilan. Talvella vesi lämpeni nopeasti puuhellan päällä pannussa.

3. Keittiönkaapit ja tiskikaappi

Keittiömme ainoa kaappi on jääkaapin vieressä oleva pikkukaappi. Sieltä löytyvät mausteet ja kuiva-aineet. Kolmesta päällekäisestä laatikosta löytyvät astiat ja uunin vasemmalla puolella sijaitsee tiskikone sekä roskiskaappi. Yläkaappien pois ruuvaaminen oli ensimmäinen asia mitä avaimet käteen saatuani tein, enkä ole katunut toimenpidettä. Tiskiä ei kerry, kun astioita ei ole niin paljoa, että niitä voi jättää likaisina altaaseen, eikä ruokahävikkiä synny, kun syvät kaapit eivät ole sitä pullollaan.

3. Kahvinkeitin

Juomme joka päivä superhyvää pikakahvia tai sitten kahvikoneesta kapselikahvia. Joku joskus ihmetteli, miksi vieraita varten ei ole tavallista kahvinkeitintä. Tuumailin, että meidän koti on meitä itseämme varten, eikä vieraita, jotka viettävät kodissamme noin 0,01% ajasta.

4. Vaatekaapit ja säilytystila

En tiedä onko tämä niin ihmeellinen asia, kun meillä on kuitenkin hyllykkö, mutta kodissamme ei ole ainuttakaan vaatekaappia. Ulkovaatteet säilyvät naulakossa ja sisävaatteet rekissä tai vaatehyllyllä. Säilytystilaa ei ole, mutta mitä me siellä säilyttäisimme?

Minun, Pepen ja lasten vaatteet.

Koreissa on sukat ja alusvaatteet. Rekin alla korit lasten puhtaille, mutta käytetyille vaatteille.

Ulkovaatteet, kauppakassit ja kypärät. Lapsille on aina tärkeää päästä pakkaamaan omat ostoksena omiin kauppakasseihin. Niin ja hei teemaan sopien osa eteisen listoista puuttuu edelleen!

5. Parisänky

Nukumme yhdessä 120 senttisessä sängyssä. Ehkä ongelmia ilmenee kun suhde on kestänyt kauemmin, mutta toistaiseksi meillä ei ole ollut ongelmia sängyssä. Isossa sängyssä saattaisin keskellä yötä herätä ikävään, kun toinen on niin kaukana! Emme myöskään halua sängyn vievän yli 50% asuntomme lattiapinta-alasta.

6. Omat huoneet

Lapsilla on yläkerrassa yhteinen soppi sänkyineen. Vitsailemme Pepen kanssa aina, että hellahuone on meille ruokailuhuone, keittiö, olohuone, makuuhuone, vierashuone ja työhuone. Ainakaan ei tule maksettu hukkatilan lämmityksestä, kun yhden huoneen käyttöaste on sata! Saattaa olla, että lapset kaipaavat jossain kohtaa enemmän omaa rauhaa, mutta toistaiseksi lapset hakeutuvat aina sinne leikkimään, missä aikuiset viettävät aikaa. Meidän ei myöskään tarvitse mennä montaa sukupolvea kauemmas, kun näissä hellahuoneissa asui isovanhemmat, vanhemmat ja lapset.

Lasten yläkerta

Alexin lelut.

7. Meiltä puuttuu myös monta ongelmaa

Pienet asumiskustannukset pitävät kahden aikuisen taloudessa rahaongelmat kurissa. Käyttörahaa vapautuu enemmän harrastuksille, liikkumiseen, kulttuuriin ja ulkona syömiseen. Voimme myös henkisesti hyvin, kun koti on järjestyksessä. Kodin siisteyttä edesauttaa huomattavasti vähäinen tavaramäärä ja se, että jokaiselle tavaralle on oma paikkansa.

Tähän hätään mieleeni ei tule muita puutoksia. Kertokaahan kommenttikenttään mitä kaikkea teidän kodeistanne puuttuu?

