eveliina matilda - Banneri

Huhhuh, mikä urakka meillä onkaan alkanut! Pepe on käytännössä asunut verstaalla muutaman viikon, kun meille tuli kiire remontoida meidän keittiö. Minä toivoisin, että pääsisin kestitsemään omia valmistujaisjuhliani uudessa keittiössä. Pepe sitten aloitti uuden keittiön tekemisen sellaisella vauhdilla, että suunnitelmat ovat laahanneet totaalisesti perässä!

Olemme suunnitelleet uutta keittiötä jo pari vuotta sitten, mutta Pepen työkiireiden takia emme ole ehtineet aloittaa näin suurta remonttia. Nyt Pepelle tuli yllättäen tilaisuus keskittyä muutama viikko asiakkaiden kotien sijasta meidän omaan kotiin ja pyörät, eli puuntyöstökoneet laitettiin heti laulamaan.

Inspiraatiota asiakkaalle tehdystä keittiöremontista

Pepe teki jonkin aikaa sitten täydellisen keittiöremontin Töölöön, aivan ihanaan arvoasuntoon. Vanhassa talossa on ikkunoineen ja korkeine huonekorkeuksineen jotain myös meidän kotimme omaavaa, vanhaa arvokkuutta. Haluamme tekemillämme remonteilla tuoda kotimme nykyaikaan, mutta samalla vanhaa vaalien. Töölön asunnon keittiöremontti oli mielestäni niin onnistunut, että halusin kopioida tyylin myös meille!

Pepe lupasi tehdä meille kaapistoineen täsmälleen samanlaisen keittiön kuin hän teki Töölöön. Nyt aikataulumme on kuitenkin niin tiukka, että jouduimme valitsemaan yksityiskohtien ja remontin ajoissa valmistumisen väliltä. koska kodissamme on vielä paljon kesken, päätimme tehdä keittiön nyt kerralla mahdollisimman valmiiksi ja luovuimme muutamasta remonttia huomattavasti hidastavasta yksityiskohdasta.

Pepen asiakkaalle remontoiman keittiön on kuvannut Mikael Pettersson /petterssonphoto.

Meidän keittiömme on hieman eri mallinen, eikä siihen rakenneta niemekettä. Keittiömme tulee muodostumana kahdesta toisiaan vastakkain olevasta keittiökalusteryhmästä, johon kuuluu myös vanha puuhella. Puuhellan puolella olevat keittiökalusteet koostuvat laatikoista, välitilasta ja kaapistosta, kuten tämän keittiön valkoinen kalustus. Toisen puolen kaapisto taas on ilman välitilaa, aivan kuten tässä asiakkaankin keittiössä. Kaikki kodinkoneet on integroitu tähän lattiasta kattoon asti ulottuvaan kaapistoon.

Alun perin meidänkin keittiöstämme piti tulla kuvankaltaisesti musta-valkoinen. Sittemmin tulin kuitenkin siihen lopputulokseen, että meille sopii sittenkin paremmin kokonaan valkoinen keittiökalustus. Saatamme mahdollisesti jättää keittiöön näkyviin kaksi hirsiseinää (suunnitelmat tosiaan laahaavat hieman perässä) ja luodaksemme kotiimme mahdollisimman rauhallisen tunnelman, on ehkä järkevämpää pitäytyä vain yhden värisissä kaapistoissa.

Pepen asiakkaalle remontoiman keittiön on kuvannut Mikael Pettersson /petterssonphoto.

Omaan kotiimme tulee samanlaiset jyrsitystä MDF-levystä tehdyt kaapit kuin asiakkaan kotiin. Peilikuvion jyrsiminen oli hidasta hommaa, sillä levyn vääntyminen on tätä kuviota toteutettaessa iso riski. Etenkin suurten levyjen kohdalla Pepe joutui tekemään pieniä muutoksia, jotta levyt pysyvät kauniina. Tämä oli kuitenkin meillä jo tiedossa, sillä samojen asioiden kanssa oli painittu jo tämän asiakkaalle tehdyn remontin parissa.

Jouduimme aikataulusyistä luopumaan kaapinovien välistä näkyvistä rungoista. Tämä oli minulle suuri takaisku ja lähdinkin sen takia tutkimana jo aivan erilaisia keittiötä. Löysin kuitenkin monta todella kaunista, samalla ovikuviolla olevaa keittiötä, joiden rungot eivät ole näkyvissä ja niinpä jatkoimme tämän jo valitun ovikuvion parissa.

