Eveliina Matilda - Hero Header

Lupaus uudelle vuodelle ja omalle taloudelle

Olen usein vuodenvaihteessa tehnyt jonkin lupauksen uudelle vuodelle, mutta lupaukseni ovat aina olleet hyvin ympäripyöreitä. Olen luvannut elää terveellisemmin, panostaa liikuntaan, johonkin harrastukseeni tai parisuhteeseeni. Vuoden lopussa tai edes puolivälissä en ole enää edes muistanut minkälaista muutosta elämääni tammikuussa suunnittelin.

Tällä kertaa lupasin ensimmäistä kertaa jotain konkreettisempaa. Lupauksellani on selkeä tavoite ja minulta löytyy valtavasti motivaatiota sen saavuttamiseen. Motivaation lisäksi uskon itseltäni löytyvän myös keinoja lupaukseni lunastamiseen. Aion tämän vuoden aikana säästää pankkitililleni mukavan puskurirahan.

Minulta tuntuu aina löytyvän rahaa rahastosäästämiseen, sillä olen automatisoinut säästämisen tililtäni suoraan muutamaan erilaiseen rahastoon. Ohjaan lapsilisistä rahaa lasten rahastoihin ja omista tuloistani siirtyy kuukausittain joitakin kymppejä matalakuluiseen indeksirahastoon. Lisäksi teen kuukausittain kertamerkintöjä rahastoihin, jotka sillä hetkellä tuntuvat hyviltä.

Olen ottanut vähän liiankin vakavasti neuvon, ettei rahoja kannata makuuttaa tuottamattomina omalla tilillä. Totta puhuakseni, minulla ei ole pitkään aikaan ollut tililläni kunnollista puskurirahastoa. Puskurirahasto on raha, joka on omalla tilillä heti käytettävissä elämäntilanteen niin vaatiessa. Puskurirahasto mahdollistaa nopean reagoinnin esimerkiksi silloin kun elämässä aukeaa joku pääomaa vaativa mahdollisuus tai vaikkapa taloudellinen haaste, kuten auton hajoaminen. Puskuritilin myötä en joudu purkamaan tärkeitä sijoituksiani, vaan ne saavat tehdä rauhassa työtään eli minulle lisää rahaa.

Sopivan puskurirahan määrä on yksilöllinen, mutta yleisohje lienee, että tilillä olisi noin 3-6 kuukauden pakollisia menoja vastaava summa tai esimerkiksi kolmen kuukauden palkkatuloja vastaava summa. Itse tavoittelen tällä hetkellä säästäväni kuluvan vuoden aikana 5000 euron puskurirahan, mutta olen valmis joustamaan tavoitteestani.

Osa-aikaisen työskentelyn takia palkkatuloni ovat tällä hetkellä hyvin vaihtelevat ja säästäminen on tulojen vaikean ennakoinnin takia haastavaa. Mikäli työtuntini jatkuvat tällaisina tai jään kokonaan työttömäksi, niin tuhansien eurojen säästäminen yhden vuoden aikana jää pelkäksi haaveeksi. Jos kuitenkin nappaan itselleni jo alkuvuodesta kokoaikatyön, on tavoitteeseen pääseminen hyvinkin realistista, enkä ole pahoillani vaikka puskurirahasto olisi vielä tavoitettani suurempi!

Työtilanteeni tulee siis määrittämään hyvin vahvasti kuinka suuren potin säästän, mutta oli säästö sitten 5000 tai 1000 euroa, niin se vaatii minulta tekoja. Ensimmäisenä tekonani olen jakanut käyttövarani kahteen eri ryhmään: tilillä olevaan rahaan ja käteiseen rahaan. Käyttötilillä olevalla rahalla maksan ruokaostokset ja hoidan muut välttämättömät menot, kuten asumisen kustannukset. Maksan tililtä myös jatkuvat kuukausittaiset menot kuten harrastukset ja suoratoisto- ja äänikirjapalvelut. Käyttötilille tulevista rahoista siirrän aina heti osan nostorajoituksella varustetulle säästötilille, josta tulee vuoden kuluessa puskurirahastoni.

Käteiskassa taas on minun omaa henkilökohtaista käyttörahaa, jolla teen ei-välttämättömät hankintani ja maksan lounaat sekä kahvilareissut.  Käteiskassan turvin teen kulutuksestani näkyvää ja pystyn hallitsemaan mielitekojani paremmin. Minun ei myöskään tarvitse potea huonoa omaatuntoa kuuden euron pullakahveista, kun olen budjetoinut myös ylimääräiseen huvittelun.

Ensimmäinen viikko uuteen talousmalliin totutellen on sujunut hyvin. Oman huvittelurahan nostaminen käteiseksi on toiminut hyvin ja olen sen avulla ehtinyt jo välttää muutaman alennusmyyntien houkutuksen. Olen myös pähkäillyt, että voisin ennen uuden tuotteen ostoa myydä vanhoja vaatteitani uuden tuotteen hinnan arvolla. Olen myös hillinnyt tarpeeni shoppailla rahastoja randomisti ja olen sinut sen kanssa, että puskurirahaston säästäminen on vuoden ajan pois rahastosijoittamisesta.

Puskurirahaston säästämisessä on kyse vapaudesta. Siitä, että uskallan tehdä elämässäni ratkaisuja ilman pelkoa talouteni romahtamisesta ja voin tarttua tilaisuuksiin, joita elämä eteeni tuo. Uskon olevani myös paljon levollisempi, mikäli tililtäni löytyy vuoden päättyessä mukavan kokoinen hätävararaha.

Kommentit

3 kommenttia
Eveliina

Tuo on ihan totta ja jokainen noudattaa niitä suosituksia jotka parhaakseen näkee. Itse tein päätöksen käteistä käyttää, kun sitä ei kuitenkaan ole kielletty ja on tutkittu, että korona ei leviä käteisen välityksellä.
En ole vielä törmännyt kertaakaan tilanteeseen jossa käteinen ei olisi kelvannut. Hätätapauksessa voin tietysti käyttää korttia, jos tällainen tilanne tulee eteeni.

” EKP:n tutkimuksen mukaan seteleistä ja kolikoista sormiin siirtyvä viruksen määrä on niin pieni, että se ei riitä aiheuttamaan tartuntaa.

Tutkimuksen valossa käteinen ei ole merkittävä tekijä viruksen levittäjänä.”

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.1547258

https://www.hs.fi/talous/art-2000008251118.html

Avatar

Todella mielenkiintoinen aihe. Myös erittäin järkevä säästökohde. Toivon sinulle työtunteja ja tsemppiä säästämiseen!

Itselläni puhelimessa lompakko-sovellus. Merkkaan siihen tulot ja menot, se auttaa tietämään mihin rahaa valuu. Säästäminen aiheena hyvin kiinnostava.

Avatar

Mietin tuota käteistä kun korona-aikaan monessa paikassa on että vain korttimaksu ja käteistä ei suositella muutenkaan🤷‍♀️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä