ihan mamina - Banneri

Jos uusimpien ruoka-ja turvallisuus suositusten noudattaminen ja asioista selvää ottaminen on ylihysteerikon ja fanaatikon määritelmä, niin kyllä! Olen mielelläni sitä. Kuulen usein lauseen ”maalaisjärjellä pärjää”, mutta tiesittekö että maalaisjärki on hyvin suhteellinen käsite. Toiselle maalaisjärkeä on laittaa turvavyö kiinni autossa ja toisen maalaisjärki sanoo, että jos ajetaan alle 50km/h niin eihän sillä turvavyöllä mitään tee. Suhteellista.

Suositukset ovat harvoin tuulesta temmattuja, ainakin mitä lapsiin tulee. Ihmiset vetoavat usein siihen, että ”suositukset muuttuvat joka vuosi” – kyllä, koska tutkimuksissa edetään ja opitaan uutta. Kymmenen vuotta sitten suositeltiin huonosti nukkuvalle vauvalle velliä iltaisin, jotta yöuni paranisi. Uusimmassa tutkimuksessa on todettu, ettei vellit (mitä ei nykyään suositella ollenkaan, koska niissä ei ole mitään ravitsemuksellista hyötyä) tai muutkaan ruoat vaikuta lapsen yöuniin. Pikemminkin vauva voi saada vatsavaivoja vellistä, jos suolisto ei ole vielä valmis sitä käsittelemään.

Olen lukenut kirjoja suoliston hyvinvoinnista ja siitä miten se vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Suolistolla on esimerkiksi iso vaikutus mielialaan ja aivojen toimintaan. Meidän vauva on ollut pienestä asti vatsavaivainen ja olen noudattanut yli 2 kuukautta tiukkaa imetysdieettiä, koska vauva reagoi mun syömistä ruoka-aineista. Tämän takia olen päättänyt täysimettää 6 kuukauteen asti ja aloittaa lisäruoat sitten sormiruokailuna. Vauva ei tarvitse tätä ennen muuta ruokaa, jos hän kasvaa hyvin. Halutessaan toki voi kiinteät aloittaa aikaisemmin kun puolivuotiaana.

Tuntuu, että moni vanhempi ajattelee kiinteiden aloituksen tarkottavan sitä, että ruokaa pitäisi heti lappaa suuhun purkki tolkulla. Tosiasiassa edelleen vauvan pääsääntöinen ravinnon lähde on äidinmaito tai korvike. Tarjottuja ruokia menee suuhun sen verran mitä vauva haluaa, häntä ei tule pakottaa vaan antaa itse tutustua ruokiin ja uusiin makuihin monipuolisesti. Usein unohdetaan lapsen omat valmiudet. Vauvat kehittyvät eri tahtiin ja toiset ovat valmiita syömään kiinteitä 4kk iässä, kun taas toiset vaativat enemmän aikaa jotta osaavat käsitellä ruokaa suussa ja niellä kunnolla. Itse en halua aloittaa kiinteitä ruokia ennen kun vauva osaa istua syöttötuolissa, sillä pelkään tukehtumista. Pidän sormiruokailua hyvänä aloituksena, koska siinä lapsi määrää tahdin. Hänen motoriset taidot kehittyvät, hän saa tutkia ruokia ja syödä sen verran mikä tuntuu hyvälle. Sormiruokailijat kehittyvät usein nopeasti ja oppivat käyttämään itse lusikkaa aikaisin.

Edellä mainitut ovat pieniä asioita ja tuskin saa suurta vahinkoa aikaan jos vanhemmat haluavat poiketa suosituksista. Se on jokaisen perheen oma asia. Mennäämpä vakavampiin asioihin, kuten turvaistuimiin. Olen niin kiitollinen, että luin facebookin vauvaryhmistä asiaa ja linkkejä turvaistuimiin liittyen. En esimerkiksi aikaisemmin tiennyt, että turvakaukalon käyttöikä on 5-7-vuotta valmistajasta ja säilytystavasta riippuen. Tämän jälkeen kaukalo ei enää suojaa, sillä muoviosat on haparoituneet eikä sitä voi nähdä paljaalla silmällä. En myöskään tiennyt, että lasta suositellaan kuljetettavaksi mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan, vähintään 4-vuotiaaksi ja sen jälkeen niin kauan kun lapsi mahtuu istumaan. On todettu, että selkä menosuuntaan istuvan lapsen niska pysyy paljon paremmin suojassa verrattuna ”oikein päin” matkustavaan.

Onko nämä asioita joissa on varaa palata vanhaan? Antaisitko lapsesi matkustaa ilman turvaistuinta ja näin vaarantaa hänen henkensä ja terveytensä? Vain koska ”kyllä ennenvanhaakin”. Tuo lause herättää minussa vihaa, sillä tämän kaltaisilla ohjeilla ja suosituksilla ollaan saatu lapsikuolleisuus laskemaan huimasti viime vuosikymmeninä.

Korostan, että JOKAINEN vanhempi tekee niin kun parhaaksi näkee lapsensa kanssa. En kuitenkaan pidä siitä, että suositellaan myös muille ”väärää tietoa” eli turvattomia ohjeita.

Kuulin tässä hetki sitten tarinan kuinka raskaana olevalle oli luontaistuotekaupan myyjä suositellut lisäravinnetta missä selvästi luki ”ei suositella raskaana oleville tai imettäville”. Nainen ei kyseenalaistanut myyjän ammattitaitoa ja vasta myöhemmin selvisi, että tuote sisälsi runsaasti A-vitamiinia mikä voi aiheuttaa sikiölle kehityshäiriön tai keskenmenon.

Mielestäni joskus on myös paikallaan kyseenalaistaa ammattilaisen ohjeet. Opin sen itse, kun neuvolalääkäri väitti ettei lapsi voi saada allergiaa rintamaidon kautta.  Oletin aikaisemmin, että neuvolassa ollaan aina viimeisimmän tiedon tasalla lapseen liityvissä asioissa, mutta sain pettyä. Olen myös kuullut useasta paikasta, että hammaslääkärissä neuvotaan usein lopettamaan imetys (etenkin yöimetys) koska se pilaa lapsen hampaat. Tämä on ISO vale. Äidinmaito reagoi kuitenkin sokerin kanssa ja se on yksi syy miksi meidän lapsi ei tule saamaan lisättyä sokeria niin kauan kun saa rintamaitoa. Myöskään yöimetys ei pilaa hampaita jos lapsen suu huuhdotaan iltaisin vedellä ennen nukkumaanmenoa, eikä suussa ole muuta ruokaa mikä voisi aiheuttaa happohyökkäyksen.

Fanaatikko vai intohimoinen ja tiedonhaluinen?

Ylihysteerinen vai lastaan suojeleva?

Hiuksen hieno ero.

 

Ihan mamina – Niina

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X