ihan mamina - Banneri

Synnyttäjällä on oikeus valita haluamansa synnytyssairaala, mikäli siellä on vaan tilaa synnytyksen hetkellä. Monelle varsinkin pääkaupunkiseudulla asuvalle on siis tärkeää kuulla kokemuksia eri sairaaloista, sillä toisin kun pohjoisessa siellä on usein varaa valita. Keskusteluissa aiheesta nousee esille henkilökunta, tilojen mukavuus ja asioiden sujuva kulku. Onko tämä sitten pinnallista elämysmatkailua vai aivan normaalia synnytykseen valmistautumista?

Puhuin omalla instagram tililläni aiheesta viime viikolla. Olin törmännyt instassa Lohjan synnärin tiliin, missä kätilöt jakoivat aivan ihanaa sisältöä kuvien ja videoiden muodossa. Mulle tuli heti sellainen olo, että tuolla olisi ihan mahtava synnyttää! Sain aiheesta kommenttia, että kuulostaa kovin pinnalliselta tämmöinen ”synnytyssairaaloiden shoppailu” ja jollain tuli jopa hieman harmistunut mieli kätilöiden arvostelusta.

Synnyttäminen on yksi naisen elämän merkittävimpiä tapahtumia ja siksi ajattelen, että tottakai sen haluaa tehdä ympäristössä missä on paras mahdollinen olla ja henkilökunta on sellainen keneen luottaa. Jo synnytyksen kulun kannalta naisen rento ja mukava olo on suuressa roolissa. Miksi siis mennä paikkaan, missä itsellä ei ole hyvä olla esimerkiksi edellisestä synnytyksestä aiheutuneen trauman vuoksi?

Itse valitsin tulevan synnytyssairaalaan sen perusteella, että sairaala on ennestään tuttu esikoisen syntymän kautta. Lähimpään sairaalaan olisi 15min lyhyempi matka, joten en koe sillä olevan suurta merkitystä valinnassani. Toisaalta sairaalan voi myös valita esimerkiksi synnytystoiveiden perusteella (mitkä muuten kannattaa ehdottomasti kirjoittaa ylös kätilöä varten). Vesisynnytystä haluttaessa kannattaa valita sairaala missä on useampi amme. Joissain sairaaloissa on myös mahdollisuus päästä ns. perhepesähotelliin synnytyksen jälkeen.

Ja mitä sitten vaikka joku valitsisi synnärin sen perusteella missä on kivoin aula tai ilmainen parkkipaikka? Eihän sitä ole aina pakko asioida lähimmässä kaupassakaan, jos toisesta saa ystävällisempää palvelua.

Saako synnytyssairaalaa arvostella?

Melkein jokaisesta synnytyssairaalasta kuulee hyvää ja huonoa palautetta, nämähän ovat mielipidekysymyksiä. Joku äiti on saattanut kokea elämänsä ihanimman synnytyksen ja samaan aikaan naapuri huoneessa kätilö on voinut tiuskimalla tai pakottamalla aiheuttaa toisellle äidille suuren trauman. Ei siis voida listata synnytyssairaaloita paremmuus järjestykseen, mutta itse voi vaikuttaa onneksi asioihin antamalla palautetta ja vaihtamalla sairaalaa.

Olen työskennellyt koko ikäni hoitoalalla ja työpaikoillani on useaan kertaan koulutettu hoitajia kohtaamaan ihmisiä juuri asiakaspalautteen perusteella. Laboratoriossa työskennellessäni opin, että vaikka asiat ei aina menisi putkeen voi vilpittömällä asenteella ja omalla suhtautumisella vaikuttaa siihen millä mielin asiakas / potilas poistuu näytteenotosta. Terveydenhuoltoalalla työskentelevät ovat myös palveluammatissa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön IHAN MAMINA (@niina.mantere) jakama julkaisu

Mielestäni siis kätilötkin ansaitsevat saada palautetta työstään hyvässä ja pahassa. Miten asioita voidaan koskaan kehittää eteenpäin, jos aina ajatellaan että potilaan on vaan kestettävä kaikki? Kaukana on ne ajat, jolloin jokaiselle synnyttäjälle ruutattiin peräruiske heti kättelyssä ja jalat sidottiin telineisiin ja käskettiin olemaan hiljaa ja hyväksymään kohtalonsa. Sitä ei tarvitse enää hyväksyä. Jokaisella pitää olla oikeus tulla kohdatuksi hyvin synnytyksen hetkellä.

Kaukana on ne ajat, jolloin jokaiselle synnyttäjälle ruutattiin peräruiske heti kättelyssä ja jalat sidottiin telineisiin ja käskettiin olemaan hiljaa ja hyväksymään kohtalonsa. Sitä ei tarvitse enää hyväksyä.

Entä jos synnytyksessä ei kaikki mene hyvin?

Synnytyksen aikana voi sattua ihan mitä vaan. Saatat toivoa luomusynnytystä veteen ja päätyä sektiopöydälle leikattavaksi. Tässä kohtaa tuskin kukaan syyttää sairaalaa, kätilöä, lääkäriä tai vuorossa olevaa laitoshuoltajaa. Synnytyksen mennessä ”pieleen” korostuu kuitenkin potilaan kohtaaminen. Omassa synnytyksessä juuri mikään ei mennyt niin kuin toivoin, silti synnytyskokemus oli uskomattoman ihana ja suurin syy siihen oli kätilö.

Kätilö kertoi minulle koko ajan mitä tapahtuu ja miksi. Siitä huolimatta, että hän joutui ”rikkomaan” toiveitani (esim. että en halua oksitosiinia) lopulta tunsin helpotusta ammattilaisen käsissä olosta. Kaikkiin toimenpiteisiin kysyttiin minun lupa, kaikki asiat selitettiin minulle ja mitään ei tehty väkisin. Tässä kiteytyy mun mielestä hyvän kätilön tunnusmerkit.

Minusta tämä ei ole lainkaan pinnallista, vaan nimenomaan valmistautumista elämän yhteen isoimpaan asiaan. Synnytykseen kannattaa ehdottomasti valmistautua, mutta myös muistaa se että kaikkea ei voida ennakoida. Olet silti ansainnut tuntea olosi mukavaksi ja turvalliseksi synnytyksen hetkellä, missä ja miten ikinä se tapahtuukaan. En usko, että yksikään kätilö haluaisi tahallaan aiheuttaa potilaalle kipua, epämiellyttävää oloa tai muutenkaan tehdä mitään pahaa. Silti aina asiat ei kuitenkaan suju ja kemiat kohtaa. Silloin on oikeus vaihtaa toiseen kätilöön.

Saattaisit pitää myös:

Sukupuolipettymys, on ihan okei olla hämillään

Synnytyspaikan lisäksi sinä voit myös vaihtaa neuvolan hoitajaa

Raskaus ja seksi, vertailussa kaksi erilaista raskautta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X