ihan mamina - Banneri

 Olin pitkään opetellut tuntemaan omaa kroppaani jo ennen raskauden yrittämistä. Olin lopettanut hormonaalisen ehkäisyn reilu puoli vuotta ennen kun edes vakavasti puhuttiin lapsen hankkimisesta. Aloin silloin käyttää ehkäisynä Natural Cycles sovellusta mikä on hyvin kiistelty ehkäisymuoto koska se perustuu ns. ”varmoihin päiviin”. On tullut ilmi monia raskauksia sovelluksen oikea oppisesta käytöstä huolimatta ja tämä fakta me hyväksyttiin. Jos lapsi tulisi, niin se olisi tervetullut vaikka ei asiaa silloin vielä suunniteltu.

Söin e-pillereitä n. neljä vuotta putkeen, kunnes aloin lukea asiasta tarkemmin ja tajusin että ne eivät sovi mulle ollenkaan. Lisäksi pelkäsin kuollakseni että pillerit voisi aiheuttaa lapsettomuutta, vaikka tästä ei taida olla mitään virallista tutkimusta. Olihan se kiva, kun menkat tuli aina kellon tarkasti ja kestivät 2-3 päivää ja jos ei huvittanut vuotaa verta niin menkat sai kätevästi siirrettyä kuukaudella. Mutta millä hinnalla?

Ehkäisypillerit kävi pahasti mun pääkopan päälle. Tuntuu, että ne muutti mun koko luonnetta. Itkin pienimmästäkin vastoinkäymisestä (oli se sitten se että roskat levisi keittiön lattialle tai se että tiputin juustohöylän vahingossa lavuaariin). Luulin ihan tosissani että olin vain luonteeltani sellainen ihminen joka itkee ja raivoaa helposti, koska olin syönyt pillereitä 15-vuotiaasta asti enkä oikeesti tuntenut itseäni. Tämän lisäksi söin kun pieni porsas. Söin kaikkea mitä ei todellakaan pitäisi syödä ja lopuksi se alkoi kostautua lihomisella. Itse ehkäisypillerit ei lihota, mutta ne saivat mut syömään hirveitä määriä ruokaa. Paljon enemmän kun mun olisi tarvinnut.

Ehkäisypillerien lopetus oli paras idea koskaan. Mietin sitä useita kuukausia ja luin kokemuksia netistä ja Naistenhuone-ryhmästä facebookissa. Puhuttiin siitä Tonin kanssa paljon, koska vaikuttaisihan asia myös häneen. Mietin pitkään kierukan laittoa, mutta päätin kokeilla täysin hormoonitonta elämää hetken. Enkä kadu hetkeäkään… tai ehkä kaduin tämän hetken:

Ensimmäiset kolme kuukautta ehkäisypillerien lopetuksen jälkeen oli aivan kamalaa. Ensin kroppa meni täysin jumiin, menkkoja ei näkynyt melkeen kolmeen kuukauteen ja kun ne alkoi oli helvetti irti. Tuntui siltä että kohtu oli päättänyt kostaa mulle tämän vuosia kestäneen hormooniryöpyn ja menkat alkoi ilman mitään ennakkovaroitusta romanttisella kylpylälomalla Tonin kanssa. Heräsin aamulla hotellihuoneen sängystä niskaan asti litimärkänä. Hetken mietin että olin kussut alleni, kunnes kurkkasin peiton alle ja näin totaalisen verilöylyn. Näky oli kun suoraan kauhuleffoista, oltiin molemmat yltä päältä veressä ja kaupan päälle saatiin kiva lisälasku hotellista pilalle menneiden lakanoiden takia. Tätä kesti viikon verran.

Viikko viikolta huomasin, että mun mieliala parani. En enää itkenyt kaikesta, en suuttunut kaikesta, en raivonnut juustohöylälle vaikka se sattuikin joskus tippumaan kädestä. Aloin olla normaali. Tämä kaikki oli sen arvoista, että ensimmäiset pari kuukautta pillereiden lopetuksesta kärsin finneistä, kamalista menkoista ja rasvaisesta hiuksista. Ihan kun olisi tullut uusi murrosikä näin parikymppisenä. Se kaikki meni kuitenkin ohi ja jokainen kuukausi oli entistä parempi.

Moni tuskailee raskautta yrittäessä sitä, että se ei aina tapahdu heti hormonaalisen ehkäisyn lopetettua. Onnekkaimmat tulee raskaaksi heti, mutta monen kropalla kestää kuukausia, jopa vuoden ”käynnistyä” uudelleen hormoonien jälkeen ja vasta sitten raskaus on mahdollinen. Tämä on ihan normaalia, sillä yhdistelmävalmisteet estää munasolun irtoamisen eikä keho välttämättä tajua heti että hormooni on alkanut poistumaan kehosta.

Mitä ajatuksia tai kokemuksia teillä on hormonaalisesta ehkäisystä ja sen lopettamisesta?

