Ihan mamina - Hero Header

Valmissoseet on huonoa vanhemmuutta ja mikrotettu ruoka ravintoköyhää

”Ois ihana, jos jakaisit sun reseptejä miten teet vauvalle ruoat!” Saan tällaisia viestejä yllättävän usein, joten mun on pakko tehdä paljastus. Mä en tee vauvan soseita itse. Meidän soseet tulee aina Prisman hyllystä.

Olen liittynyt varmasti jokaiseen mahdolliseen vauva aiheiseen facebook ryhmään jo raskausaikana. Seuraan monia ihania some-äitejä ja heidän arkeaan ja kokkailuja. En tiedä kuinka kauan tämä buumi on ollut, mutta tuntuu, että kaikki äidit tekevät lastensa soseet ja sormiruokailuun soveltavat ruoat itse. Ostetaan vain luomua ja kotimaista, mielellään toki kasvatetaan vihannekset omassa maassa. Luin myös usean kommentin siitä ettei lapsen ruokaa saisi laittaa mikroon tai pakastaa. Tuhoaa meinaan ravintoaineet. Purkkiruokaa kutsutaan negatiiviseen sävyyn eineksiksi ja niiden syöttäminen on suorastaan lapsen kaltoinkohtelua. Innostuin itsekkin sormiruokailun maailmasta ja ostin reseptikirjoja, ja meillä ensimmäiset kosketukset kiinteiden maailmaan tapahtui sormiruokaillen parsakaalilla (en kyllä ollut kasvattanut sitä itse). Kiinteiden tullessa päivittäiseen käyttöön ja neljästä viiteen aterian suunnitteluun päivässä, aloin kuitenkin stressaantua hirveesti. Soseiden tekoon menee mun mielestä hirveesti aikaa, ateriakoko mietityttää ja sormiruokailu pelottaa kakomisen vuoksi. Suuntasin Prismaan ja hamstrasin kaapin täydeltä soseita, etten menettäisi järkeäni. Ostoskoria kantaessani tunsin häpeää. Miksi? Tuntuu typerältä edes kokea näin suurta painetta tästä asiasta. Miksi minusta tuntuu, että en ole tehnyt äitinä tarpeeksi?

Paljon puhutaan puhtaasta ruoasta, piilosokerista ja suolasta. Monissa soseissa mitkä on tarkoitettu 6kk ikäisille käytetään lehmänmaitoa, mitä ei edes ole pilkottu korvikemuotoon. Tämä hämmentää minua, sillä maitotuotteet tulevat lapsen ruokavalioon vasta 10kk iässä. Onneksi pakkausselosteita lukemalla pääsee pitkälle ja vauvalle löytyy varsin hyviä ruokia kaupan hyllystä. Marja-ja hedelmäsoseissa on usein käytetty täysmehutiivistettä ja vaikka se on hedelmän omaa sokeria, se on silti lisättyä eli täysin turhaa. Näistäkin löytyy hyviä poikkeuksia, mikäli haluaa pelkkää hedelmää sisältävän tuotteen. Harrastamme yhä edelleen sormiruokailua ja aina kun on mahdollista annan vauvalle samaa ruokaa mitä syön itse. Myös aamupuurot tehdään aina itse, yleensä äidinmaitoon. Ostin myös Samasta padasta kirjan ja toivon, että siihen perehtyminen helpottaa mun kokkailuja. 

 

Tuntuu vaan, että lapsen allergiat, omat ruokarajoitteet ja

arjen haasteet on nyt ihan tarpeeksi tähän elämäntilanteeseen

ilman että tarvitsisi vielä stressata ruokien valmistuksesta.

Yksi stressin aihe vähemmän siis minulle, kun voin ostaa soseet valmiina hyllystä ja kokkailla sitten kun huvittaa. Vauvaryhmät on aivan loistava tiedonlähde, vertaistuen piiri ja ihanaa ajanvietettä, mutta täytyy myöntää että tulee niistä otettua ihan turhia paineita. Ihanaa että monet kokevat helppona soseiden teot ja kokkailut, ja sormiruokailu on arkipäivää. Mutta jos sä koet painetta tälläisestä asiasta, höllää pipoa ja suuntaa hyvällä omatunnolla Prismaan.

Ihan mamina – Niina

Se huono kokki!

 

Meitä voit seurata myös instagramissa @niina.mantere

Kommentit

14 kommenttia
Avatar

Hei!

