ihan mamina - Banneri

Raskauden aikana naisen seksuaalisuus käy läpi aivan valtavan mullistuksen. Voisin sanoa, että kun olet kokenut raskauden ja synnytyksen, mikään ei enää ole ennallaan. Tämä ei toki tarkoita, että asiat olisi huonommin. Moni tuntemani äiti sanoo, että vasta synnytyksen jälkeen he tiesivät mitä on hyvä seksi.

Minulla on menossa toinen raskaus hieman yli puolessa välissä. Uskallan siis sanoa, että mulla on jonkin verran kokemusta kahdesta täysin päinvastaisesta raskaudesta seksin suhteen. Seksi on mulle iso osa parisuhdetta, läheisyyttä ja omaa hyvinvointia. Onko raskaus jotenkin muuttanut tätä?

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Molemmissa raskauksissa seksin määrä on selvästi vähentynyt ensimmäisellä kolmanneksella. Syynä on ollut joko pahoinvointi, tai niin raju väsymys, että taju on pois heti kun ehtii sänkyyn iltaisin. Alkuraskaudesta keho näyttää ja tuntuu myös niin turvonnelle, ettei tee mieli edes katsoa peiliin alasti. Olo on kuin olisi pahat PMS oireet kerrottuna tuhannella. Silloin ei haluta, ei sitten millään.

Raskauden toinen kolmannes

Ensimmäisessä raskaudessa aloin suorastaan hehkua raskausviikkon 15 jälkeen. Pyöristyvä vatsa sai mut tuntemaan oloni maailman kauneimmaksi ja upeimmaksi, mikä luonnollisesti lisäsi myös vipinää makuuhuoneessa. Olin aivan onneni kukkuloilla, eikä raskausvaivoja juurikaan ollut. Tiesin silloin tasan tarkkaan, mitä raskaushehku tarkoittaa.

Toisessa raskaudessa tuo ihana hehku ja halut ovat puuttuneet täysin. En osaa edes itselleni selittää, mikä mua vaivaa. Tunnen kyllä itseni hyväksi muuttuvassa kehossa, mutta jostain syystä seksi ei innosta yhtään. Myös läheisyyden kanssa on ongelmia. Toisinaan haluan paljon haleja, hierontaa, kosketusta ja yhdessäoloa. Joskus taas on sellainen fiilis, että ”älä koske siihen kohtaan” ”ota käsi pois tuosta” ”haluan nukkua yksin”.

Kosketukseen liittyviä asioita olen huomannut myös muiden ihmisten kohdalla kuin puolison. Taaperon nipistellessä mun käsiä inhon väristykset kulkevat selkää pitkin, enkä voi enää sietää sitä tunnetta. En myöskään enää pidä vähemmän läheisten ihmisten halaamisesta, vaikka ennen raskautta siinä ei ollut mitään ongelmaa. Ehkä tämä kehon jakaminen toisen ihmisen kanssa on mulle ihan tarpeeksi juuri nyt.

Tuntuu, että oma seksuaalisuus käy läpi nyt valtavaa mullistusta. Keho tuntuu todella rikkinäiseltä. On ummetusta, valtava väsymys, emättimen kuivuus-ongelmat, aristavat rinnat, raskausarvet ja hukassa oleva orgasmi. Mua jännittää synnytyksen jälkeinen aika. Ensimmäisen synnytyksen jälkeen seksi oli parempaa kuin koskaan, mitä jos nyt tapahtuu toisin?

Kärsiikö parisuhde?

Puoliso on onneksi jo kokenut yhden raskauden kanssani, eikä siis hätkähdä näitä mun yhtäkkisiä mielialanvaihteluita. Meille on kuitenkin ollut tärkeää sanoittaa ja puhua ääneen näitä tunteita. Ensimmäisessä raskaudessa sulkeuduin paljon siitä mitä tulee seksiin ja seksuaalisuuteen. Olin mielummin hiljaa omissa oloissani ja yritin lakaista monia ongelmia maton alle. Siinä vieressä mies sitten levitteli käsiään ja mietti, että mikä v#ttu tuota naista vaivaa.

Ollaan päästy paljon helpommalla, kun olen saanut sanottua oloni ääneen, vaikka en osaa kertoa mistä se johtuu (paitsi raskaushormooneista). Puolison on silti tärkeä kuulla se, että vika ei ole hänessä. En ole alkanut inhoamaan häntä tai yritä tahallani vältellä. Me keskustellaan näistä asioista usein. Uskallan myös nykyään kertoa miehelle, että en halua seksiä juuri nyt, koska mulla on niin kova ummetus. Tabuja olisi hyvä rikkoa myös parisuhteen sisällä.

Saattaisit pitää myös

Raskausajan hormonimyrskyt ovat täällä

Kaikki seksistä synnytyksen jälkeen, voiko klitoris kadota?

Tekeekö vanhemmat ”sitä” perhepedissä?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X