Ihan mamina - Hero Header

Kun pelkkä kauppareissu vie voimat täysin – raudanpuute raskaana

Hengästyn rappusissa, aivot on yhtä sumua ja muisti pätkii. Väsyn kauppareissuista niin pahasti, että kotiin päästyä meinaan nukahtaa seisaalteni. Aloitan jonkin homman, mutta unohdan mitä olin tekemässä ja siirryn seuraavaan. Alkuun laitoin tämän kaiken täysin raskauden ja taaperon yöheräilyjen piikkiin. Jokin sai minut kuitenkin epäileväksi ja varasin itselleni raudanpuute tutkimukset.

Raudanpuute ilman anemiaa

Asiaa ei ole koskaan aikaisemmin tutkittu minulta, vaikka taustalla on yksi keskenmeno, yksi synnytys, rankka imetysdieetti ja paljon oireita. Perusteluna on aina ollut se, että mun hemoglobiini on hyvä (115-125 välillä). Koko raskausajan olen syönyt monivitamiinin lisäksi nestemäistä rautavalmistetta, mutta kaikki syömäni rauta taitaa mennä suoraan sikiölle, eikä siis paranna mun oloa yhtään. Lisäksi luin epävirallisesta lähteestä, että rautavaraston ollessa tyhjä kestää kuukausia (jopa vuosia) ennen kun varastot täyttyy ja raskaus hidastaa sitä entisestään, koska myös sikiö tarvitsee osansa.

Laboratoriokokeissa selvisi, että mun ferritiini arvo oli 16 ja hemoglobiini 125. Ferritiinin ollessa alle 30 rautavarastot ovat tyhjät, eli puhutaan vakavasta raudanpuutteesta. Lisäksi minulta otettiin tulehdusarvot eli herkkä CRP, mikä oli aavistuksen koholla (6). Pienikin tulehdus kehossa voi nostaa ferritiini tulosta, eli todellisuudessa mun ferritiini voi olla vieläkin matalampi.

Millaisia oireita?

Mun oirelista on pitkä ja epäselvä. En voi täysin väittää kaikkien oireiden olevan raudanpuutteen syytä, mutta varmasti suurin osa oireista hoituisi tai ainakin lieventyisi raudanpuutteen korjaantuessa. Todennäköisesti olen kärsinyt raudanpuutteesta jo esikoista odottaessa, eikä synnytys, jälkivuoto ja imetysdieetti ole ainakaan parantanut asiaa.

  • Väsymys (vaikka olisin nukkunut)
  • Aivosumu
  • Uupumus ja lihasheikkous
  • Yleiskunnon selvä lasku
  • Alakuloisuus, saamattomuus
  • Keskittymisvaikeudet
  • Jatkuvat lievät (mutta ärsyttävät) päänsäryt
  • Univaikeudet (selittämätön heräily, levottomuus)
  • Hengästyminen

Mistä apua?

Meidän neuvola ei tee lähetettä ferritiinin mittaukseen, mikäli hemoglobiini on viitearvoissa. Saa siis nähdä saanko sieltä apua raudanpuutteen hoitoon. Aion ottaa asian puheeksi rakenneultrassa äitiyspoliklinikalla, toivoisin keskustelua lääkärin kanssa ja lähetettä infuusioon (eli rautaa tiputetaan suoraan suoneen), sillä selvästi rauta ei imeydy suun kautta otettuna.

Sen lisäksi, että raudanpuute tekee mun arjesta hankalaa ja yhtä selviytymistaistelua se vaikuttaa myös sikiöön. Vauvan tulisi saada äidiltä itselleen hyvä rautavarasto, koska vauva ei saa kunnolla rautaa mistään ensimmäisen 6 kuukauden aikana. Netistä löytyy myös pitkä lista raudanpuutteen vaikutuksista lapseen, mutta en ala niitä erikseen kirjoittamaan.

Pelottaa myös itse synnytys ja synnytyksen jälkeinen aika. Miten jaksan synnyttää ja hoitaa taaperoa sekä vastasyntynyttä, jos olo on nyt jo näin kurja? Synnytyksessä väkisinkin menettää jonkun verran verta. Haluan olla paras mahdollinen äiti lapsilleni ja pysyä virkeänä ja eloisana, en tällaisena kävelevänä ruumiina.

 

Hei sinä raskaana oleva, älä usko kaikkea mitä lukee somessa

Pikkuveli vai sisko? Saimme tietää vauvan sukupuolen

Raskausviikkojen 17-19 fiiliksiä ja tuntemuksia

Seuraa meitä myös instagramissa @niina.mantere 

Kommentit

2 kommenttia
Niina Mantere

Voi ei! Kuulostaa inhottavalle.. Toivottavasti sun arvot ja olo korjaantuu pian ❤️

Avatar

Mulla oli raskaana ferritiini 13 ja äitiyspoliklinikan mielestä ok kun hemoglobiini 120🙄 Sanottiin että rautaa voi syödä jos haluaa…
Synnytyksen jälkeen olikin sitte kaikki arvot ”punasella” ja edelleen rautaa vaan suun kautta. Nyt ferritiini 23😫 Toivottavasti saisit infuusion! Koskaan en kyllä ole itse sitä osannut vaatia kun vaan luottanut lääkäreihin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä