eveliina matilda - Banneri

Vietimme viikko sitten lasten halloweenjuhlaa, joka oli täynnä naurua ja riemua! Juhlan iloista tunnelmaa myötävaikutti koristelu, super hyvät syötävät sekä ennen kaikkea ohjelmanumerot.

Lasten juhlat menevät helposti niin, että aluksi leikitään kivasti yhdessä ja tarjoiluiden jälkeen sokerinhuuruiset lapset juoksevat ympäriinsä, kunnes joku loukkaa tai tulee riitaa.

Minä halusin suunnitella bileisiin yhteistä ohjelmaa, jotta illalla olisi pelkän hengailun lisäksi jokin rakenne. Lapset tulivat ohjelmanumeroiden välissä kyselemään, milloin seuraavaksi tapahtuu jotain kivaa. Ohjelmanumerot osoittautuivat siis menestykseksi ja ajattelin jakaa muutaman vinkin teille tuleviin lastenjuhliin!

1. Vilttileikki

Vilttileikki sopii mainiosti naamaisjuhliin sekä tutustumisleikiksi juhliin, joiden osallistujat eivät kaikki tunne toisiaan ennestään.

Vilttileikin aluksi osallistujista valitaan kaksi avustajaa, jotka eivät osallistu varsinaiseen leikkiin.

Muut osallistujat jakautuvat kahteen ryhmään. Me jakauduimme juhlissamme ryhmiin seuraavalla menetelmällä: Teimme yhden pitkän jonon juhlijoiden hiusten pituuden perusteella. Jonon toisessa päässä oli pitkähiuksisin vieras ja loppupäässä kaikkein lyhythiuksisin vieras. Kun jono oli valmis, jokainen kertoi yksitellen miksi hahmoksi oli pukeutunut (supersankari, pankkiryöstäjä, piru…), sillä tietoa tarvitaan leikin myöhemmässä vaiheessa. Mikäli tutustumisleikkiä leikitään ilman naamiaisasuja, jokainen kertoo tässä vaiheessa oman nimensä tai jonkin muun asian mitä haluatte toisistanne selvittää.  Seuraavaksi jakauduttiin ryhmiin niin, että ohjeistin joka toisen jonossa olijan siirtymään pois jonosta omaan ryhmään. Jonoon jäljelle jäävät taas muodostivat  toisen ryhmän.

Ryhmäjaon jälkeen avustajat nostavat ryhmien välille näköesteeksi mahdollisimman suuren viltin. Avustajat pitävät vilttiä pystyssä sen kulmista, niin, että viltin sivu koskee lattiaan ja ryhmäläiset piiloutuvat toisiltaan istumalla viltin molemmin puolin.

Itse leikki tapahtuu niin, että molemmat viltin takana kyykistelevät tai istuvat ryhmät sopivat keskuudestaan yhden henkilön (mahdollisimman hiljaa, esim. osoittelemalla). Valittu henkilö asettuu istumaan lähes kiinni vilttiin, erottuakseen muusta ryhmästä. Kun vilttiä ylhäällä pitävät avustajat näkevät viltin molemmin puolin olevan valmista, he laskevat viltin maahan ja toisiaan vastakkain istuvien valittujen tulee mahdollisimman nopeasti sanoa toisen valitun nimi/hahmon nimi tai mitä nyt onkaan sovittu.

Muu takana oleva ryhmä ei saa auttaa valittua. Se kumpi kahdesta arvaamisvuorossa olevasta ehtii nopeammin vastata oikein, saa palata viltin vierestä oman ryhmänsä pariin. Hitaammin tai väärin vastannut tai kokonaan vastaamatta jättänyt valittu joutuu siirtymään nopeamman joukkueen puolelle ja kasvattaa näin paremmin pärjäävää joukkuetta. Peli jatkuu niin kauan, että toisesta joukkueesta ei ole yhtään osallistujaa jäljellä tai niin kauan, että jokainen ryhmäläinen on saanut olla arvausvuorossa.

Meillä oli tämän leikin parissa tosi hauskaa. Kaikki lapset ja aikuiset osallistuivat leikkiin ja avustajiksi valikoitu kaksi pukeutumatta jättänyttä aikuista. Toinen joukkue dominoi peliä ja leikki loppui siihen, että kaikki olivat siirtyneet voittajajoukkueen puolelle ja voittivat pelin!

2. Muumioleikki

Muumioleikki sopii erityisen hyvin halloweeniin, mutta on lasten mielestä mahtava ohjelmanumero varmasti ihan millä tahansa juhlilla.

Leikissä osallistujat jaetaan pareihin tai jos osallistujia on paljon, niin halutessa myös kolmen hengen ryhmät toimivat.

