ihan mamina - Banneri

Kaikki haaveilevat vauvasta, mutta 1,5-vuotias taapero vasta onkin ihana! Vauvavuosi on omalla tavallaan erityinen, herkkä ja täynnä rakkautta. Olen kuitenkin positiivisesti yllättynyt, miten ihanaa elämä voi olla touhukkaan taaperon kanssa. Jostain syystä ajattelin, että vauvavuoden jälkeen alkaa suorilta käsin uhmaikä, vuotava nokka, kiukkukohtaukset julkisilla paikoilla ja kovaa kuria vaativa kasvatus. Ei alkanut, ainakaan heti. 

Meillä asuva taapero on kiltti, rakastaa antaa pusuja ja haleja ja viihtyy ihmisten seurassa. Hän ymmärtää paljon puhetta ja osaa kommunikoida muutamilla sanoilla, eleillä ja tarvittaessa nappaamalla sormesta kiinni ja viemällä aikuisen sinne missä tarvitsee apua (tai huutaa huoneessaan, että on kiivennyt liukumäen päälle muttei uskalla laskea alas ilman apua).

Älkää käsittäkö väärin, on meidän taaperolla myös valikoiva kuulo. Aina ei malttaisi totella sellaisia pyyntöjä kuin ”älä ota” tai ”tule tänne”. Kieltämisestä seuraa hetkellinen harmistus, mutta johdonmukaisella käyttäytymisellä taapero on päässyt nopeasti tilanteista yli. Kertaakaan itku ei ole kauaa kestänyt, vaikka ulkona ei ole saanut juosta väärään suuntaan tai kaukosäädin on otettu törkeästi pois taaperon pienistä käsistä.

Helpottaa todella paljon arkea, kun lapsi on oppinut viihtymään myös yksin leikkiessään ja syömään itse lusikalla. Nämä hetket antavat mulle mahdollisuuden siivota pikaisesti tai kirjoittaa muutaman sähköpostin (tai vaan juoda kupin kaakaota rauhassa). Omatoimisuus tuo myös mukanaan entistä tarkemman vahtimisen tarpeen. On uskomatonta mihin kaikkialle taapero ehtii kiivetä yhden vessassa käynnin aikana!

Raskauden myötä olen myös todella helpottunut siitä, että taapero osaa kävellä ite ja nousta rappuset konttaamalla. Selkäkivut ja harjoitussupistukset eivät tykkää 12 kilon kokopäiväisestä kantamisesta, joten näistä taaperon taidoista on paljon hyötyä. Arki tuntuu monessa kohtaa helpommalta taaperon kanssa verrattuna vauvaan. En tiedä johtuuko se yhteisestä kommunikaatiosta, vai siitä ettei taaperossa tarvitse olla fyysisesti niin kiinni kuin vauvassa?

Meidän 1,5-vuotiaan uusimmat taidot

  • Ymmärtää lauseita kuten ”mennään mummille” tai ”lähdetään ulos / kauppaan”. Osaa siis mennä rappusten luokse odottamaan valmiiksi ja osoittelee alakerrassa sijaitsevaa ulko-ovea.
  • Osaa syöttää äitiä leikisti, tarjoaa usein omaa ruokaansa myös äidille.
  • Syö itse lusikalla, eikä enää edes yritä heittää ruokia lattialle
  • Kävelee takaperin
  • Hyppii, kiipeilee ja tanssii musiikin tahtiin
  • Kävelee varpaillaan
  • Antaa pusuja pyydettäessä ja välillä pyytää itse saada pusun
  • Sanoo sanoja kuten ”kummi” ”anna” ”täti” ”mummi” ”äiti” ”hauva” ”ei” ”titta” = kakka jne. Osaa myös pyytää ruokaa ja laittamaan lemppari tv ohjelman päälle.
  • Rakastaa koiria ja haluaisi aina päästä taluttamaan hauvaa.

Taapero osaa myös matkia kaikessa. Yhtenä päivänä suihkussa taapero halusi saada käsiinsä sheiverin varren (ilman terää) ja yhtäkkiä hän alkoi sheivaamaan omia kainaloitaan. Toinen varsin hurmaava taito on matkia ihmisten yskää (etenkin näin korona-aikana).

Arki fiksun, iloisen ja hassun taaperon kanssa on vaan parasta! Ei ole päivääkään, etteikö tuo pieni ihminen saisi äitiä nauramaan ja hymyilemään onnellisena. Kommunikoivan ja sosiaalisen lapsen kanssa arki rullaa hyvin. Tervetuloa uhmaikä, näiden muistojen avulla sinutkin selätetään helposti!

Sinua voisi kiinnostaa myös

Omat vanhemmat naapureina, pelastus vai painajainen?

Lastenhuoneen sisustus, mikä houkuttelee leikkimään

Ei päivääkään, ettei taapero olisi kolhuilla

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X