ihan mamina - Banneri

Näin sanoi mulle työterveyslääkäri. Mulla alkoi siis reilu kaksi viikkoa sitten ihan älyttömät alaselkäkivut Si-nivelen kohdalla jotka säteili jalkaan niin, että jalka lähti alta. Olen ollut kaksi viikkoa sairaslomalla kyseisen vaivan takia, kivut on ajoittain niin hankalia etten pääse sohvalta ylös ilman apua. Pelkään myös kävellä ulkona, etten kaadu ja satuta vauvaa.

Kävin viime viikolla työterveydessä fysioterapeutilla, joka sanoi heti että minulla on yliliikkuvat nivelet ja raskaushormonien aiheuttama löystyminen on pahentanut selän tilannetta. Fyssari sanoi, että ongelma helpottuu vasta raskauden jälkeen.

Tällä viikolla työterveyslääkäri oli kuitenkin eri mieltä. Hänestä minä olen vain laiska ja en ole harrastanut liikuntaa tarpeeksi. Onhan se tavallaan totta, olisi pitänyt treenata enemmän – en kuitenkaan usko, että se olisi täysin poistanut yliliikkuvuudesta ja nivelestä aiheutunutta ongelmaa. Lääkäri ei antanut mun puhua käynnillä kuin yhden tai kaksi sanaa kerrallaan, luki koneelta fyssarin tekstin ja lopuksi piti minulle pitkän saarnan siitä kuinka häntä ärsyttää ylipainoiset ihmiset jotka valittaa vaivojaan.

Viimeyönä heräsin moneen kertaan siihen, kun alaselässä tuntui paine ja vihlonta. Kipu on niin paha, että pelkkä asennon vaihtaminen on tuskaa. Joka kerta kun onnistuin vaihtamaan asentoa – selästä kuului rusahdus. Toivon kuitenkin todella, että kun huomenna palaan töihin pystyisin siellä myös olemaan.

”Raskaus ei ole sairaus”

Raskaus ei todella ole sairaus, mutta se voi tehdä naisen hyvin sairaaksi! Puhuttiin äitin kanssa asiasta, hän koki että jokainen neljästä raskaudesta on todella ollut sairaus. Pahoinvointien loputtua on alkanut niin pahat liitoskivut, että nukkuminen on onnistunut vain istuen pienissä pätkissä kovan lääkityksen voimin. Varmasti lohduttaa siinä kohtaa sanat ”mutta eihän raskaus ole sairaus”

Mua ärsyttää suunnattomasti ihmisten vähättely raskauden aiheuttamien vaivojen osalta. Se että taputellaan vaan olalle ja sanotaan noi neljä sanaa, tai vielä pahempaa – sanotaan ”mutta kun sinä et vaan oo harrastanut liikuntaa tarpeeksi”

Onhan se totta, että liikunta on iso ja merkittävä osa ihmisen hyvinvointia ja sillä varmasti voi ehkäistä monia raskaudenkin aiheuttamia vaivoja. Jokaisen keho on kuitenkin niin yksilöllinen, että vaikka olisit mikä urheilija saatat saada erilaisia vaivoja raskaana ollessa. Tuskin oksenteluun ja hyperemeesiin auttaa lenkille lähtö. 

Syyttely ja sormella osoittelu ei muutenkaan auta ketään, se että jatkuvasti kommentoidaan liikkumattomuutta tai ylipainoa tekee vain asioista entistä vaikeampaa. Toki ohjeistusta saa ja pitää antaa neuvoloissa, mutta kaikilla ei vaan ole voimia lähteä raskaana liikkumaan. Ja se mitä on enne raskautta tehnyt tai jättänyt tekemättä on mennyttä aikaa ja sille ei mitään enää voi.

Itse aion heti raskauden jälkeen ottaa itseäni niskasta kiinni ja saada unelmien kehoni takaisin. Aion pitää huolta, että ennen seuraavaa mahdollista raskautta olen fyysisesti mahdollisimman hyvässä kunnossa. Sitten pääsen vertaamaan toistuuko nämä selkävaivat silloinkin.

Nyt haluan kuitenkin olla loppuraskauden mahdollisimman stressittömänä ja nauttia. En halua pilata ensimmäistä raskautta stressaamalla lääkärin sanoja tai raskauskiloja. Uskon, että kaikki muuttuu kun tämä pieni on ponnistettu ulos ja saan oman kroppani täysin itselleni takaisin.

