ihan mamina - Banneri

Vanhemmat joilla ei ole minkäänlaista kosketusta elämään allergisen lapsen kanssa eivät mitenkään ymmärrä millaista se arki on. Olen kuullut ihmettelyjä siitä, että mistä allergioista ja yöhuutamisista mä valitan, kun vauva näyttää päivisin kyläilyreissulla niin hyväntuuliselta ja nauravaiselta. Niin no, onhan hän nyt hyväntuulinen kun ei olla syöty mitään väärää tai ei tarvitse olla makuuasennossa omassa sängyssä, siellä ne vatsanväänteet ja refluksi oireilee. Niin ja ihottumaankin on vedetty purkki tolkulla kortisonia, mutta joo onhan hän nyt hyväntuulinen. 

Olen kertonut teille aikaisemmin vauvan allergioista, siitä kuinka ne alkoivat jo reilu kuukauden iässä ja kuinka emme saaneet neuvolasta apua. ”Vauvat välillä itkee”, ”Vihreä kakka ei kerro mitään” ja ”Ei rintamaidon kautta voi saada allergiaa” sanottiin minulle lääkärin vastaanotolla. Onneksi minulla on ollut taustatukena oma äitini, joka on taistellut läpi neljän allergisen lapsen vauvavuoden, riisunut oman ruokavalionsa hyvin yksinkertaiseksi pulloa hylkivän allergikon imetyksen vuoksi ja tietää imeväisten ja lasten allergioista paljon. Ilman hänen apua olisin jo heittänyt hanskat tiskiin ja olisin aivan pulassa. 

Aloitin imetysdieetin vauvan ollessa 6 viikon ikäinen. Kävimme silloin lääkärin tarkastuksessa ja lääkäri suositteli dieettiä minulle, sillä vauva oli itkuinen, ei viihtynyt makuullaan ja uloste oli vihreää ja limaista (ja sitä tuli paljon). Jätin ruokavaliosta pois maidon, kananmunan ja soijan sillä ne ovat kuulemma yleisimpiä allergioita rintaruokituilla. (Tästä ja monesta muusta hyvästä vinkistä ja neuvosta saan kiittää erilaisia facebook ryhmiä.) Muutamassa päivässä vauvan oireet helpotti huomattavasti! Jatkoin dieettiä, korvasin maitotuotteet kauratuotteilla, mutta hetken päästä epäilin kauran aiheuttavan runsasta pulauttelua ja refluksimaista oireilua. Jätin pois myös kaikki kotimaiset viljat eli kaura, ruis, ohra ja vehnä. Ajattelin, että ei kokeileminen maksa mitään. Olinhan itse allergiaperheestä, joten jotain oli odotettavissakin. Muutaman päivän päästä dieetin aloituksesta minulla oli ihana tyytyväinen vauva ja kaikki hankaluudet oli taakse jäänyttä elämää.

Lääkäri oli kehottanut minua varaamaan uuden ajan neuvolaan mikäli dieetti tuottaisi tulosta, eli vauvan oireet helpottaisi. Toimin hänen ohjeiden mukaan, mutta neuvolassa vastassa olikin eri lääkäri. Lääkäri jonka mielestä rintamaidon kautta ei voi saada allergisia oireita ja diettaamalla ”turhaan” teen lapsestani allergisen ???

Tuijotin lääkäriä suu auki ja yritin sopertaa itku kurkussa vastalausetta. Lopulta poistuin vastaanotolta hämmentyneenä, järkyttyneenä ja kyyneleet silmissä. 

 

Taistelin turhaan neuvolan kanssa. Jopa tämän alueen keskussairaala kieltäytyi auttamasta meitä. En suostunut lopettamaan dieettiä, sillä en kestäisi katsoa pienen vauvan kipua ja kärsimystä aivan turhaan. Vielä muutama kuukausi myöhemmin sain samalta neuvolalääkäriltä tuohtuneen tuhahduksen ja mutinaa, kun kerroin yhä vältteleväni kyseisiä ruoka-aineita. Hänen mielestä oli edelleen sattumaa, että aina kun söin ”väärin” vauva oireili.

Viiden kuukauden ikäisenä vein vauvan yksityiselle lääkärille. Lääkäri otti meidät heti lämpimästi vastaan, kuunteli minua tarkkaavaisesti ja esitti paljon kysymyksiä. Parasta oli, kun lääkäri kysyi ”mitä mieltä SINÄ olet?”. Meinasi tulla itku, tällä kertaa onnesta. Lääkäri määräsi verikokeet, mitkä osoittautui negatiivisiksi. Tämä on hyvin yleistä vauvoilla ja niillä joilla allergia oireilee viiveellä, eli usein suoliston kautta. Vauva aloitti 5,5kk iässä kiinteät ruoat ja välittömästi allergiaoireet siirtyi reagoimaan myös laajana ihottumana. Kävimme uudelleen samalla lääkärillä ja saimme kasan tujuja rasvoja ja lähetteen maitoaltistukseen.

Kutsu kilahti postiluukkuun eilen ja maaliskuun alussa pääsemme lastenpolille, tosin aivan eri paikkakunnalle, sillä täällä meitä ei hoideta. Tiesitkö, että sinullakin on oikeus valita erikoissairaanhoitosi paikka, vaikka muut terveyspalvelut pysyisivät omalla paikkakunnallasi?

Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit valita hoitopaikkasi, kun tarvitset kiireetöntä hoitoa. Voit valita terveyskeskuksesi koko Suomen alueelta. Yhdessä lääkärisi kanssa voit valita, missä erikoissairaanhoidon yksikössä haluat saada hoitoa. Tietoa terveysaseman tai sairaalan vaihtamisesta tai palvelusetelin käytöstä antaa ensisijaisesti oma terveysasemasi tai sairaanhoitopiirisi.” Lähde: Suomi.fi

Miksi haluan, että allergiat tutkitaan jos kerran ruoka-aineiden välttely toimii?

1. En saa enää pumpattua omaa rintamaitoa niin paljon, että sitä riittäisi ruoanlaittoon ja mun koulupäivien ja omien menojen tarpeeseen (esimerkiksi saatan joutua leikkaukseen lähiaikoina). Tarvitaan siis sopiva korvike.

2. Vauva tulee menemään joskus päiväkotiin tai perhepäivähoitajalle ja niitä varten tarvitaan lääkärin todistus allergioista. Pelkkä vanhempien sana ei riitä.

3. Pelkään kohta lähestyvää 10kk ikää, kun hapanmaitotuotteita pitäisi alkaa maistelemaan. Mitä jos reaktio on tosi voimakas?

Ihan mamina – Niina

Kommentit (2)

Meillä oli myös maitoaltistus.ja onneksi saatii erikois maitoon resepti et saatii korvaus siihen.ei voinut ollenkaan imettää kun en pysty olee syömättä ja juomatta maitoa.mut onneksi lapseni on kasvanut ilman rintamaitoa vaikka halu olisi ollut imettää.

Miten lääkäri voi olla sitä mieltä että vauva ei voi saada rintamaidosta allergista reaktiota, mutta vauva voi allergisoitua jos äiti dieettaa �� älytöntä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X