eveliina matilda - Banneri

Olen tainnut suorittaa aikuiselämäni ensimetrit väärinpäin. Sain esikoiseni 18-vuotiaana, ennen kuin olin valmistunut edes toiselta opiskeluasteelta. 19-vuotiaana hoidin taaperoa ja valmistuin kuopukseni syntymään, samalla kun lasteni isä remontoi omakotitaloamme. Nyt 24-vuotiaana aloitin ammattikorkeakoulussa opiskelun ja hengailen koulussa ihan muina opiskelijoina!

Aamuista koululuokkaan saapumistani on edeltänyt lastenohjelmat, maahan kaatunut maitolasi, kadonneen unikaverin metsästys, eroahdistusitkut ja vasu-keskusteluajan sopiminen. Tauolla muun luokan suunnatessa koulun ruokalaan, minä kaivan laukusta leivän (sekä sen kadonneen unikaverin) ja avaan läppärin, jotta voin käyttää tunnin tehokkaasti töihin, Wilma-viestien lukemiseen tai sitten niiden vasu-lappusten täyttelyyn. Elämän aikatauluttaminen on opiskelevalle vanhemmalle erityisen tärkeää, mutta onneksi myös mahdollista!

Parasta opiskelijaelämän ja perhe-elämän yhteensovittamisessa on työpäiviä huomattavasti lyhyemmät koulupäivät. On ihanaa kun lapset voivat syödä aamiaista kotona ja päiväkotiin mennään vasta eskarin aloitusajaksi. Viimeistään kello 15 päättyvät koulupäiväni mahdollistavat hoitopäivien lyhentämisen myös toisesta päästä. Koulutehtäviä täytyy toki tehdä myös kotona, mutta jäälleen kerran; hyvällä aikatauluttamisella päivistäni löytyy kuitenkin enemmän aikaa lapsille. Etäpäivinäni vien lapset hoitoon vain eskarin ajaksi, sillä aamut ovat minulle kaikkein tehokkainta työskentelyaikaa, eikä lasten ole järkevää viettää iltapäiviä hoidossa jos minä en saa kotona mitään järkevää aikaiseksi. Ennen meidän lapset olivat päiväkodissa aamulla ekat ja illalla vikat, joten tältä kantilta on mahtavaa olla opiskeleva vanhempi.

Pahinta opiskelun ja päiväkoti-ikäisten lasten yhteensovittamisessa on kaikkien muistettavien asioiden muistaminen. Meillä on Pepen kanssa käytössä Googlen perhekalenteri, johon molemmat tekevät omilla laitteillaan merkintöjä, jotka molemmat näemme. Lisäksi minä listaan kalenterin yksityiseen näkymääni kaikkien koulutehtävieni deadlinet ja muut kouluun liittvät, muistettavat asiat. Välillä kuuntelen kateellisena miten koulukaverit ovat palauttaneet omat kotitehtävänsä heti tehtävänantoa seuranneena päivänä. Päivänä, jolloin itse tungin lapsen löysää nilkkaa luistimeen ja yritin jäähallin katsomossa välttyä hypotermialta.

Välittömästi tehtyjen tehtävien lisäksi olen joutunut luopumaan opiskelijabileistä. Toisaalta ehkä parempi näin, sillä nyt opiskelijabileet siintävät haaveissani jonakin utopisen hyvänä elämyksenä. Vielä tässä vaiheessa en ehkä edes halua osallistua kyseisiin juhliin ja pilata mielikuvaa, joka minulle on kuulopuheiden perusteella muodostunut. Lupaan kuitenkin, että tulen seuraavien kolmen vuoden aikana ulkoiluttamaan haalareitani vähintään kerran!

Omaa talouttani helpottavia tekijöitä ovat lasten kulujen jakautuminen kahden eri talouden kesken sekä opintojen ohella tekemäni työt. Talouspuoleen on kuitenkin vaikea antaa neuvoja muille. Perheellinen opiskelija saa 250,28 euron suuruiseen opintorahaan 75 euron lisän, mutta etenkään useamman lapsen perheessä tällä ei liene suurta vaikutusta kokonaiskuvassa. Edun lisäksi lasten päivähoitomaksut voivat olla opiskelevalle pienemmät, kuin perheelle jossa molemmat vanhemmat työskentelevät. Myös asumistuki saattaa helpottaa joidenkin vuokra-asunnossa tai yhden vanhemman taloudessa asuvia perheellisiä opiskelijoita. Joka tapauksessa ilman hulppeita säästöjä tulee olemaan tiukkaa. Kituuttaen käyty opiskeluaika kannattaa ajatella panostuksena omien lasten tulevaisuuteen. Pitkällä tähtäimellä opiskelu on parhaimpia keinoja nostaa omaa elintasoaan.

Oman opiskelusyksyni perusteella väitän, ettei tässäkään asiassa ole oikeaa tai väärää järjestystä toteuttaa elämäänsä.

Kommentit (4)

Et kai oikeasti syö opiskelijaruokalassa? Todella kallista ja huonoa ruokaa, en tajua miten kenelläkään opiskelijalla voi olla siihen varaa. Toki suomalaiset on aina itsekkäitä ja kaikki raha täytyy käyttää itseen 🤷‍♀️

Itse haikailen edelleen opiskelijahintaisen ruoan perään ja omaan korvaan särähti eväshetkesi. Nauti valmiista pöydästä ja edullisesta hinnasta. Nykypäivänä ruokaa sa ymmärtääkseni joistain paikoista myös iltaisin ja viikonloppuisin!

Totta, edullisempaa ruokaa ei löydy varmaan mistään! Tuntuu vaan että menee aikaa jollain tavalla hukkaan jos lähden jonittelemaan ruokalaan.
Mun syömiset on kyllä aika retuperällä, lämmin ruoka ois tietty tärkeä..

Laatu riippuu varmaan ravintolasta, mutta yleisesti ottaen opiskelijaruoka on hyvin edullista.
En oikein ymmärrä mitä kommenttisi viimeinen lause liittyy aiheeseen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X