ihan mamina - Banneri

”En mä mihinkään synnytysvalmennukseen jaksa lähteä istumaan” totesin esikoista odottaessa. Ajattelin selviäväni hyvin synnytyksestä pelkästään lukemani perusteella ja luottamalla kätilöiden ammattitaitoon. Menin siis niin sanotusti ”takki auki” synnyttämään ensimmäistä lasta. Virhe! 

Nyt poikkeuksellisina aikoina sairaaloiden järjestämät synnytysvalmennukset ovat joko lopetettu tai siirrytty etävalmennukseen verkossa. Pelkäsin, etten siis tälläkään kertaa saisi kunnollista valmistautumista synnytykseen. Tiesin jo alkuraskaudesta, että tulevassa synnytyksessä haluan tehdä monia asioita toisin.

 

”Ymmärsin vihdoin mikä merkitys tiedon saannilla ja

valmistautumisella on synnytyksen kulkuun.”

 

Perhe-Arten synnytysvalmennus

Tätä vauvaa odottaessa olen käynyt jo kolmesti ultrassa Perhe-Artella aina saman kätilön hoivissa. Jokaisen ultran yhteydessä olemme kätilö Maijun kanssa keskustelleet raskauden kulusta ja mun ajatuksista ja toiveista synnytystä kohtaan. Maiju on antanut paljon hyviä vinkkejä, mitä en varmasti olisi muualta kuullut. Viimeisimmässä 3/4Dultrassa sovimme ajan yksityiseen synnytysvalmennukseen, jossa minä ja mies saataisi juuri meidän tarpeisiin räätälöityä opastusta.

Perhe-Arten Helsingin toimipisteellä on tulossa synnytysvalmennus ryhmät 20.1.2021 ja 20.2.2021, mitä itse ainakin suosittelisin erityisesti ensisynnyttäjille ja puolisoille, tai jos edellisestä synnytyksestä on pitkä aika. Ryhmät ovat alle 10 henkilölle mitotettuja ja turvavälit on huomioitu. 

Valmennusta varten kätilö listasi ylös meidän kysymyksiä ja aiheita mistä me halutaan keskustella. Ihan perusasioista ei tarvinnut lähteä liikkeelle, sillä meillä on jo yksi synnytys takana. Listalle päätyi seuraavat keskustelunaiheet.

 • Synnytyksen luonnollisen käynnistymisen tukeminen
 • Kivunlievitys ja supistusten vastaanottaminen kotona
 • Koska on oikea aika lähteä sairaalaan?
 • Synnytyksen kulku ja miten siihen voi itse vaikuttaa

Synnytyksen luonnollisen käynnistymisen tukeminen

Puhuimme kätilön kanssa paljon kehon rentoutumisen merkityksestä synnytyksen lähestyessä. Olisi tärkeää, että äidillä on mahdollisimman hyvä ja levollinen olo kaikista raskausvaivoista ja malttamattomuudesta huolimatta. Kivut ja kolotukset olisi hyvä hoitaa pois kiropraktikon, osteopatian tai vyöhyketerapian avulla. Kätilö Maiju näytti kädestä pitäen miehelleni erilaisia akupunktiopisteitä jaloista, niskasta, alaselästä ja kämmenistä. Näitä pisteitä hieromalla tai painamalla voidaan saada kohtulihas hereille ja supistelemaan.

Muita kätilön vinkkejä

 • Taatelit, etenkin naiset Turkissa ja Intiassa suosittelevat näitä pehmittämään kohdunsuuta ja lyhentämään synnytyksen kestoa
 • Akupunktiopisteiden hierominen
 • Seksi, hyviä hormoneja, rentoutumista ja rakkautta
 • Nännien hierominen ja lypsäminen (vasta rv37+)
 • Synnytykseen valmisteleva hoito tai käynnistyshoito (tehdään osteopaattisin tai vyöhyketerapeuttisin menetelmin)
 • Lantionpohjan rentoutusharjoitukset. Aina puhutaan lantionpohjan jumppaamisesta (mikä on erittäin tärkeää), mutta kätilö kertoi että liian kireä lantio voi haitata vauvan laskeutumista synnytyskanavaan. Tasapaino siis tässäkin asiassa.

Kivunlievitys ja supistusten vastaanottaminen kotona

Kerroin toiveestani pysytellä mahdollisimman kauan kotona ja lääkkeettömissä kivunlievityksissä. En ole ehdoton lääkkeistä kieltäytyjä, otan kyllä sairaalasta avun vastaan jos omat voimat loppuvat. On kuitenkin totta, että varsinkin liian aikaisin annettu lääkkeellinen kivunlievitys voi jopa hidastaa tai pysäyttää synnytyksen.

