Irtisanouduin Arkealta jo ennen tietoa opiskelupaikasta

Jos en olisi päässyt opiskelemaan, syksyni sujuisi nyt hyvin erilaisissa tunnelmissa. Tein päätöksen irtisanoutua työstäni jo keväällä, sen jälkeen kun työnantajani  oli kohdellut minua sekä työkavereitani epäreilusti. Päätös oli yksi rohkeimpia tekemiäni ja pääsin huomaamaan nopeammin kuin uskoinkaan, että yhden oven sulkeuduttua avautuu uusia ovia.

Työskentelin turkulaisen Arkea Oy:n toimitila -toimialueella kaksi vuotta. Pääsin tekemään itselleni todella mieluisaa työtä mainioille asiakkaille ja mitä tärkeintä; mielettömän hyvässä työporukassa. Työni oli arkisin 7:45-16.00 aikana suoritettavaa toimisto- sekä asiakaspalvelutyötä Arkean asiakkaan kiinteistön infossa. Lyhyehköä työuraani varjosti kuitenkin työnantajani huono arvostus meitä työntekijöitään kohtaan. Ystävystyttyäni Arkean siivous -toimialalla työskentelevän naisen kanssa, jouduin seuraamaan sivusta kuinka maahanmuuttajataustaisen työntekijän tietämättömyyttä omista oikeuksista hyväksikäytettiin yrityksen toimesta. Viime vuoden toukokuusta alkaen minä ja työtiimini jouduimme sivustaseuraajien roolista itse epäasiallisen kohtelun kohteeksi. Kun tilanteessa ei yrityksistämme huolimatta tapahtunut muutosta parempaan, minä ja läheisimmät työkaverini irtisanouduimme työstämme.

Halusin vielä kerran ennen uutta alkuani palata kokemukseeni ja avata teille irtisanoutumiseeni johtaneet syyt:

1. Väärä palkkaluokka

Työnantajani noudattaa AVAINTA -työehtosopimusta. AVAINTA -TES ei ole ennen 1.5.2018 sisältänyt työnkuvaani vastaavaa nimikettä, joten minulle on maksettu TEE -ryhmän vähimmäisperuspalkkaa, jonka tehtävänimikkeitä ovat mm. apumies, huoltomies, liikuntapaikkahoitaja, uinninvalvoja, talonmies, vahtimestari ja varastoapulainen.

AVAINTA -TES muuttui 1.5.2018 ja siihen lisättiin uutena palkkaryhmänä toimisto- ja asiakaspalveluhenkilökunta, jonka palkkaryhmä TOB:n tehtävät ja nimikkeet vastasivat työtehtäviäni.

Pyysin kollegoideni kanssa muutosta TOB -palkkaryhmään, jonka palkka on 50 euroa suurempi kuin nykyisessä, väärässä palkkaryhmässä.

Työnantajani teki vastausta odotellessamme toimialojen yhtenäistämisen, minkä johdosta työmme heidän mukaansa vastaa toimisto- ja asiakaspalveluhenkilökunnan sijasta enemmän edellä mainittuja TEE -ryhmän työtehtäviä. Emme  pyynnöstämme huolimatta saaneet toimialojen yhtenäistämisestä kirjallista selvitystä, eikä asia ole näkynyt meille työntekijöille mitenkään muuten kuin palkan kautta.

Meille jokaiselle luvattiin kuitenkin tammikuun alusta 50 euron henkilökohtainen palkanlisä. Näin ollen emme saaneet takautuvasti palkkaa, jota meille olisi uuden työehtosopimuksen mukaan kuulunut 1.5 alkaen maksaa. Kyse on noin 500 eurosta, mikä on minulle matalapalkka-alalla työskentelevälle perheelliselle suuri raha. Tämän lisäksi jäisimme myös paitsi oikean palkkaryhmän mahdollisista korotuksista tulevaisuudessa. Minua mietityttää myös työhöni palkattavien uusien työntekijöiden palkkojen puolesta. Osaavatko he vaatia oikeaa palkkaa tai henkilökohtaista palkan lisää, joka saa rahan vastaamaan oikeaa palkkaluokan palkkaa?

Hämmästyin työurallani myös siitä ettei suuri yritys antanut minulle tai kollegoilleni tilaisuutta lain edellyttämään palkkaneuvotteluun, vaikka työtehtävät lisääntyivät ja työn vaatima osaaminen kasvoi. Pyynnöistämme huolimatta emme myöskään saaneet perustelua vähimmäisperuspalkan maksusta. Erityisen vääräksi koin kuitenkin sen, että vuokratyöfirmojen kautta palkatut sijaiseni saivat työstäni enemmän palkkaa kuin minä.

