ihan mamina - Banneri

*Kaupallinen yhteistyö Perhe-Arten kanssa

Me käytiin ensimmäisen kerran Lahden Perhe-Artessa, kun mulla oli menkat kaksi viikkoa myöhässä ja raskausviikkoja 6+0. Silloin ultrassa näkyi 4mm pitkä ”riisin jyvänen” jolla oli sydämen syke. Tämä tieto oli suuri huojennus keskenmenopelkoiselle ja malttamattomalle odottajalle. Mun vatsassa kasvoi oikeasti uusi elämä. En vain kuvitellut kahta viivaa raskaustestiin, en ollut harhainen enkä hullu. Minusta tulisi äiti.

Viime viikolla kävimme katsomassa hieman erilaista näkymää, nimittäin tavallisen 2D näkymän lisäksi päästiin näkemään 3D kuvaa ja 4D videota tulevasta vauvasta. Ultraan mennessä en oikein tiennyt mitä odottaa. Olin toki nähnyt kuvia ultrista mutta en jotenkin osannut ajatella, että kohta näkisin oman lapseni kasvonpiirteet ensimmäistä kertaa.

Kätilön tekemän 3/4D ultran tarkoitus on luoda side vauvaan jo raskausaikana. Minulle tämä oli tunteita herättävä kokemus. Olen koko raskausajan luonut suhdetta vauvaan ja se tunne on vahvistunut koko ajan kun masu on kasvanut kovaa tahtia ja tunnen potkuja päivittäin. Nyt kuitenkin pääsin näkemään vauvan kunnolla ja huomasin, että vauva on ihan Tonin näköinen. Rakastuin siihen saman tien. Heräsi ymmärrys, että meille oikeasti tulee vauva ja se on jotain mitä me yhdessä ollaan saatu aikaan. 

Mitä ultra maksaa ja mitä se sisältää?

Perhe-Arten 3/4D ultra maksaa 149e (sisältää toimistomaksun) ja mikäli ultra ei jostain syystä onnistuisi ekalla kerralla varataan siihen uusi aika hintaan 20e. Parasta minusta on se, että Perhe-Artelle voi varata ajan netistä ja heiltä löytyy usein myös ilta-aikoja. Minä kun niin vihaan soitella mihinkään ajanvarausnumeroihin kesken työpäivän.

Ultrasta saat mukaan muistitikun mihin kätilö tallentaa 3D kuvia ja 4D videota vauvasta mahdollisimman paljon. Meidän muistitikulle tallentui tiedostoja yhteensä n. 70 kpl. Kätilö tutkii myös vauvaa aina ultrauksen yhteydessä. Hän tekee painoarvion, mittaa vauvan ja tarkastelee rakenteita. Saatiin siis samalla tieto siitä, että vauvalla on kaikki hyvin ja hän kasvaa normaalilla käyrällä. Jos vauva jatkaa kasvua samaan tahtiin hänen syntymäpainonsa olisi n. 3700g. Tämä tietenkin saattaa vielä muuttua jos vauva päättää muuttaa kasvutahtiaan. 

Sain myös kysellä käynnillä kaikkea mitä mieleen juolahti. Kyselin Lahden toimipisteellä työskentelevältä Maijulta (joka on ammatiltaan kätilö/sairaanhoitaja ja yrityksen toimitusjohtaja) mun selkäongelmista. Maiju antoi hyviä vinkkejä lantion avaamiseen ja sai mut tajuamaan kuinka tärkeää on pitää huolta lantion alueesta tulevaa synnytystä ajatellen. Käytiin yhdessä läpi muutamia liikkeitä mitä mun kannattaisi treenata ennen synnytystä, jotta lantio pääsisi avautumaan ja vauva laskeutumaan sinne normaalisti. Maiju kertoi myös rentoutumisen tärkeydestä synnytystä ajatellen ja antoi vinkkejä mielikuvaharjoitteluun mitä voisin hyödyntää synnytyksessä. Mitä kannattaa ottaa huomioon ultraa varatessa?

Ultra suositellaan tehtäväksi raskausviikoilla 22-28, sen voi tehdä myös myöhemmin mutta näkymä ei välttämättä ole niin hyvä koska vauva alkaa olemaan jo ahtaalla vatsassa. Lisäksi olisi toivottavaa, että rakenneultra olisi tehty ennen 3/4D ultraa. Meillä oli raskausviikkoja 26+0, eli olimme aika hyvään aikaan liikenteessä. En halunnut jättää ultraa viime tinkaan jos se jouduttaisi jostain syystä uusimaan. Tai no.. oikeasti olen vain niin malttamaton, etten olisi jaksanut odottaa enää hetkeäkään. Tuntuu, että rakenneultrasta oli jo ikuisuus.

Ultraäänitutkimuksen onnistuminen riippuu paljon vauvasta, jos vauva on hankalassa asennossa näkyvyyden kannalta eikä suostu kääntymään, ei hyviä kuvia saada. Kätilö käyttää kuitenkin ensin kaikki kikat ja konstit millä vauva voitaisi saada asettumaan hyvään asentoon, aina pyritään siihen että ultra onnistuisi ensimmäisellä yrityksellä. Meidän vauva piteli itsepäisesti napanuoraa kasvojen edessä eikä olisi millään halunnut siirtää sitä, kätilö tökki mun vatsaa hellästi ja kääntyilin kyljeltä toiselle minkä ansiosta saatiin tosi hyviä kuvia. Mua jännitti etuseinässä oleva istukka, mutta sekään ei paljoa näkyvyyttä häirinnyt. Näkyvyyteen voi vaikuttaa vähäinen lapsivesi, sekä äidin vatsanpeitteiden paksuus ja kudostyyppi.

Ultraan saa ottaa mukaan koko perheen, tai vaikka tulevat isovanhemmat. Lapsetkin ovat tervetulleita kurkkaamaan tulevaa pikkusisarusta.

Ultrassa puhutaan juuri siitä mistä asiakas haluaa ja jos ei halua puhua, silloin ollaan hiljaa ja vain ihastellaan pientä vauvaa. Mun mielestä nyt on paljon helpompi ajatella vauvaa, kun on jo nähnyt hänet. Tiedän nyt miksi kärsin raskausvaivoista, selkäkivuista ja väsymyksestä. Kaikki se johtuu tästä pienestä tyypistä vatsassa ja kaikki on sen arvoista. 

Ihaninta minusta oli Perhe-Artella lämmin ilmapiiri ja se, että kyseessä ei ollut vain ultra vaan sain niin paljon muutakin tietoa käynnin yhteydessä. Mun mielikuva yksityisistä lääkäriasemista on aina ollut sellainen, että hoidetaan vain se homma mistä on maksettu. Tämän kohdalla olin aivan väärässä, kiitos Maijun sain helpotettua mun selkäongelmia ja lähden hyvillä ja rauhallisin mielin synnyttämään sitten kesäkuussa. 

𝐼𝒽𝒶𝓃 𝓂𝒶𝓂𝒾𝓃𝒶 – 𝒩𝒾𝒾𝓃𝒶

RASKAUSVIIKKO 27+0

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X