ihan mamina - Banneri

Niin vain kävi, että kun luovutin unikoulujen suhteen ja lopetin kaiken säätämisen ja ohjeiden kyttäämisen, meidän alle vuoden ikäinen oppi itse nukkumaan yöt.

Jostain syystä mulle oli jäänyt päähänpinttymä siitä, että vauvan pitäisi olla nukkumassa ennen klo 19 illalla ja päiväunia ei saisi nukkua neljään tuntiin ennen yöunille menoa eli klo 15 jälkeen. Yritin toteuttaa tätä aikataulua pitkään ja vaikka vauva nukkui yöt heräilemättä, hän nousi joka aamu klo 4-5, eli ihan hemmetin aikaisin. Kokeilin kaikkia unikouluja, mitkä vain hyvältä tuntui ja sain niistä joskus hetkellistä apua, kunnes tilanne taas riistäytyi käsistä.

Vauva on nyt saanut itse päättää uniaikataulustaan muutamana päivänä. Hän nukkuu päiväunet klo 9-10 ja klo 15-16, yöunille mennään klo 20. Havainnoin hänen väsymysmerkkejä ja olen oppinut aikatauluttamaan leikkimisen, ulkoilun ja ruokailun lapsen luontaisen unirytmin mukaan. Hän nukahtaa lähes itsenäisesti sänkyyn tutin avulla ja vieressä makoilemalla. Aamulla herätään aikaisintaan klo 6, mutta parhaimpina aamuina ollaan nukuttu lähes 8 asti! Ihan uskomaton fiilis herätä itse virkeänä ENNEN vauvaa. Hän tarvitsi ainoastaan aikaa.

MEIDÄN PÄIVÄRYTMI

7:00 Aamupala
9:00 Päiväunet 1h
11:00 Lounas
12:00 Ulkoilua / kauppareissu
14:00 Välipala
15:00 Päiväunet 1h
16:30 Päivällinen
19:00 Iltapala
20:00 Yöunille

Meidän yöhulinat alkoivat vauvan ollessa 4 kuukauden ikäinen ja siitä asti ollaan kokeiltu kaikkia keinoja hänen yöuniensa parantamiseen. Mikään ei ole toiminut. Pahimmillaan vauva heräili useaan kertaan yössä ja valvoi aina 2-3h pätkiä, jolloin istuimme miehen kanssa vuorotellen hyssyttämässä häntä takaisin uneen. 8 kuukauden iässä vauva lopetti itse yösyömiset, eikä huolinnut enää tissiä öisin. Silti hän heräili, valvoi ja huusi. Kävimme neuvolan uniohjaajalla, luin netistä uniohjeita ja olin jopa vähällä viedä vauvan sairaalan unikouluun. Väsyin itse niin, etten edes jaksanut yrittää enää. Nukuimme koko perhe patjalla lattialla, jotta ei tarvitsisi nousta sängystä aina kun vauva herää.

Vauvan ollessa 9 kuukauden ikäinen hän sairastui epilepsiaan. 10 kuukauden iässä aloitettiin lääkitys epilepsian hoitoon ja siihen loppuivat yöheräilyt. Enää ei tarvinnut juosta 20 min välein antamaan tuttia iltaisin ja silittämään vauvaa uneen. Ehkä epilepsia on aiheuttanut yöhulinat? Silti nousimme joka aamu klo 4-5, kunnes vauva sai itse säätää unirytminsä kuntoon.

Nyt meillä nukkuu onnellinen perhe (tosin edelleen perhepedissä). En ole vielä halunnut luopua perhepedistä, mutta vauvan siirtämistä pinnasänkyyn voisi kokeilla nyt kun hän nukkuu läpi yöt. Kaikki aikanaan ja omalla painolla. Nautitaan nyt näistä kokonaisista öistä ja virkeästä olosta.

Ihan mamina – Niina

Kommentit (1)

Voi kun kiva kun teillä on alettu nukkumaan:) yöunet on kyllä ihan parasta kun ne nukutaan <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X