𝐼𝒽𝒶𝓃 𝓂𝒶𝓂𝒾𝓃𝒶 -𝒩𝒾𝒾𝓃𝒶

Kommentit (14)

Ompas sulla hankala tilanne! Haluttomuus varsinkin voi tehdä kovan kolauksen suhteelle. Kuparikierukasta en oo koskaan kuullut mitään hyvää, harmi että ei teilläkään ajanut asiaansa.. Mulla samanlainen ongelma – mikä olis seuraava ehkäisy kun hormonit ja kupari ei käy. Tsemppiä! 🙂

Oon lukenu tosta ehkäsykoneesta kanssa! Ihana kuulla et on toiminu! 🙂

Pakko kommentoida tähän kun tämä aihe on itselle myös niin ajankohtainen. Itse söin pillereitä 6-7 vuotta 16-vuotiaasta asti. Vihasin kuitenkin sitä kun jouduin aina miettimään, että mikä johtuu pillereistä ja mikä on minua itseäni. Pahinta oli haluttomuus omaa kumppania kohtaan. Lopulta päätin lopettaa pillerit pitkän harkinnan jälkeen ja se todellakin kannatti. Seuraavana ongelmana olikin sitten seuraavan ehkäisykeinon löytäminen. En uskaltanut luottaa "varmoihin päiviin" perustuviin keinoihin ja kondomi on todella epämiellyttävä ja senkin kanssa sattui pari vahinkoa. Päädyin lopulta ottamaan kuparikierukan, menkat ei pahentunut ja kierukan laittokin oli kestettävissä. Luulin että olin vihdoin löytänyt minulle sopivan hormoonittoman ehkäisyn, kunnes 2kk sitten tein positiivisen raskaustestin.. Nyt jo ahdistaa mihin ehkäisyyn päädyn lapsen syntymän jälkeen. En halua hormooneja, mutta tämän kokemuksen jälkeen en tiedä enää mihin uskallan luottaa.

Tää postaus oli kyllä täyttä asiaa! samaistuin tähän niin paljon… 😀 söin itekkin pillereitä noin 16-21 vuotiaana ja kun lopetin niiden syömisen niin kertaakaan en ole katunut. nyt oon käyttänyt jo monta vuotta pearly ehkäisytietokonetta ja ainakin mulla se on toiminut loistavasti vaikka noista tosiaan kuulee niin eriäviä mielipiteitä

Ihana kuulla! Kiitos 😊

Tätä oli mielenkiintoista lukea. Jään ehdottomasti seuraamaan sun blogia. 🙂

Hei!
Olipa ihana kommentti! Toivottavasti sun kierto tasautuu pian, tsempit sinnekkin ❤️

Löysin blogisi sattumalta ja sait heti uuden lukijan. 🙂 tää oli tosi kiva ja selkeä postaus, kiitos! Itsekin lopetin pillerit marraskuussa, ja varmaan paras päätös ikinä. Tuntuu kuin sisältäni olisi kadonnut joku musta möykky ja olen paljon iloisempi. Miehenikin huomannut saman. Ainoa miinus rintakehään ja selkään ilmestyneet finnit. Nyt vaan toivon että kroppa tasautuu ja saamme iloisia uutisia mahdollisimman pian. ❤️ Kivaa jatkoa Sinulle ja tsemppiä odotukseen!

Ihana kuulla välillä realistisia kokemuksia pillereistä ja niiden lopettamisesta. Kirjotat tosi sujuvasti!

En huomannut että olisi vaikuttanut, mutta kun lopetin pillerit niin seksuaalinen halukkuus kasvoi entisestään ja kostuin myös luonnollisesti helpommin 😊 Oon kuullut monilta että pillerit voi vaikuttaa tosi negatiivisesti halukkuuteen. Kaikilla se toki ei mee näin.

Todellakin on vielä toivoa, vaikka menkkojen ilmestyminen on aina kauhee pettymys. Kyllä sun kroppa siitä tasautuu ❤️ Tsemppiä ja plussatuulia teille! Vielä on reippaasti aikaa saada vauva 2019 🤰🏼

Vaikuttiko sulla hormonaalinen ehkäisy mitenkään seksuaaliseen halukkuuteesi? Mulla itelläni tuntuu että se ”into” on hiukan kadonnut kumppanini kanssa ja pohdin voiko e-pillerit vaikuttaa!

Tää postaus kolahti! Söin minipillereitä n. 5 vuotta ja lopetin ne lokakuussa. Meillä oli entuudestaan tiedossa, että kropalla saattaa kestää pitkään normalisoitua ja tuumailtiin, että vauva tulee sitten kun on tullakseen. Mutta mulla onkin ollut siitä asti ihan hirveä vauvakuume, joten tää tuntuu niin piinaavalta! 😀 Lopettamisen jälkeen mulla on tullut kahdet säännölliset menkat, joten ehkä toivoa on vielä… 🙂 Ja en aio enää tän jälkeen palata hormonaaliseen ehkäisyyn, ne pisti myös mun pään ihan sekaisin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X