ihan mamina - Banneri

Tiesitkö, että sinulla on oikeus vaihtaa neuvolan työntekijää, neuvolan toimipistettä, tai jopa paikkakuntaa missä käyt neuvolassa?

Yleensä tälle ei onneksi ole tarvetta, mutta joskus kemiat eivät kohtaa neuvolan hoitajan kanssa yhtään ja silloin hoitajan vaihtamista kannattaa harkita. Tulet asioimaan tuon saman ihmisen kanssa koko 9 kuukautta ja vielä vauvavuoden aikana useasti. On tärkeää, että voit olla hänelle avoin ja saada häneltä tärkeää tietoa.

Ensimmäistä kertaa raskaaksi tullessani soitin neuvolaan ja varasin ajan hoitajalle. Minusta tuntui, ettei hoitaja kuunnellut mua yhtään ja puhui mulle kun pienelle lapselle. Meidän välissä oli iso muuri ja se häiritsi minua. Soitin seuraavana päivänä neuvolan asiakasohjaukseen ja pyysin vaihtamaan minut potilaaksi toiselle hoitajalle. Samalla vaihdoin koko neuvolan toimipistettä lähemmäs omaa työpaikkaa, sillä kävin neuvolassa aina työaikana.

Seuraavalla käynnillä minua odotti ihana ja ymmärtäväinen hoitaja ja tulimme heti juttuun. Neuvolassa on tärkeää pystyä puhumaan ihan kaikesta ja olin helpottunut tavatessani tämän hoitajan kenen kanssa olemme samalla aaltopituudella.

Terveyspalveluiden valinnanvapaus

Toisen raskauden alkaessa muutimme toiselle paikkakunnalle väliaikaisesti. Haluan ehdottomasti synnyttää tutussa synnytyssairaalassa ja käydä neuvolassa samalla tutulla hoitajalla, kuka oli minua hoitanut esikoisen odotuksesta asti. Välimatka uudelta paikkakunnalta vanhalle on vain 1h ajomatka, joten muuton tullessa päätin pitää terveyspalvelut vanhalla paikkakunnalla. Tämä piti hoitaa täyttämällä paperit ja palauttamalla ne omalle terveysasemalle.

Terveyspalveluiden siirto toiselle paikkakunnalle, kun missä asuu tarkoittaa neuvolan lisäksi myös kaikkea muuta terveydenhuoltoa, kuten lääkärikäyntejä ja hammaslääkäriä, mutta se ei minua haitannut. Olen nyt asennoitunut niin, että niin kauan kun asumme täällä väliaikaisessa osoitteessa lääkärimatkat ovat 1h mittaisia. Myös laboratoriokokeisiin täytyy ajaa aina sinne paikkakunnalle missä minun terveystiedot ovat. Käyn kuitenkin kyseisellä paikkakunnalla niin useasti, että labrakokeet ja neuvolakäynnit hoituu siinä samassa. Kiireellisen päivystystä vaativan hädän tullen saan toki mennä lähimpään sairaalaan. 

Miksi joku haluaa vaihtaa neuvolan hoitajaa?

Raskaus on muutenkin herkkää aikaa ja jos ei tule neuvolan hoitajan kanssa toimeen se voi nostaa kynnystä puhua mistään hänelle, tai neuvolakäynnit saattaa jopa ahdistaa itkun partaalle. Olen kuullut usein, että neuvolassa piikitellään liikaa painon noususta ja odottava äiti ahdistuu aina vaa´an nähdessään. Painon tarkkailulle on syynsä, mutta ilkeille puheille ei. Mulla on noussut molemmissa raskauksissa paino runsaasti, mutta oma hoitajani ei ole kokenut tarpeelliseksi koskaan kommentoida sitä negatiiviseen sävyyn.

Kaikki neuvolan hoitajat ovat varmasti päteviä, mutta joskus tuntuu että tieto ja opit ovat hieman vanhentuneita. Tässäkin tilanteessa on hyvä muistaa, että sinulla on oikeus saada toisen hoitajan tai lääkärin mielipide jos asia tuntuu ristiriitaiselle oman tietosi kanssa. Ei ole varmasti helppoa pysyä perässä joka vuosi muuttuvien ruokasuositusten, lasten allergioiden ja käypähoito-ohjeiden kanssa. Odottava äiti on taas saattanut googletella uusimmat tutkimustulokset innoisaan ja haalia tietoa kaikkialta.

Arvostan suuresti suomalaista terveydenhuoltoa ja sitä, että potilas saa parasta mahdollista hoitoa mihin hänellä on oikeus ❤️

 

Lisää aiheesta

9kk sinulta on pieni hinta toisen loppuelämästä

Vauvaan kiintyminen tuntuu vaikeammalta toisessa raskaudessa

Miten 1-vuotiaan epilepsia on muuttanut meidän arkea?

Kommentit (4)

Hyvä, että sulla onnistui! Itselleni ei koskaan muodostunut hyvää suhdetta neuvolaan ja syynä jatkuvat henkilöstömuutokset. Oma ”neuvolantätini” ehti olla pari kertaa ja jäi itse äitiyslomalle, sijaisen jälkeen tuli kesäloma-aika vaihtuvine sijaisjärjestelyineen ja syksyllä taas jostain syystä uusi naama vastassa, mikä lie tiimimallin uudelleen järjestely. Itsestä tuntui, että kävin siellä vain mitattavana, ei paljoa huvittanut kertoa omista parisuhde- ja jaksamisongelmista alusta lähtien taas uudelle naamalle, etenkin kun välillä oli ihan tieto, että hän on hommassa vain väliaikaisesti.

Itse yritin vaihtaa raskausaikana terveydenhoitajaa mutta asiasta vastaava henkilö hyökkäsi puhelimessa raivokkaasti toivettani vastaan, eikä se siten onnistunut.

Kokemus oli siis seuraava: alkuraskaudesta kohdalleni osui mitä mahtavain ja ammattitaitoisin th, hän joutui kuitenkin jäämään sairaslomalle ja tilalle tuli sijainen. Tämäkin th oli oikein ystävällinen mutta homma ei tunutunut olevan hanskassa. Kun sydänäänten kuuntelussa jouduin itse nostamaan esille, että eikö rytmi ole epätasainen ja hän joutui konsultoimaan kolleegaa, joka kertoi että kyllä lisälyöntejä kuuluu, loppui uskoni hänen ammattitaitoonsa tyystin. Tämän jälkeen siis pyysin terveydenhoitajan vaihtoa mutta pyyntö tyrmättiin täysin. No loppu hyvin, kaikki hyvin sillä onnekseni alkuperäinen terkkani pääsi melkompian tuon jälkeen palaamaan sairaslomaltaan töihin ja lisälyönnitkin osoittautuivat myöhemmässä seurannassa harmittomiksi.

Ompa ikävä kokemus! Tosi harmi, ettet saanut vaihdettua hoitajaa vaikka pyysit. Olisi varmasti itselläkin tullut ahdistunut olo tommosesta sählingistä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X