Jokainen pari tai ryhmä valitsee keskuudestaan yhden muumioitavan ja yhden muumioitsijan. Jos ryhmässä on kolme henkilöä valitaan vielä yksi muumion purkaja.

Jokaisen parin/ryhmän muumioitavat asettuvat seisomaan pienen välimatkan päähän toisistaan suorana, eli jalat yhdessä ja kädet kiinni vartalossa. Tämän jälkeen muumioitsijoille annetaan vessapaperirullat ja luvan saatuaan he alkavat pyörittää vessapaperia muumioiden ympärille. Vessapaperin pitäisi mielellään pysyä katkeamattomana ja sen pitäisi peittää muumio mahdollisimman hyvin. Ensimmäisenä vessapaperirullan loppuun rullannut  pari/ryhmä voittaa kilpailun ensimmäisen osion. Toisella kierroksella kilpaillaan siitä, kuka on kaikkein nopeimmin rullannut paperin takaisin rullalle. Kolmen hengen ryhmissä vuoroon pääsee nyt muumion purkaja. Rullailun ajaksi taustalle kannattaa laittaa soimaan nopeatahtista musiikkia.

Meidän lasten mielestä tämä oli päivän paras leikki, kun seuraavan päivänä kysyin mikä oli juhlan paras hetki. Eikä ihme, sillä lapset nauroivat ja heillä näytti olevan todella hauskaa tämän leikin parissa.

3. Ilmapalloleikki

Ilmapalloleikki tuntui meidän vieraita täynnä olevassa kodissa hieman riskialttiilta ohjelmanumerolta, mutta kun lapset odottivat koko ajan seuraavaa ohjelmanumeroa, päätimme kokeilla tätä.

Jokaisen osallistujan nilkkaan sidottiin parinkymmenen sentin pituinen naru, jonka toisessa päässä roikkui ilmalla täytetty pieni vesi-ilmapallo. Sitten laitettiin musiikki päälle ja lapset yrittävät puhkaista toisensa pallot astumalla jalalla niiden päälle. Omaa palloa yritetään samalla suojella ja se kenen pallo on viimeisenä ehjänä, voittaa leikin!

Meidän juhlissa tämä leikki onnistui mainiosti, vaikka ympärillä pyöri pienempiäkin lapsia. Sovimme, että pallot jalassa ei juosta ja leikkialueena oli pelkkä olohuone, jolloin leikistä ei tullut liian rajua.

4. Tietokilpailu lapset vastaan aikuiset

Vanha kunnon tietokilpailu on jokaisten sukujuhlien kohokohta! Tällä kertaa me päätimme tehdä joukkuejaon lasten ja aikuisten välillä. Kun lapset kilpailevat aikuisia vastaan, lapsille on tietysti omat kysymykset. Lisäksi lapset voivat vastata jokaiseen kysymykseen joukkueena yhdessä oikeaa vastausta pohtien, kun taas aikuiset voivat kilpailla joukkueena, mutta niin, että jokainen osallistuja on vastausvuorossa yksin, eivätkä muut joukkuelaiset saa auttaa häntä.

Pelin johtaja kysyy kysymyksiä joukkueilta vuorotellen ja jokaisesta oikeasta vastauksesta saa tietysti yhden pisteen. Meillä aikuisten joukkueessa oli kymmenen henkeä, joten kysyimme molemmilta joukkueilta kymmenen kysymystä, jotta jokainen aikuinen sai kerran vastausvuoron.

Itse otin tietokilpailukysymykset Smart 7 – lapset vastaan aikuiset -lautapelistä. Kysymyksien laadintaan kannattaa hyödyntää tietysti kotoa löytyvät tietokilpailuaiheiset lautapelit.

Meidän juhlassamme lasten joukkueessa oli osallistujia aina päiväkoti-ikäisesti kolmasluokkalaiseen. Räätälöimme kysymykset niin, että jokaisen taitotasolla löytyi jotain ja kysymykset liittyivät lasten kiinnostuksenkohteisiin tai harrastuksiin. Lapsille osoitetuissa kysymyksissä voi myös antaa vastausvaihtoehtoja. Pelissämme lapsille osoitettiin esimerkiksi seuraavat kysymykset:

  1. Mikä myrkyllinen käärme elää Suomessa?
  2. Kenellä on jääkiekkopelissä yllään musta-valkoinen paita?
  3. Mistä aineesta ihminen 70% koostuu?

Aikuisten kysymykset käsittelivät historiaa, populaarikulttuuria, nippelitietoa sekä jopa matemaattisia kykyjä.

Seuraavana meillä juhlitaan Adeliinan seitsemättä syntymäpäivää pikkujoulutunnelmissa. Näihin juhliin aion keksiä jotain sankarille mieluisaa sekä jouluisaa ohjelmaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X