ihan mamina - Banneri

Suomessa syntyy vuosittain satoja, jopa tuhansia alkoholin vaurioittamia lapsia. Istukka suodattaa monia äidiltä lähtöisin olevia myrkkyjä, mutta alkoholi läpäisee istukan ja menee suoraan napanuoran kautta vauvaan. FASD:illa tarkoitetaan kaikkia niitä sikiöitä, jotka ovat kärsineet vaurioita raskauden aikaisesta alkoholin käytöstä. 

Lapselle aiheutuneita vaurioita on niin monenlaisia, että FASD on edelleen hyvin alidiagnosoitu. Meidän terveydenhuolto ei vieläkään pysty saamaan varmasti kiinni kaikkia äitejä, jotka käyttävät päihteitä odotusaikana. Tupakointia on helppoa seurata neuvolassa esimerkiksi häkämittarin avulla, mutta alkoholin käyttöä on vaikeaa arvioida jos äiti ei siitä itse kerro.

Tanskassa asuva bloggaaja Jyllannin suomineito kirjoitti blogissaan Tanskalaisten suhtautumisesta alkoholiin raskausaikana.

Alkoholi ei ole turvallista missään raskauden vaiheessa

Yleinen harhaluulo tuntuu olevan, että alkoholia voisi nauttia raskauden ensimmäisellä kolmanneksella turvallisesti. Tätä perustellaan usein sillä, että ”eihän äiti välttämättä tiedä olevansa raskaana”. Tämä ei pidä paikkaansa missään määrin, ei äidin tieto tai tietämättömyys raskaudesta vaikuta millään tavoin alkoholin mahdollisesti aiheuttamiin vaurioihin sikiöllä. Aina odottava äiti ei heti tiedä raskaudestaan ja silloin tapahtuvat alkoholi altistukset ovat vahinkoja, mutta sillä on turhaa perustella tietoista alkoholin käyttöä raskausaikana.

© Alko.fi Kuva täältä.

Ei tippa tapa, mutta tuhoaa paljon

Alkoholin turvallista rajaa ei ole voitu todeta, sillä tutkimuksen tekeminen olisi erittäin epäeetistä. Myös käsite ”voit sinä nyt vähän juoda” ymmärretään monesti eri tavoin kuulijasta riippuen. Toisille ”vähän juoda” on lasillinen joka viikko, toisille joka päivä ja kolmannelle kerran kuukaudessa.

Minullekkin on monesti sanottu lähipiiristä, ettei yksi saunaolut haittaa mitään, mutta olen päättänyt pysyä täysin päihteettömänä 9 kuukautta. Mielestäni se on todella pieni hinta siitä, että se antaa lapselle mahdollisuuden hyvään ja terveeseen elämään.

 

Yksi alkoholin aiheuttama vaurio lapsella voi olla niinkin pieni, kuten käyttäytymisongelmat tai keskittymisvaikeudet. Kuka sellaisia kuitenkaan haluaa lapselleen tarkoituksella?

 

Eniten todettuja FASD-lapsia syntyy Italiassa, Ranskassa ja Kroatiassa vaikka siellä juominen ei useinkaan ole humalanhakuista, vaan kuuluu ruokakulttuuriin. Siitä voidaan päätellä, että ei tarvita kunnon ryyppyiltaa vaurioittaakseen sikiötä. Alkoholin aiheuttamat vammat ovat yleisempiä kuin autismi, CP-vamma tai Downin syndrooma.

 Mikä saa äidin juomaan tietoisesti raskausaikana?

Useimmin alkoholivaurioisia lapsia syntyy perheisiin, missä elämänhallinta ja päihteiden käyttö on muutenkin huonolla tolalla, mutta myös korkeasti koulutetut naiset juovat raskausaikana. Monissa maissa raskauden aikaiseen alkoholin käyttöön saataa ajaa tietämättömyys, välinpitämättömyys tai jopa niin kova stressi, että äiti päättää helpottaa omaa oloaan viinilasillisella.

Suomessakin on pohdittu raskaana olevien päihteidenkäyttäjien pakkohoitoon asettamista, mutta vielä toistaiseksi äidin itsemääräämisoikeus menee sikiön oikeuden syntyä terveenä edelle. Norjassa on mahdollista määrätä odottava äiti pakkohoitoon, jotta voidaan turvata lapselle mahdollisimman hyvä elämä. Norjassa pakkohoitoon laitetaan n. 40 äitiä vuodessa, se tarkoittaa 40 lasta joiden tulevaisuus voi olla paljon kirkkaampi.

 

Vauvaan kiintyminen tuntuu vaikeammalle toisessa raskaudessa

Kun vauvakuume voittaa järjen, nuoret äidit puhuu

Vanhan kansan testejä vauvan sukupuolen selvittämiseen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X