Verojen ja työssäkäynnin edellyttämien parkkimaksujen jälkeen minulle käteen jäävä 1152 euroa ei työtehtävien lisääntyessä enää tuntunut korvaavan työlleni menettämääni aikaa ja vaivannäköä.

2. Työsopimus

Useista pyynnöistäni ja esimiesteni suosittelusta huolimatta Arkea ei kahden työskentelyvuoteni aikana vakinaistanut minua. Minulle ketjutettiin kuusi työsopimusta, joihin kirjattiin määräaikaisuuden perusteeksi ”yhtiön toiminnan vakiintumattomuus”. Arkealla on 1200 työntekijää, joten sen toimintaa ei voi pitää vakiintumattomana. Näin totesivat myös konsultoimani työoikeuteen suuntautunut asianajaja sekä työsuojeluvaltuutettu: ”Työsopimuslain perustelujen mukaan joillakin aloilla toiminnan aloittamisesta johtuva kysynnän vakiintumattomuus saattaa aiheuttaa perustellun syyn tehdä jonkin aikaa määräaikaisia työsopimuksia. Tällaisia aloja voivat olla esimerkiksi parturi-, kampaamo- tai ravintola-ala.”

3. Arvostuksen puute

Esimiehiltä ja asiakkailta ropisi hyvää palautetta työstäni, mutta työnantajani ei koskaan kannustanut minua työssäni tai osoittanut arvostusta puoleeni. Minulla ei ollut työsuhde-etuja eikä työtiimilleni koskaan järjestetty työhyvinvointia ylläpitävää toimintaa. 

Palkkaan tai työsopimukseen liittyviin keskustelunaloituksiin Arkea vastasi kertomalla minulle ja kollegoilleni, että työhömme ”riittää tulijoita” ja sai minut näin ollen ymmärtämään taitoni sekä minut työntekijänä yhdentekeväksi.  

Fiilikseni nyt työsuhteen päätyttyä

Kurjasta päättymisestä huolimatta työskentely asiakaspalvelussa oli minulle erittäin arvokas kokemus. Opin työelämästä sekä käytännön työskentelystä todella paljon. Huomasin hakeutuvani työssäni ihmisten pariin ja ymmärsin nauttivani toisten ongelmien ratkaisemisesta ja tilanteiden kohentamisesta. Toivoisin pääseväni tulevaisuudessa ratkomaan ihmisten vielä merkityksellisempiä ongelmia ja olemaan rinnallakulkijana ehkä jollekin maahanmuuttajanuorelle, joka ihmettelee miksi palkkakuitissa on taas väärä summa.

*Lisäys 27.9. 2019 Arkea ilmoitti tänään laskevansa työntekijöidensä palkkoja entisestään. JHL tuomitsi Arkean työehtoshoppailun moraalittomana tekona, jossa ”pienipalkkaiset ammattilaiset laitetaan maksamaan johtamisessa ja rahoituksessa tehdyt virheet.”

Kommentit

13 kommenttia

Kuulostaa kyllä tosi ikävältä kohtelulta! Ihan oikein teitte kun yrititte itsenne puolustaa. En minäkään haluaisi olla tuollaisessa paikassa töissä. Huhhuh.

Ihana opiskeluvuotta sinulle! Ja kun luin noita muita postauksia niin valtava ilo oli lukea teidän suhteesta jne. Olet onnesi ansainnut! ❤️

Tuosta tulee mieleen 2 asiaa… Ensimmäinen kuulitko / kuuluuko kukaan työntekijä ammattiliittoon? Sieltä olisi apua tullut… Toinen mietitkö ollenkaan kun julkaisit tämän? Firma voi haastaa oikeuteen ym.

Ai totuuden kertomisesta?😂 Ei tällaisissa asioissa ole mitään salassapitovelvollisuutta. Eri asia, jos keksisi päästään, mutta kun postaus sisältää pelkkiä faktoja, niin mistäs haastat oikeuteen?

Ei tulevat potentiaalisetkaan työnantajat näistä välttämättä tykkää, itse ainakin poistaisin firman nimen sitten kun on taas työnhaun aika.