Kivunlievitys kotona

 • Hengitä yhdessä puolison kanssa. Muistan kun esikoista synnyttäessä hoettiin jakuvasti ”hengitä, hengitä!!” mutta kukaan ei kertonut että miten!? Kätilö opetti meille oikean hengitystekniikan ja kehotti miestä tulemaan mun lähelle hengittämään rytmissä supistuksen aikana.
 • Tens-laite. Perhe-Artelta saa vuokrattua synnytykseen tarkoitetun Tens-laitteen, mikä hämää kipusignaalia antamalla lihakseen sähköimpulsseja. Tenssiä ajattelin erityisesti tunnin kestävää ajomatkaa varten, sillä sitä voi käyttää myös autossa.
 • Jumppapallo + suihku. Jumppapallo itsessään avaa hyvin lantiota jo ennen h-hetkeä, mutta yhdistettynä kuumaan suihkuun se voi toimia hyvänä kivunlievityksenä supistusten voimistuessa.
 • Rebozo -liina. Kätilö Maiju näytti liinalla useita lantiota avaavia liikkeitä liinan avulla tehtäväksi. Näin autetaan vauvaa laskeutumaan synnytyskanavaan oikeassa asennossa. Liikkeitä löytää googlettamalla ja You Tubesta ja liinaksi sopii mikä tahansa napakka joustamaton kangas.

Valmennuksen ehdoton lemppari kohta oli kun Maiju opetti miehelleni Rebozo-liinan avulla ”Shake the apple tree” liikkeen, missä siis hytkytetään lantiota. Olin kärsinyt si-nivelen jumista ja iskiaskivusta ennen synnytysvalmennukseen menoa, mutta tällä lantiota hytkyttävällä liikkeellä kipu katosi välittömästi. Maiju kertoi liikkeen olevan tosi tehokas supistusten aikana, tosin se voi olla rankka liike miehen käsille.

Koska on oikea aika lähteä sairaalaan?

Meidän tilanne on muuttunut niin, että entisen 15min sairaalamatkan sijaan matkaa tulee olemaan nyt tunnin verran helmikuun keleistä riippuen. Kätilö kehotti mua miettimään kuinka monta supistusta jaksan autossa huonossa asennossa tuon tunnin aikana. Supistusvälin ollessa 5min ehtii automatkan aikana tulla jo 12 supistusta, ei välttämättä mukavin ajatus kiemurrella köytettynä auton penkkiin.

Lisäksi on hyvä pohtia miehen näkökulmaa. Pystyykö hän keskittymään ajamiseen jos supistusvälit tihenevät yhtäkkiä ja istun kivusta ähkien vieressä? Emme myöskään halua synnyttää tienvarressa tai ABC:n pihassa. Sovimme siis miehen kanssa, että sairaalaan lähdetään heti kun en enää jaksa supistuksia tai kun supistusväli alkaa olla säännöllisesti siinä 6-7min paikkeilla.

Synnytyksen kulku ja miten siihen voi itse vaikuttaa

Valmennuksen mieleenpainuvin osa oli, kun kätilö Maiju kaivoi esille luurangosta irroitetun lantion ja esitteli sitä meille. Hän näytti missä asennossa ja miten vauvan tulisi uida ulos ahtaasta lantiosta. Vauva joutuu matkalla tekemään jos jonkin moista käännöstä ja ponnistusta.

Helpottaakseni vauvan kulkua synnytyskanavassa läpi lantion mun pitäisi siis yrittää saada lantio avautumaan, eikä ahtauttaa sitä entisestään. Ensimmäistä lasta synnyttäessä makasin ponnistusvaiheeseen saakka sikiöasennossa sairaalasängyssä, mikä lyttäsi lantioni aivan kasaan.

Maiju esitteli meille mitä villimpiä asentoja ja kehotti kuuntelemaan omaa kehoa. Ota se asento mikä tuntuu hyvältä ja lievittää kipua. Lantiota avaavia asentoja on esimerkiksi sänkyyn nojailu seisten tai polvillaan, jumppapallon päällä istuminen, konttaava asento, syväkyykky ja kaikki lantiota ilmassa pyörittävät liikkeet. Paino pois lantiolta siis!

Miehen mielipide synnytysvalmennuksesta

Ihaninta oli kuulla, miten mies joka oli puoli väkisin raahattu valmennukseen sanoi hyötyneensä siitä paljon. Insinööri-luonteinen mies pitää faktatiedosta ja osaa arvostaa ammattilaisen sanaa. Hän myös kehui kätilöä, joka otti hänet huomioon ja mukaan kaikkeen. Näytti kädestä pitäen asioita ja huomioi isän tärkeän roolin synnytyksessä. Synnytys ei ole pelkästään äidin asia, se on sukellus parisuhteen intiimimpiin hetkiin ja parhaimmillaan tekee parisuhteesta entistä vahvemman.

Kiitos Perhe-Arten Maiju kaikista näistä vinkeistä ja siitä, että olet ollut meidän matkassa ja tukena läpi tämän raskauden ja vauvan odotuksen 💛

Saattaisit pitää myös

Sairaalakassi, mitä pakata mukaan?

4D Ultrassa hymyilevä vauva teki raskaudesta paljon ihanamman

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X