Kommentit (21)

Moikka! Olis kiva jos esittelisit lasten yläkertaa tarkemmin😁 olisi kiva nähdä millainen se on ja mitä se pitää sisällään😊

Oon mikro- ja sänkyasiassa sun kanssa täysin samoilla linjoilla! Jopa mun yli 40 vuotta yhdessä olleet vanhemmat nukkuu omakotitalonsa makuuhuoneessa 120senttisessä sängyssä. He ovat kokeilleet leveämpääkin, mutta tykkäävät esim. kyläillessäkin kahden erillisen kapean vierassängyn sijaan nukkua samassa 🙂

Toki makuja on monia, mutta mäkään en tajua, miks läheisen ja rakkaan ihmisen kanssa nukkuis kaukana toisistaan 😮

Asumme 144 neliöisessä omakotitalossa. Perheeseen kuuluu neljä henkilöä ja meillä puuttuu lähes kaikki nämä mitä teilläkin. En ole kaivannut vielä erillisiä vaatekaappeja lasten huoneisiin kun vaatteet menee näppärästi kodinhoitohuoneeseen ja helpottaa pyykkirumbaa ja lisää tilaa lastenhuoneessa. Mikro meillä suunniteltiin kyl ihan integroituna keittiön yhteyteen kun rakennettiin 4 vuotta sitten. Mutta mietin et jos se ei nätisti mahdu niin jätetään pois. Kahvinkeittimiä on kyllä koska normaalilla keitetään useampi kuppi viikonloppuisin jo pelkästään meille kahdelle. Varmasti tuo tilan rajoittaminen vähentäisi myös sitä, ettei ”turhat tavarat jää nurkkiin pyörimään”.

Muistan kun uuteen taloon piti hankkia lipastoa ja kaappeja vaan sen takia että olisi kotoisaa, vaikkei niihin ollut mitään tavaraa laitettavaksi sisälle. Nyt ne ovat kuitenkin ”jotain” keränneet sisälle.

Tosi kiva postaus! Asutaan hyvin pienessä kolmiossa ja koen tän tavaramäärän sekä kulujen vuoksi helpotukseksi. Neliöitä meillä on reilu 50, joten vuokra muistuttaa enemmän yksiöiden ja kaksioiden hintaa. Arvostan sitä, että kotona voimme harrastaa (lukea, musisoida) omia juttujamme ja tää koti on just meitä varten.

Ois kiinnostava kuulla sulta muita kotiin liittyviä ajatuksia. Kuten lastenhuone, lasten lelujen säilyttäminen, lasten suhtautuminen lelumäärään. Tai ylipäätään aiheena se, miten koti on asujia varten ja mitä pieni koti mahdollistaa elämässä 😊👌

Minkä verran teillä on neliöitä asunnossa? Itse asutan syyskuun alusta lähtien 31,5 neliön asunnossa yhdessä vauvan kanssa ja olen ajatellut, että tämä riittää meille helposti muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Minimalistiseen ja ekologiseen elämään liittyviä juttuja löytyy blogistani ja niitä tulee sinne kokoajan lisää http://www.jennyfer1980.fi

Puuttuu ainakin vedenkeitin, pyykin kuivausrumpu, tv, pleikkari ym. pelilaitteet, sähköhammasharja, peili eteisestä, siivouskaappi. Viisi lasta, kuudes tulossa ja yhdessä huoneessa nukkuu 2-3 henkilöä. Lisäksi vauvatavaroista ei ole koskaan ollut esim. pullojen ja tutien sterilointilaitetta, ammetukea tai pinnasänkyä ennen kehtoa tai muuta ensisänkyä.

Hei, tuli mieleen noista yläkerran kuvista että olen portsalaisilta kuullut että joissain noista puutaloista on yläkerrat tehty niin, että mahdollinen tulipalo leviää nopeasti asuntojen välillä juuri yläkerran kautta.

Varmasti teillä onkin nämä asiat kunnossa, mutta palovaroittimet ovat siis ehkä erityisen tärkeitä Portsan puutaloissa 🙂 Ja ehkä lasten kanssa paloharjoitukset?