Oma remonttimme lähti käyntiin

Ensimmäinen remppaviikko kului pelkkien runkolevyjen sahaamisessa ja rei’ittämisessä. Tässä yksi monesta runkolevypinosta.

Pepe tekee keittiön alusta loppuu kokonaan itse. Koko remontti lähti käyntiin suunnittelusta sekä runkolevyjen sahaamisesta. Vaikka keittiön tekemisessä on aivan älyttömästi puuhaa, sanoisin, että suurin työ on kuitenkin suunnittelussa.  Joka ikisen pikkupalasen, peitelevyn, oven ja laatikon tulee sopia toisiinsa. Laatikot ja kaapit pitää pystyä avaamaan, ilman, että ne häiritsevät jotain toista keittiön toimintoa. Hommaa ei ole helpottanut lainkaan se, että Pepe on perfektionisti, eikä hän halua tehdä pienintäkään kompromissia, kuten esimerkiksi saumaa integroitavan astianpesukoneen alapuolelle, jotta ovi aukeaa vaivattomasti.

Olemme tehneet sellaisen työjaon, että Pepe sahaa verstaalla ja minä kierrän kodinkoneliikkeissä ja showroomeissa erilaisia käytettävyyteen ja visuaalisuuteen liittyviä ratkaisuja etsimässä. Olen viettänyt tunteja astianpesukoneiden liukukiskoja tutkiessa, asennusohjeita netistä etsiessä ja Pepelle ohjeita lähettäessä.

Maalaamossa on käytettävä hengityssuojainta.

Minä vierailin verstaan maalaamossa siirtelemässä lakattuja ovilevyjä maalaamosta kuivumaan. Pepen isä kävi myös yhden päivän verstaalla auttelemassa, mutta muuten Pepe on painanut hommia yksinään, lähes kellon ympäri. Vasta nyt keittiönrakennusprosessissa mukana ollessani alan ymmärtää, mistä puusepän valmistaman keittiön hinta muodostuu.

Tämän meidän keittiön hinta olisi kaikkineen asiakkaalle tehtynä noin 30 000 euroa. Meillä on nyt jo mennyt pelkkiin levyihin ehkä tuhat euroa,  saranoihin toinen tonni sekä maaleihin ja lakkoihin useita satoja euroja. Kustannuksia on tulossa valtavasti lisää myös välitilan työskentelytasosta (jonka materiaalista meillä ei ole vielä tietoa), laatikoiden mekaniikasta, kodinkoneista, pesualtaasta, hanasta, välitilan laatoista, kaappien ja laatikoiden kahvoista sekä listoista.

Matkalle on sattunut myös muutama suunnitelman muutos, kun esimerkiksi juuri jyrsitty jääkaapin ovi näytti leveämpänä hölmöltä muiden keittiön ovien rinnalla. Pepe ratkaisi ongelman tekemällä leveälle jääkaapille pariovia esittävän oven. Näistä ratkaisuista on vaikea kertoa ilman kuvia, mutta näette lopputuloksen sitten kun keittiötä päästään asentamaan paikalleen.

Ensimmäistä kertaa lakatut levyt odottavat uutta lakkaa, kolmea maalikerrosta ja välihiontoja.

Pepe on tehnyt ahkerasti mallikappaleita päätösteni tueksi. Tässä vertailussa harmaa ja valkoinen maali.

Keittiön suunnittelu on ollut tosi hauskaa, sillä itse tehdessä saa juuri sellaisen keittiön kun haluaa tai mihin taidot riittää! Pepellä on onneksi niin paljon kokemusta erilaisten yksityiskoteihin ja ravintoloihin tehdyistä keittiöistä, että hän ymmärtää keittiön toimivuuden päälle.

Minä taas olen puuhaillut keittiöremontin parissa kahteen kertaan. Ensimmäistä kertaa remontoimme ex-puolisoni kanssa omistamaamme omakotitaloon uuden keittiön ja eron jälkeen remppailin uuden puutaloasuntoni keittiötä. On jotenkin hauskaa, että pääsen jälleen kerran toteuttamaan unelmieni keittiötä! Tällä kertaa olen taas entistä fiksumpi ja erilaisista vaihtoehdoista tietoisempi. Toivotaan, että tästä uudesta keittiöstä tulee se kaikkein onnistunein ja ihanin!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X