ihan mamina - Banneri

Maailmalta on rantautunut Suomeen ihania tapoja juhlia raskautta, vanhemmuutta ja tulevaa lasta. Olen törmännyt viimeaikoina useasti naureskeluun näitä juhlia ja tapoja kohtaan. ”Miksi synnyttänyt äiti tarvitsisi jonkun hiton push presentin??” Samassa voisi kysyä, että mihin tarvitaan joululahjoja tai ystävänpäiväkorttia? Onko meillä oikeasti liikaa syitä juhlaan?

Minulle nämä erilaiset juhlat tulivat tutuksi Netflixin Yummy Mummies sarjan myötä (varoitus, tämä hömppäsarja on erittäin koukuttava), mitä katsoin odottaessani esikoista. Siinä sarjassa neljä huikean rikasta naista saavat lapsia ja juhlivat niitä isosti. Monesti nauroin sarjalle, sillä suurin osa jutuista oli aivan älyttömiä, mutta sain sieltä myös paljon inspiraatiota omiin (pienemmän budjetin) juhliin. Sarjassa yksi äiti sai push presentiksi Range Roover auton, ehkä hieman överiä!

Suomessa isät ovat perinteisesti juhlineet varpajaisia lapsen synnyttyä, tämä tapa tuntuu olevan hiipumassa. Johtuukohan hiipuminen siitä, että äideille ei ole ollut vastaavaa juhlaa vai onko varpajaiset vaan hyvä tekosyy isälle vetää kännit? Meillä ei olisi tullut kuuloonkaan, että tuore isä olisi karannut juhlimaan ja jättänyt minut vastasyntyneen kanssa heti kaksin. En kuitenkaan pistänyt hanttiin, kun noin kuukautta myöhemmin puoliso kysyi lupaa poikien iltaan. Minä lähtisin juhlimaan sitten, kun vauva on isompi.

Baby Shower

Baby showerit ovat perinteisesti ystävien ja läheisten järjestämät vauvajuhlat, mikä pääosassa on raskaana oleva äiti. Juhlissa on yleensä tarjoilua, vaippakakku ja ystävät tuovat lahjoja odottavalle äidille ja tulevalle vauvalle. Minusta oli ihanaa kerääntyä ennen esikoisen syntymää ystävien keskelle ja viettää laatuaikaa yhdessä. Joskus juhlissa on ohjelmaa, kuten lahjojen avaamista ja kipsimuotin tekoa vauvamahasta.

Mun mielestä juhlat on iso merkki siitä, että ystävät välittävät odottavasta äidistä ja tukevat lapsen saantia. Raskaus voi joskus olle todella yksinäistä aikaa ja ystävyyssuhteet saattavat etääntyä ja yhteinen aika on yhä harvinaisempaa. Onko mitään niin ihanaa, kun nähdä kaikki ystävät kerralla ja jutella tulevasta vauvasta?

Lue myös: Onko itsekästä järjestää itse omat Baby Showerit?


Gender reveal

Tämä olisi vapaasti suomennettuna ”sukupuolenpaljastus-juhla”. Vanhemmat voivat rakenneultrassa pyytää kätilöä kirjoittamaan lapsen sukupuolen suljettuun kirjekuoreen ja joku läheinen järjestää juhlan oikealla teemavärillä. Toinen vaihtoehto on, että vanhemmat tietävät sukupuolen, mutta järjestävät paljastus-juhlan läheisille. Yllätyksen voi paljastaa esimerkiksi pahvilaatikollisella vaaleansinisiä tai vaaleanpunaisia ilmapalloja tai poksauttamalla ilmapallon missä on sinisiä tai punaisia konfetteja. 

Push present

”Ponnistuslahja” niin kuin joku oli tämän termin suomentanut. Tarkoittaa siis lahjaa, minkä äiti saa kiitokseksi 9 kuukautta kestäneestä raskaudesta ja synnytyksestä. Minusta tämä on aivan ihana idea! Odottava äiti joutuu antamaan kehonsa yhdeksäksi kuukaudeksi jonkun toisen palvelukseen, mielestäni on suloista jos isä haluaa palkita siitä äidin vaikka kampaajakäynnillä, korulla tai muulla mistä äiti nauttii. Annetaanhan häiden jälkeisenä aamunakin huomenlahja, eikä sitä kukaan kummastele.

Lue myös: Vaikeimmat asiat raskaudessa (raskaana olevan puoliso, lue tämä)

Postpartum bileet

Näihin en ole vielä törmännyt Suomessa, eli esittelyssä on ”synnytyksen jälkeiset juhlat”! Nämä olisivat vastine miesten juhlimille Varpajaisille. Eli tyttökaverit vievät äidin ulos juhlimaan vauvan syntymää ja raskauden päättymistä.

Juhlissa on kuitenkin monta ongelmaa, esimerkiksi se että harva äiti haluaa poistua vauvan viereltä pitkään aikaan. Itse voisin juhlia Postpartum bileitä useamman kuukauden päästä synnytyksestä, mikäli imetys sujuu, vauvalle kelpaa tuttipullo ja hän pärjää isin kanssa kotona. Saa nähdä tuleeko meille Postpartum bileitä tai saanko push presentiä tällä kertaa. Olen kuin Modern Familyn Cameron, koskaan ei voi olla liikaa juhlia!

 

Lue lisää:

”Ihme kakaratkin saa olla isiä” Eikö isäkin saisi kasvaa rauhassa isäksi?

Mitä aion tehdä toisin tässä raskaudessa

Kommentit (2)

Kyllä samaa mieltä! Juhlia ei voi koskaan olla liikaa 🙂

Ihana hengenheimolainen!! 😍

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X