𝐼𝒽𝒶𝓃 𝓂𝒶𝓂𝒾𝓃𝒶 – 𝒩𝒾𝒾𝓃𝒶

RASKAUSVIIKKO 26

Saattaisit pitää myös:

Miksi syöminen on niin hemmetin vaikeaa

Uskalsin pyytää apua ja vältin turhan sairasloman

Mitä keholle ja mielelle tapahtuu raskaana

Kommentit (10)

Oikeessa oot! Jumissahan tuo on kun mikä 🙂 Täytyy tutustua tuohon jäsenkorjaajaan!

Itsellä kaksi raskautta takana. Tiedän tuon Si-nivelen aiheuttamat vaivat. Yliliikkuvat nivelet täälläkin, mutta kipua aiheuttaa yleensä se, että kyseinen nivel on jumissa. Sen kuuluisi kuitenkin joustaa. Itse hoidatin vaivaa kalevalaisella jäsenkorjaajalla. Sellainen kun voi auttaa myös raskausaikana. 🙂

Oon ihan samaa mieltä sun kanssa! Kyllä tänään itketti, kun töissä kaaduin rappusissa selkäkivun ja jalan pettämisen takia. Sit vielä sanotaan, et ei terveellä parikymppisellä voi olla selkävaivoja. Tsemppiä sullekkin loppuraskauteen, toivottavast kaikki menee hyvin 🙂 ❤️

Joo ei oikeen tee mieli hänelle enää varata aikaa missään asiassa. Kiitos kommentista ja tervetuloa lukijaksi 🙂 😍 Tulee aina niin kiva fiilis näistä kommenteista!

Aivan kamala lääkäri ja ammattitaidoton! Harmillisesti noita on vaan joukossa aika paljon :/ Itsekin raskaana ja 30 viikon jälkeen tuli kans nuo si-nivelen kivut ym. , jotka laittoivat sairauslomalle. Onneks vaan muutamiksi päiviksi, mutta kärsin sitten töissä niistä. Tuntuu, että yleistetään hirveästi raskauksia, että ei voi olla niin pahoja oireita, että täytyisi olla sairaana. Jokaisen kroppa reagoi eri tavalla ja pelkällä liikunnalla ei kaikkee voi ennaltaehkäistä.. Itsekään en oo päässyt liikkumaan kuten olisin halunnut ja siitä tietenkin kierre vaivoihin on valmis. Mutta tsemiä sulle kipujen ja lääkäreiden kanssa! Uusi lukija täälläkin, jatka samaan malliin 🙂

Kylläpäs alkoi harmittamaan sun puolesta! Itse tekisin varmaan reklamaation noin huonosta "palvelusta." 😀 Todella epäammattimaista puhua asiakkaalle tuolla tavalla.
Olen itsekin raskaana ja voin samaistua tekstiin täysin. Vaikka olen normaalipainoinen, on raskaus aiheuttanut vaivoja, joita ei olisi voinut liikunnalla välttää. Esim paha anemia vetää aika tehokkaasti energiat nolliin ja väsymyksen tappiin.

Ps olen aika uusi lukija täällä sun blogissa, mutta tykkään tosi paljon sun tavasta kirjoittaa! Jatka samaan malliin. 🙂

Joo jatkossa yritän saada ajan eri lääkärille 🙂 Erikoinen tyyppi oli!

Voi kamala miten tökerö lääkäri! 🙁 Voitko mitenkään vaihtaa lääkäriä? Heidänhän pitäisi olla empaattisia ja suhtautua potilaaseen tietenkin raskaus lukuunottaen… Uskomatonta!

Eikä! Varmasti puuduttavaa olla pitkällä saikulla, kun tahtoa olis tehdä kaikkea. Tiedän miltä susta tuntuu! Tsemppiä 🙂 Ja kiitos!

No olipa tylsää kommentointia työterveyslääkäriltä. Ei ole raskaus sairaus ei, mutta kyllä siihen liittyy paljon oireita, jotka ovat todella hankalia, voimia vieviä sekä jopa lamaannuttavia. Itsekin vietän viidettä sairauslomaviikkoa raskauden aiheuttaman rannekanavaoireyhtymän vuoksi. Se on turhauttavaa kun varsinaisesti ei ole mitään muuta murhetta, mutta työnteon (sekä suurimman osan vapaa-ajan tekemisistä) se kuitenkin estää. Onneksi ei ole lääkäri lähtenyt asiaa vähättelemään tai kuten sinun tapauksessasi; syyttelemään.

Toivon, että kipusi hellittävät ja pääsisit nauttimaan olostasi sekä tietysti nukkumaan paremmin. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X