Haluaisin tuoda tähän vielä yhden uuden näkökulman. En yleensä ole nirso ruuan suhteen ja olisi ihana päästää itsensä helpommalla soseiden suhteen, mutta… En kestä juures-ja/tai lihasoseiden hajua. Mulla meinaa tulla siitä hajusta oksennusrefleksi. Tämän takia olen tuomittu kokkaamaan itse soseet ja lihat. Joten olen vähän kateellinen teille jotka kestätte näiden hajua ja voitte käyttää näitä. 😀

Avatar

Teen paljastuksen.
Meillä lähes samanikäinen tyttö mitä teidän poika, olen ammatiltani KOKKI ja ostan suurimmaksi osaksi soseet valmiina! 😀 vannoin että teen itse mutta en kertakaikkiaan jaksa. Tässä on nyt muutenki niin paljon tehtävää. Joskus toki teen isomman satsin ja pakastan, syödään meillä itsetehtyäkin ja puurot teen itse. Mutta usein nappaan valmista.

Avatar

Mä pelkään että satoin usein olla mammakerhossa se joka tahtomattani aiheutin niitä paineita muille, kun vein jääkaappiin sen itse kokkaamani linssibataattimuhennoksen odottamaan vauvani ruoka-aikaa. Sen syyllisyyden tunteen saattoi nähdä leijuvan ilmassa, vaikken olisi halaistua sanaa itse sanonut.

Lopulta aloin viedä kerhoihin valmiita purkkeja, jotta kenellekään ei tulisi paha mieli ja koska se oli itselleni lopulta se ja sama söikö vauva valmista vai itse tehtyä.

Avatar

Heippa �� minkälaisia allergiaoireita teillä on ollut? Eikös allergiatestit ollut negatiiviset? ��

Avatar

Meillä syödään sekä mun tekemiä että kaupan soseita ja lisäksi sormiruokaillaan, kaikki mun mielestä ihan yhtä hyviä vaihtoehtoja. Tota en vaan ymmärrä, miten se soseiden teko itse olisi aikaa vievää? Vaikka kerran viikkoon vietät pari tuntia keittiössä ja saat ison satsin valmista ruokaa 🙂

Avatar

Muistan tämän hyvin esikoisen vauvavuodelta kolmen vuoden takaa. Purkkiruoka ja korvike oli etenkin vauvakerhoissa kirosanoja ja itsetehty/sormiruoka ja täysimetys se ainoa oikea tie. Nyt odotan toista ja todellakin toivon, että asenteet olisivat tässä ajassa pehmentyneet. Mitä väliä, kunhan lapsi on ruokittu!

Avatar

Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä, 8kk ikäisen vauvan äitinä teen ihan samalla tavalla, vauva saa purkkiruokaa kuin myös itse tekemääkin ja puurot itse tehtynä, sormiruokaa välillä. Ruoka kuin ruoka! 🙂 oot rohkea kun jaat usein tällästä sisältöä mikä jakaa niin paljon mielipiteitä. Ei voi olla yhtä ainoaa oikeaa tapaa kasvattaa muksuja.

Avatar

Heippa! Verikokeet oli negatiiviset, niin kun yleensä näin pienillä onkin. Maitoaltistukseen mennään parin kuukauden sisään. Oireina oksentelu, refluksi, vatsakivut, ilmavaivat, limainen uloste ja ihottuma kasvoissa ja vatsassa.

Avatar

Se on kyllä totta! Meillä on vaan rajalliset säilytysmahdollisuudet ja reissataan paljon, niin omien soseiden kuljetus olisi myös työlästä 🙂 En myöskään päässyt koskaan kiinni tuon meidän blenderin sielunelämään

Avatar

Olipa ihana kommentti! Kiitos sinulle!

Avatar

Näin juuri! Me ihmiset ollaan vaan niin laumaeläjiä, että tulee paine tehdä niin kun muutkin tekee.

Avatar

Ihanan symppis kommentti! En osannutkaan ajatella, että asia voisi olla myös näin päin!

Avatar

Ihana!! 😀 Tää pelasti mun päivän!

Avatar

Meillä kiinteät on vasta edessä päin, mut oon kyllä ajatellut ostaa niitä valmiina kaupasta. Ois ollutkin kiva, jos olisit tähän myös listannut noita ns. parempia vaihtoehtoja, missä ei ole lehmänmaitoa jne. Tietäis vähän etukäteen, mitä valita 🙂

Kai sitä tosin vois maisteluaikaan vielä tehdä itsekin, kun määrät on niin mitättömiä, mutta myöhemmin ostan mielelläni hyllystä, niin tulee ainakin monipuolisesti syötyä. En usko, että pääsisin itse tekemällä samaan monipuolisuuteen makujen suhteen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä