eveliina matilda - Banneri

Pian koululaisten syyslukukausi päättyy joulujuhlaan ja takana on poikani ensimmäinen lukukausi englannin kieliluokalla. Saksan kieliluokalla opiskeleva tyttäreni käy jo kolmatta luokkaa.

Kieliluokalla opiskelussa opetuksessa painottuu kohdemaan kieli niin, että suomea pyritään puhumaan taitojen edetessä yhä vähemmän. Kieliluokalla tutustutaan kohdemaan juhlaperinteisiin ja kulttuuriin. Kieltä opiskellaan omilla tunneilla ja luokassa vierailee kielenelävöittäjä, joka puhuu oppilaille vain kohdemaan kieltä. Kielet näkyvät vahvasti myös muiden oppiaineiden kohdalla. Esimerkiksi tyttäreni ympäristöopin kokeessa oli tehtävänä kääntää ympäristöoppiin liittyviä lauseita saksan kielelle. Pojan matematiikan kirja on taas jo ekaluokasta lähtien englanninkielinen.

Lukukauden ensimmäinen koulupäivä.

Selvittääkseeni lasten ajatuksia kieliluokalla opiskelusta, tein heille pienen haastattelun aiheesta.

Mikä teidän mielestä on parasta kieliluokalla opiskelussa?

Saksan kieliluokkalainen:  Ai parasta siinä mitä tehdään? No ehkä se kun meillä oli se saksan kielen laterne juttu esimerkiksi. (-Mikä se oli?) -Se oli vaan saksalainen juttu jossa meillä askarreltiin ne lyhdyt ja laulettiin ”laterne” siellä koulun käytävällä, niihin osallistuu pelkät saksanluokat. Eli niinku ehkä sitten semmoset yhteiset jutut. …ja ehkä sit myös kieletkin.

Englannin kieliluokkalainen: Liikunta…

No miten sun mielestä kieliluokka eroaa normaalista luokasta?

Englannin kieliluokkalainen: No siellä puhutaan eri kieliä. (-Millasta se on sun mielestä?) -No välillä vähän hassua. Välillä vähän tavallista. (-Mikä siinä on hassua?) – No se kun ei puhuta kauheest suomea. (-Miltä se tuntuu ettei puhuta suomea?) -Välillä oudolta, välillä kivalta.

Millaista opiskelu on kieliluokilla?

Saksan kieliluokkalainen: No… Kokeet, niihin pitää harjoitella. Niin esim. kylmän on kalt ja niin nett on mukava…. Niihin pitää harjoitella ja sit ku harjoittelee, sit oppii.

Englannin kieliluokkalainen: äiti, mikä on mukava englanniksi?

Mitä olette oppinut kieliluokilla?

Saksan kieliluokkalainen: Puhumaan eri kieltä ja ehkä jotain niiden juttujen perinteitä, esim. niillä ei käy joulupukki, niillä saattaa tuoda lahjat keiju tai sit semmonen mikä se on… Öö tällettiin pidettiin se laterne, ku oli semmonen mies, hän oli antanut puolikkaan viitastaan jollekin köyhälle, niin se on siitä tuttu. Niin siksi Saksassa ei vietetä joulua tai se on silleen niiden joulupukki.

Englannin kieliluokkalainen: Snowman. (-Niin, ootko oppinut mielestäsi paljon englantia?) -Cheeseburger and elf. Mommy I love you!

Mitä tekisit, jos saisit päättää menisittekö normaalille luokalle vai kieliluokalle?

Englannin kieliluokkalainen: Kieliluokalle!

Saksan kieliluokkalainen: Kieliluokalle. Mutta ehkä haluisin oppia toisenkin kielenkin.

Mitä haluisitte sanoa lapsille, jotka pohtivat kieliluokalle hakemista?

Saksan kieliluokkalainen: Ai niinku saksaksi? (-Niin tai suomeksi.) – No kannattaa mennä. Siit saattaa oppii jotain mitä normiluokalla ei opi.

Englannin kieliluokkalainen: Sanoisin se on sun oma valintas.

Kommentit (3)

Paras toi cheeseburger and elf! 😂😂 Kuulostaa kyllä kivalta. Mihin asti kieliluokka kestää, kutosen vai ysin loppuun?

En ihan ymmärrä mitä ulkopuolinen saa irti tästä postauksesta. Lasten haastattelut nyt aina on mitä on eikä siinä mitään. Olisi vaan ollut mielenkiintoisempaa, että olisit ihan yleisellä tasolla kertonut hieman enemmän siitä miten nämä kieliluokat toimii. Ja miten suomenkielen opetus hoituu tms. Ja ehkä vähän omaa näkökulmaa mitä eroa saksan- ja englannin kieliluokilla on? Yleisellä tasolla puhuminen ja kieliluokkien eroista puhuminen onnistuu kyllä todella mainiosti, ilman että siellä opiskelevaa vasta mitenkään identifioi tai kertoo henkilökohtaisia tietoa. Ja jos kertoisit omasta näkökulmasta vaikka näiden luokkien eroista niin kysehän on silloin sinun näkökulmasta, jota ymmärtääkseni tuot kuitenkin esille kaikissa postauksissa.

Hei! Hyvä ajatus tuo, että kerron itse enemmän siitä kuinka kieliluokat käytännössä toimii. Tämän nyt oli ehkä tarkoitus olla tällainen lasten ääni esiin -juttu, kuin että olisi ollut kovin informatiivinen. Muistelin, että olisin aikaisemmin itse kertonut kieliluokista, mutta voi olla, että en ole tosiaan kovin paljoa tästä aiheesta kertonut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Eveliina

Eveliina

Tervetuloa kurkistamaan täällä Turun Port Arthurin 120-vuotiaassa hirsitalossa asuvan uusperheemme elämään.

Sinut mukaan toivottavat blogin kirjoittaja Eveliina 28v sekä Pete 43v ja lapset 8v ja 9v.


Ota yhteyttä:
eveliinamatilda.blogi@gmail.com

Seuraa:
Facebook / Eveliina Matilda
Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

X