ihan mamina - Banneri

Meillä laitettiin roolit vaihtoon viikoksi, kun isä jäi etätöihin kotiin 1-vuotiaan kanssa ja minä lähdin aikaisin aamuisin kouluun ja palasin kotiin vasta iltapuurolle. Miten kävi, kun en ollut itse ohjaamassa päivärytmiä ja tehnyt kaikkia asioita ennen kun isä ehti niitä edes miettiä?

Lue myös: Kun vauvakuume voittaa järjen, nuoret äidit puhuu

Ei enää ”äiti, äiti” jankutusta

Taaperosta tuli yllättäen isin poika. Enää ei ensimmäisenä juostu äitin lahkeeseen roikkumaan, vaan pyydettiin isiltä apua tai syliä tarpeen vaatiessa. Välillä tuntuu raskaalta olla se vanhempi, jonka taapero valitsee väsyneenä tai kiukkuisena. Nyt tuntuu, että tuo ero on tasaantunut ja isi kelpaa yhä useammin hoitamaan myös ne tilanteet mitkä sisältävät taaperon hermojen menetyksen.

Isi tekee asioita pyytämättäkin, vaikka olisin paikalla

Aikaisemmin tein itse kaiken esimerkiksi ulos tai kauppaan lähdön suhteen. Pakkasin taaperon tavarat, syötin hänet, vaihdoin vaipan, puin, vaihdoin vaipan uudelleen ja kiinnitin turvakaukaloon. Samalla yritin löytää itselleni vaatteet miehen odottaessa eteisessä ja ihmetellessä ”mikä kestää”.

En ollut aikaisemmin pyytänyt apua ja isä ei tajunnut sitä antaa, koska ei ymmärtänyt miten paljon työtä vaatii laittaa lapsi aamuisin lähtövalmiiksi. Mun oli helpompi pakata hoitokassi itse, kun selittää isälle mitä sinne tarvitsee laittaa ja mistä ne asiat löytyy. Selkeä kommunikaatio-ongelma ja se, että minä haluan tehdä asiat aina itse. Kunnes väsyn liikaa ja tiuskin kiukuissani.

Lue myös: Ihan kun kotiäitinä opiskelu ei olisi jo tarpeeksi vaikeaa

Isän viettäessä täysiä päiviä taaperon kanssa kahdestaan, hän oppi paljon. Hän oppi arvostamaan sitä minä teen päivin kotona ja ymmärtää nyt miksi meillä ei ole aina ihan siistiä tai valmista ruokaa pöydässä. Minä taas ymmärsin, että töistä tullessa voi olla todella väsynyt, eikä välttämättä jaksa heti touhuta lapsen kanssa. Yhteispelin sujuessa on paljon kivempi pyörittää arkea. Aina ei tarvitse olla sanomassa toiselle ”tee näin”, vaan asiat sujuvat itsekseen.

Lue myös: Tissien kasvaminen ja pikapäikkärit autossa, tätä on rv14

Anna isälle tilaa olla isi

”Hei muista sit tää” ”Äläkä anna sitä sit..” ”ja ennen nukkumaanmenoa pitää..” Kuulostaako tutulle? Nämä lauseet on suoraan mun suusta, mutta tällä viikolla tein poikkeuksen. Lähdin aamulla ovesta sanomalla ainoastaan heipat isille ja pojalle. En antanut ohjeita, vinkkejä tai vaatimuksia. Mä vain lähdin ja hitto se tuntui hyvälle. Ja arvatkaa mitä! Isi ei soittanut mulle kertaakaan pyytääkseen apua, silti lapsi oli hengissä ja ruokittuna minun tullessa kotiin. Pyykitkin oli pesty ja lattiat imuroitu, koska en vaatinut mitään. Kotiin jäävällä isällä ei ollut paineita.

Kotoa on kivempi lähteä stressittömänä ja oma vapaa-aika (tai opiskelu aika) tuntuu paljon kivemmalle ja virkistävämmälle ilman puhelimen vilkuilua ja kotiasioiden miettimistä.

Seuraa meitä myös instagramissa @niina.mantere

Kommentit (4)

Mun mielestä olisi hyvä jos vaan talous sallii että isätkin olisivat isyys/hoitovapaalla edes hetken ilman lasten äitiä.
Meillä mies on ollut jokaisen (3) lapsen kanssa äitiysloman päätyttyä mun palattua töihin, ja se on auttanut molempia ymmärtämään toistensa rooleja ja niitä realiteetteja mitä kotihoidossa olevien tuholaisten kanssa saa aikaiseksi. Vastaavasti myöskään työpäivän jälkeen ei välttämättä jaksa aloittaa ensimmäisenä suursiivousta. Nykyään kyllä molemmat täyspäiväisesti töissä, mutta vuodenvaihteessa taas äitiyslomalle. Silti kyllä tullut töihin puheluita missä lapsen kengät, enkä kyllä ole siihen osannut vastata kun heidän jäljiltä 🙂

Otsikko oli aivan parhautta. Itse olen riidellyt juuri niistä pitkistä paskatauoista työpäivän jälkeen miehen kanssa, mutta isyysvapaiden pito tasapainotti kyllä asiaa.

Hahah! Ihana! Nyt roolit vaihtoon ja itse vessaan istumaan tunniksi puhelimen kanssa 😂

Ihana kommentti! Oon samoilla linjoilla sun kanssa, tekee myös isän ja lapsen suhteelle todella hyvää olla kahdestaan 😍

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X