ihan mamina - Banneri

Sitä ihan tosissaan luulisi, että nainen tietää mitä eritettä hänestä milloinkin vuotaa. Varsinkin kun takana on jo yksi raskaus, mutta ei – ei se ole niin yksinkertaista. Raskaana ollessa sitä hermoilee muutenkin kaikesta alakertaan liittyvästä, aina ensimmäinen ajatus on, että onhan vauvalla kaikki hyvin.

Kuva: Helin Kulla Photography

Tänään aamuisella vessakäynnillä pyyhkiessä lorahteli vessapaperiin jotain kosteaa. Kolme kertaa siinä pöntöllä istuessa lorahti n. puolikkaan desin verran kirkasta nestettä, eikä se tuntunut pissaamiselle. Ensimmäisenä mieleen tuli lapsivesi, mutta voisiko se olla sitä? Esikoisesta lapsivedet lorahtivat dramaattisesti lattialle kovan poksahduksen kera, eikä asiasta ollut epäilystäkään.

Keho muuttuu raskauden aikana paljon ja mitä lähemmäs synnytystä päästään, sitä vieraammalta oma kroppa tuntuu. Alapää voi olla todella turvonnut, joten ei ihme jos kaikkia sieltä tulevia eritteitä ei tunnista. Valkovuodon koostumus saattaa muuttua rajusti ja sitten on se kuuluisa limatulppa, minkä irtoamista kaikki loppuraskaudesta kärsivät odottavat innolla (vaikka kaikki eivät sitä edes huomaa).

Tuntuu oudolta, kun kaikki hokevat samaa lausetta ”kyllä sinä sitten tiedät” ”kuuntele kehoasi ja luota vaistoon”. Joo kuuntelen kyllä, mutta entä kun keho tuntuu niin oudolle ettei edes omaa peilikuvaa tunnista!?

Kuva: Helin Kulla Photography

Vartalon muutoksiin on joskus tosi vaikea suhtautua ja hyväksyä ne. Raskauskilot ja raskausarvet ovat ehkä näkyvin muutos naisen kehossa, mutta on myös paljon vaiettuja asioita mitkä voivat haitata ihan arki elämää. Yksi ärsyttävin vaiva on ollut alapään kuivuminen, tulehtuminen ja kutina. Hormonit saavat paljon aikaa ja ainoa toimiva keino jatkuvan bepanthenin hölväämisen lisäksi on ollut gynekologilta hankittu kallis lääkekuuri.

Monelle odottajalle (kuten myös itselleni) on tullut todellisena yllätyksenä mitä kaikkea raskaus ja synnytys tuo mukanaan. Voin sanoa, että keho ei ole enää koskaan entisensä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että keho olisi huonompi kuin ennen. Ensimmäisen synnytyksen jälkeen opin nauttimaan kehostani ja arvostamaan sitä aivan eri tavalla.

Lue: Kaikki seksistä synnytyksen jälkeen, voiko klitoris kadota?

Yritän nyt kuunnella kehoani näiden monta viikkoa kestäneiden supistus sarjojen ylitse ja selvittää, että mitä ihmettä oli tuo neste mitä minusta valui. Jos nestettä tulee vielä huomenna aion soittaa äitiyspolille ja kysyä lisäohjeita. En malta odottaa, että tämä raskaus olisi jo ohitse ja saisin oman kehoni takaisin.

Oletko jo lukenut?

Merkkejä lähestyvästä synnytyksestä

Elämäni kauhein päivä teki minusta äidin, joka ei pienestä hätkähdä

Kommentit (5)

Kirjoittajalle itselleen on varmasti jo selvinnyt oliko lapsivettä vai ei, mutta mahdollisille lukijoille ja asiaa pähkäileville komppaan toista kommentoija: tulehdusriskin takia ei kannata jäädä odottelemaan vaan käydä testaamassa äitiyspolilla. Se on nopea ja helppo testi. Itselläni ensimmäinen oli tihkuminen oli väärä hälytys, mutta toisella kerralla kun tihkui, siis vain tihkui, pieniä määriä, niin oli lapsivettä ja tulehdusriskin takia synnytys käynnistettiin.

Pitäis mennä heti, kun lorahtaa niin käymään synnärillä. Muistaakseni 12 h aikaa, kun voivat testata onko lapsivettä vuotanut.

Itse myös toisen lapsen kohdalla en tajunnut mennä heti. Ensin lorahti, meni pari päivää ennen kuin tuli taa vähän lisää. Neuvolassa satuin olemaan silloin niin käskivät heti mennä sairaalaan. Viikkoja oli 37+0. Kätilö epäili, että ei ole lapsivettä. Teki testin ja totesi: hyvää synnytystä. Reikä oli siis jossain ylempänä kalvoissa ja siksi vaan välillä tirskahti vettä. Samantien jäin sairaalaan ja sanottiin, että jos ei ennen aamua synny niin pitää käynnistää, kun ensimmäisestä lorahduksesta jo niin paljon aikaa. No tyttö syntyi yön aikana, joten selvisin ilman käynnistystä. Mutta näin meillä. Kannattaa sunkin mennä käväisemään, parempi varmistaa aina. Hyvää synnytystä!

Sinuna menisin tutkimuksiin. Lapsivesi voi mennä osittain ja korkealta. Mutta jos kalvoissa on reikä tulehdusriski kasvaa. käynnistävät 48h kuluessa vesien menosta.

Minulta meni esikoisesta leffa tyyliin mutta seuraavista meni kerran vähän. keskimmäisellä jatkoi hiljaa tihkutellen mutta kuopuksesta tuli tuo kerran vajaa puoli desiä. Silti kalvoissa oli reikä vain todella ylhäällä.

Jos lapsivettä on tulehdusten riski- ne yleensä teestä jos kyseessä on lapsivettä….

Sinuna soittaisin jo samantien ja vaatisin pääsyä tutkimuksiin. Lapsivesi voi alkaa mennä niin että kalvojen yläosaan tulee pieni reikä josta sitä voi tihkuttaa tosi vähän. Mulla näin on käynyt 2 kertaa esikoisesta meni myös vedet leffa tyyliin. Jos lapsivesi kalvoissa on reikä niin sinne pääsee bakteerit. Minulla on molemmilla kerroilla käynnistetty 48h kuluessa. Vaikka kuopuksesta vettä tuli niin vähän etteivät ihan kaikki kätilöt tainneet uskoa mutta niin vaan salissa varmistui että kalvoissa oli minimaalinen reikä ja todella ylhäällä. Vettä vuosi vaan muutaman kerran kotona eikä juuri enää ennen synnytystä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X