ihan mamina - Banneri

Heräsin siihen, kun pienet sormet tunkeutui mun suuhun ja nenään. Avasin silmät ja kuulin naurua. Nappasin pienen vauvan kainalooni, mutta hän väänteli, potki mun vatsaa ja kikatti. Jaahas, enää ei nukuta. Onhan kello jo 6 aamulla.

Oliver on 15-viikkoa vanha, eli kohta nelikuinen. Meillä on ollut pahoja rintaraivareita ja öistä on tullut levottomampia. Kuukausi sitten mun rinnoissa tapahtui jotain. Enää ne eivät pakkaudu täyteen maitoa, eikä maito tule niin helposti ulos. Oliverin täytyy tehdä hieman enemmän töitä ruokansa eteen. Välillä mietin, että tuleeko sitä maitoa ollenkaan. Tämä kaikki on kuitenkin täysin normaalia ja oli odotettavissakin. Maito ei ole loppunut, vaan heruminen hidastunut. Tämä aiheutti sen, että ennen niin kiltisti syövä vauva alkoi raivota heti saatuaan tissin suuhun. Hän ei hyväksynyt hidasta palvelua ja menetti hermonsa heti. Olin kun tarjoilija ravintolassa, jolle huudetaan siitä, että ruoan tulossa kestää liian kauan. ”Anteeksi herra, mutta en voi sille mitään että keittiössä on ruuhkaa”.

Vauva itki, minä itkin, puolisokin oli itkun partaalla. Välillä teki mieli hakea tuttipullo ja pakkasesta maitotilkka, jotta tilanne menisi ohi. Onneksi ajattelin järjellä – se vaan pahentaisi asioita. Minä imetin kylpyhuoneessa veden valuessa täysillä, imetin pimeässä vessassa, imetin seisten, maaten, hyppien ja ylösalaisin. Imetin ennen kun vauvalle tuli nälkä, herätin hänet kesken unien tyrkkäämällä tissin suuhun. Tein aivan kaiken, jotta imetys vaan jatkuisi. Ja se toimi! Meillä ei enää raivota tissille kun hyvin harvoin.

Kuva: Jani Wallenius

Mistä tietää, että maitoa tulee tarpeeksi?

– Vauva syö 8-12 kertaa vuorokaudessa

– Vauva pissaa vähintään 5 kertaa vuorokaudessa

– Ensimmäisinä viikkoina vauva kakkaa kerran päivässä. Yli 6 viikkoa vanhoilla kakkaamisväli voi olla jopa kaksi viikkoa. 

– Vauva kasvaa (alle 6kk vanha kasvaa vähintään 500g kuukaudessa)

– Vauva imee tehokkaasti ja nielee maitoa

– Imetys ei satu

Lähde: Imetys.fi


Mistä rintaraivarit johtuu?

Meillä rintaraivarit johtui selvästi herumisen hidatumisesta. Vauvan imeminen muuttuu n. 2-3kk kohdalla refleksistä tahdonalaiseksi ja se voi hämmentää vauvaa. Vauva alkaa myös kiinnostua muusta maailmasta, eikä välttämättä jaksa keskittyä syömiseen. Olisi paljon kivempaa katsella maisemia, kun tuijottaa äitin tissejä. Vauvalla voi myös olla hankala olo, asento saattaa olla huono, maito suihkuta liian kovaa, vatsavaivat, hampaiden tulo tai allergiat. Myös äidin kuukautisten alku voi vaikuttaa maidon makuun ja tästä syntyä rintaraivoa ennen kun vauva taas tottuu asiaan. 

Parhaimmaksi keinoksi rintaraivarien taltuttamiseen osottautui usein se, että hytkytin vauvan nukkumaan hetkeksi ja herätin hänet livauttamalla tissin suuhun. Toinen hyvä keino oli kovaa valuvan veden vieressä imettäminen ja tutilla hämääminen. 

Tsemppiä kaikille rintaraivarien kanssa!

Ihan tissinä – Niina

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X