eveliina matilda - Banneri

Ministeriö valmistelee seuraavaa VANUPO:a, eli valtakunnallista nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaa kaudelle 2020-2023. OKM antoi meille Humakin ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijoille toimeksiannon kuulla nuoria, sillä nuorisolain mukaan nuorilla on oikeus tulla kuulluksi heitä koskevan päätöksenteon yhteydessä. Me opiskelijat jalkauduimme nuorten pariin ja annoimme heille tilaisuuden tulla kuulluiksi. Kohtaamisten jälkeen kokosimme aineiston yhteen ja osa meistä Turun, Kuopion, Nurmijärven ja Jyväskylän kampusten opiskelijoista pääsi esittelemään tuloksia itse tiede- ja kulttuuriministerille.

Nuorten kohtaaminen oli minulle opintojeni kannalta hyvin arvokas osa projektia

Oli mielenkiintoista päästä juttelemaan nuorille, joiden kanssa työskentelyyn yhteisöpedagogitutkintoni erityisesti syventyy. Vaikka edelleen miellän itseni nuoreksi (kuten lakikin minut ikäni puolesta), niin huomasin olevani todellisuudessa aivan pihalla nykynuorten elämästä. Peruskoulu on ehtinyt muuttua melkoisesti minun ajoistani ja some on tuonut nuorten elämään valtavasti muutoksia minun muutaman vuoden takaiseen nuoruuteeni verrattuna. Oli erityisen rankkaa kuulla nuorten kokemuksia kiusaamisesta sekä köyhyyden vaikutuksista heidän elämäänsä. Toisaalta yllätyin monen nuoren kohdalla siitä miten valveutuneita he olivat ilmastonmuutoksesta ja maailman menosta yleensäkin.

Tapaaminen ministerin kanssa

Pepe heitti mut aamulla juna-asemalle, mistä minä, muutama luokkakaveriani sekä lehtorimme aloitimme matkan kohti Helsinkiä. Helsingissä suunnistimme lounalle, jossa tapasimme muiden Humakin kampusten opiskelijoita. Kampusten kohtaamisen jälkeen lähdimme yhdessä kohti ministeriötä, jossa alkoi päivän jännittävin osuus.

Oli mielenkiintoista päästä käymään ensimmäistä kertaa ministeriössä, mutta hienoin asia päivästäni oli se, että pääsin kertomaan nuorten ajatuksia päättäjille. Me opiskelijat pääsimme ääneen, meiltä kyseltiin lisää ja kertomiamme kirjattiin ylös. En näytellyt tilaisuudessa kovin kummoista roolia, mutta koin kaiken luovuttamamme materiaalin myötä vieneeni kohtaamieni nuorten viestin perille. Nyt voin vain toivoa, että nuorten näkemyksiä myös otetaan heitä koskevissa päätöksissä huomioon. Minuun taisi tilaisuuden myötä herätä jopa pieni kipinä vaikuttaa.

Kaiken kaikkiaan tämä ensimmäinen kouluprojekti vahvisti ajatuksiani siitä, että haluaisin tulevaisuudessa työskennellä nuorten hyväksi. Toisaalta taas tässä kohdassa opintoja ei vielä kannata kulkea sokeasti kohti yhtä päämäärää. Minulla kun ei ole vielä juuri lainkaan tietoa tästä yhteisöpedagogin laajasta työkentästä. Saamieni kommenttien perusteella kaikilla teillä lukijoillakaan ei ole tietoa siitä mitä yhteisöpedagogi voi tehdä. Ajattelin seuraavaksi kirjoittaa siitä, miltä yhteisöpedagogin ammatti näyttää näin alan opiskelun aloittaneen silmin. Ehkäpä joku muukin löytäisi näin kutsumuksensa!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X