Kiitos, paloturvallisuusasiat ovat tiedossa ja hyvässä hoidossa. 🙂

Ihana päiväpeitto. Mistä tuollaisia saa? 🙂

4 henkeä asuu meillä. Meidän talossa 150 neliötä. Meiltä ei löydy myöskään vedenkeitintä on todella turha kapistus. Kaikkia arkea helpottavia asioita on kyllä hankittu kuten robotti-imurit jotka itekseen imuroi ylhäällä sekä alhaalla päivällä kun ollaan poissa kotoa. On mun mielestä paljon arkea helpottava laite. Meillä on paljon säilytystilaa ja tilaa muutenkin. Sinkku aikoina en omistanut telkkaria ja hienosti sai ajan kulumaan ilmankin.

Multa puuttuu myös kahvinkeitin, vedenkeitin ja parisänky 😀 Kiva postaus! Onko tuo sänkynne siis samassa tilassa kuin keittiö? 🙂 Onko asunnossanne lainkaan alakertaa kuten noissa puutaloissa taitaa usein olla joku kellari? Ja tosiaan paljonko neliöitä asunnossa virallisesti on? Ihailtavaa että mahdutte noin hyvin!

Inspiroiva asunto. Tuollaista haluaisin meillekin, tällä hetkellä hukumme tavaraan ja neliöitä n. 200.

Missä teillä on kausivaatteet ja -kengät säilössä, entä luistimet, hiihtovälineet ym. Meillä tulee jo noista 2 kaappia täyteen ja ollaan 5 henkinen perhe.

Meiltä puuttuu myös mikro ja sitten imuri. Hyvin pärjää ilman. Pesen lattiat kerran päivässä. Tavarat samanlailla järjestyksessä kun teillä, ja tavaraa juuri sopivasti 🙂 Ihanaa kun on aina siistiä

Tuo mikron säteiden pelkääminen on niin 80- ja 90-lukua. Ja siis ollut jo pitkään selvää, että ehjät mikrot on turvallisia. Säteily ei säily ruoassa. Pikainen googlettelu foliohatun uumenista auttaa 😉

Jotkut pelkäävät hämähäkkejä henkensä edestä, vaikka sellainen taitaa tappaa ihmisen hyvin harvoin. 😄 Kaikilla omat pelot.. Mulla mikro 😅

Tiskikone!! Asutaan vuokralla ja tiedettiin alusta asti että ei asuta täällä kauhean kauaa, joten ei olla viitsitty sitä tänne hankkia… Pakko sanoa että sen puuttuminen on enempi miinus kun plussa. 😀

Itse käytän vedenkeitintä ruuanlaitossa joka päivä, kun jotain keitän, koska meidän hella on ihan tosi hidas! Siis keitän veden nopeasti vedenkeittimellä ja kaadan siitä liedellä olevaan kattilaan. Voitan joka kerta ainakin 15min. Malttamattomana ihmisenä siis tärkeä juttu. Nopean lieden saamisen jälkeen en kaipaisi varmaankaan vedenkeitintä.

Itse pidän siitä että tavarat saa ovien taakse piiloon, joten avoimet säilytysratkaisut ei ole mun mieleen.
Mutta olen ihan samaa mieltä ettei pienet lapset tarvitse omia tiloja.

Meidän kodista ei taida puuttua mitään.

Ei meilläkään vedenkeitintä ole, mutta en koe sellaista puutteeksi, mitä emme muutenkaan käyttäisi. Samalla tapaa voisin listata, että meiltä puuttuu syöttötuoli ja pyörätuoli, kun puuttuu niille käyttäjäkin 😉

Kaikilla lienee melkoisen eri käsitys siitä mikä on kodin normaali varustelu. Monille vedenkeitin tuntuu olevan (ainakin mun lähipiirissä) ja siksi sen halusin tähänkin tuoda. 🙂

Ihanan näköistä teidän kodissa. Paljonko neliöitä teidän asunnossa on? Meitä myös 2 aikuista ja kaksi lasta ja neliöitä löytyy 70 ja monet ihmetelleet kuinka voidaan asua näin ahtaasti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X