Toivoisin tämän kirjoituksen karsivan joukosta juuri ne Arkean kaltaiset työnantajat, joille en missään tapauksessa enää halua erehtyä työskentelemään.
Työnantaja jolla on puhtaat jauhot pussissa osaa toivottavasti asettua asemaani eikä pidä tätä tekstiä huonona asiana. Olenhan minä kouluttautumassa alalle, jossa on tarkoitus nimenomaan seistä pienen ihmisen puolella. 🙂

Asiassa ovat rinnakkain sananvapaus ja lojaliteettivelvoite. Asia ei ole alkuunkaan yksinkertainen, sillä selvää rajanvetoa ei ole olemassa siitä mitä saa kertoa ja mitä ei. Ainakin se neuvo on ilmiselvä, että kertomuksessa on ehdottomasti pysyttävä totuudessa (kuten uskonkin sinun Eve pysyneen). Pahimmassa tapauksessa sitä joudutaan sitten selvittelemään oikeusasteita myöten että onko pysytty siinä totuudessa ja onko työnantajan toiminnalle aiheutettu kohtuutonta haittaa julkisuuteen annetuilla tiedoilla.

Oikeutta ja huomiota epäkohdille saa siis hakea, mutta maalaisjärkeä käyttäen sillä se lojaliteettivelvoite jatkuu työsuhteen päätyttyäkin.

Huh, kiitos postauksesta! Todella ikävää toimintaa työnantajalta, ja aika pientä palkkaa olet saanut. Muutenkin vähän järkytyin noiden taulukkojen palkoista, vaikken itsekään saa juuri suurempaa. Onneksi sait opiskelupaikan!

Jos työpaikassa on ongelmia niin liiton kautta hoitaminen on äärimäisen hidasta. Jos jaksaa kyseisessä työpaikassa käydä sen prosessin mikä ei välttämättö johda ees mihinkään niin hyvä. Itse irtisanouduin kanssa toukokuun alussa kahden päivän jälkeen hoitoalan vakkarityöstä kun palasin kotihoidolta ja päivääkää en oo katunu:)! Joskus kannattaa olla rohkea ja tehdä elämä helpommaksi. Aina saa töitä. Monessa työpaikassa on nii paljon aivopesua että huhhuh.. sosiaalialoilla etenkin. Että sitä joka haluaa irtisanoutua katsotaan kun sairasta.. jos muut haluaa oman elämänsä tuhlata suorassa shitissä niin mikäs siinä. Ja asioihin ei tule muutoksia ellei tule radikaaleja esimerkkejä. Ehkä se avaa joskus esimiehen silmiä tai yrityksen omistajien.
Paljon onnea tulevaan!

En ole vielä koskaan kuullut ko. firmasta mitään hyvää sanottavaa.

Ihan mahtavaa ja rohkeeta! Siis se että tuot asian julki. Itsekin olen kesäkuussa irtisanoutunut vastaavista syistä pienestä yrityksestä. Ja aikaisemmin työskennellessäni kunnalla sopimusta ei ole jatkettu, mikä oli vastoin TES:siä. Kunnalla myöskään palkka ei ollut TES:sin mukainen. Näistä käytiin keskustelua jopa kunnanjohtajaa myöden, ei vaikutusta. Näitä riittää myös muissa duuneissa, ei vaan jaksa tapella kun elämässä on ovet auki muuallekin. Toisaalta väärin ”luovuttaa”, mutta itse ajattelen prosessin olevan niin pitkä, että voin sen ajan jo hyödyntää osaamistani muualla. Tsemppiä uuteen!

Hei, mahtavaa että uskalsit kirjoittaa tämän postauksen ja kertoa reilusti firman nimen! Valitettavasti monet työnantajat kuvittelevat että voivat kohdella työntekijöitä kuin roskaa, juuri tuolla ajatuksella että kyllähän tänne uusia tekijöitä saa ja helposti. Aika kummallinen ajatusmalli että olisit tehnyt jotenkin tyhmästi julkaistuasi tämän tekstin. Juuri tällainen asenne osaltaan antaa epäreiluille työnantajille puitteet jatkaa toimintaansa.

Rohkea teksti, hyvä kun lähdit ja kerroit kokemuksestasi!

Tämän postauksen jälkeen mietityttää rahaan liittyvät aikaisemmin julkaisemasi tekstit, joissa kerrot, että sinulla on jäänyt pienellä säästämisellä paljon rahaa säästöön. Jos saisin tuon verran palkkaa, jäisin joka kuukausi pakollisten menojen jälkeen miinukselle vähintään 500 euroa. Toki sinulla voi olla muitakin tuloja 😊

Hei, minulla on tosiaan muitakin tuloja kun pelkkä päivätyön palkka, mikä osaltaan mahdollisti irtisanoutumisen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä