ihan mamina - Banneri

Imetys on ollut mulle tärkeä asia jo raskausaikana. Halusin onnistua täysimetyksessä ja onnistuinkin 5,5 kuukauden ajan kunnes aloitimme kiinteät ruoat. Nyt imetystä on takana kohta vuosi. Ensimmäiset 6 kuukautta imetystä oli aivan ihanaa, mutta nyt mua on ahdistanut jo pitkään. Imetys ahdistaa. En tiedä mistä ahdistus kumpuaa, se alkoi vauvan ollessa n. 8 kuukauden ikäinen. Imetyshetket eivät olleet enää ihania rauhoittumisen paikkoja, vaan vauva väänteli ja käänteli sylissä nipistellen mua sormillaan ja potkien vatsaani.

Vauvan ollessa 9 kuukauden ikäinen hän sairastui epilepsiaan ja sai kouristuskohtauksia joiden vuoksi olimme sairaalassa useita öitä seuraavien kuukausien ajan. Olin niin ahdistunut sairaalassa, etten pystynyt imettämään kuin harvakseltaan. Vauva sai korviketta osastolla ja siitä eteenpäin hän sai myös muutaman kerran päivässä korviketta kotona. Imetyskerrat vähenivät kahteen kertaan vuorokaudessa ja olin helpottunut, vaikka samalla koin paljon surua vauvan vierottaessa itseään tissistä. Hän tuntui nyt niin isolle.

Tällä hetkellä imetän vauvaa enää vain aamuisin hämärässä makuuhuoneessa hänen maatessa kainalossani. Ne hetket ovat ihania, silloin ei ahdista vaan kaikki tuntuu hyvälle. Harvoja hetkiä, kun tuo pian 1-vuotias on vielä aivan pieni vauva siinä aamu-unisena tissi suussa. Kaipaan silti sitä, että mun keho on täysin vain minun käytettävissä. Vuokrasin ensin kohtuani 9 kuukautta ja siihen päälle tissejä vuoden, alan olla kypsä

Milloin on hyvä aika lopettaa imetys?

Kukaan ei voi sanoa juuri sinulle oikeaa aikaa lopettaa imetys. Imetys on aina hyväksi vauvalle ja isommallekkin lapselle sanoi kuka mitä hyvänsä. Lääketieteellisiä syitä lopettaa imetys on muutamia, mutta jos itsellä on halua imettää ja lapsella halu käydä rinnalla imetys on enemmän kun okei. Tiesitkö, että lapsen luontainen rinnalta vierottautumisikä on 2-7-vuotta?

Mun mielestä imetys kannattaa lopettaa silloin, jos äiti ei enää pysty, halua tai jaksa imettää. Jokainen siis saa itse arvioida voimavaransa imetykseen. Pienen vauvan kohdalla itse yrittäisin sinnitellä mahdollisimman kauan (lähemmäs vuoden ikään), jos se on mahdollista. Apua voi ja kannattaa hakea Imetyksen tuki sivuilta ja facebook tukiryhmästä Imetyksen tuki. Imetyksen tuki sivuilla voit kysyä apua chatista anonyyminä, tai kirjoittaa postauksen facebook ryhmään. Sinulle vastaa aina koulutettu imetystukiäiti.

Ei kuitenkaan ole väärin lopettaa imetystä aikaisemmin. Suomessa suositus imetyksestä on vähintään 1-vuotiaaksi, mutta kansainvälinen WHO suosittelee vähintään 2-vuoden ikään asti. Muista, että sinä et kuitenkaan tarvitse kenenkään lupaa tai hyväksyntää imetykseen tai sen lopettamiseen. Se on täysin sinun ja lapsen välinen asia. Voihan se olla, että lapsi alkaa itse vierottamaan itseään, niin kuin meillä kävi yöimetysten kanssa. Yhtäkkiä 8 kuukauden ikäisenä vauva päätti, ettei halua tissiä yöllä vaikka heräili vielä usein. Nyt näyttää siltä, että kohta meillä jää myös aamu-imetykset pois. Tuntuu haikealle, mutta samalla helpottavalle. Onnistuin sentään vuoden ikään asti! 

Tämä tarkoittaa, että olen tuottanut äidinmaitoa

 lapselleni satoja litroja!

Ihan mamina – Niina

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X