ihan mamina - Banneri

Vauvan ensimmäiset päivät olivat huolta täynnä, sillä maito ei noussut kunnolla sairaalassa ja vauvan verensokerit laskivat vaarallisen alas. (Lue: vauvan ensimmäinen viikko) Sairaalassa imetin nännit kipeänä ja pumppasin maitoa sen minkä kerkesin, jotta vauvan verensokerit saataisi pysymään hyvällä tasolla. Neljäntenä päivänä synnytyksestä maitoa oli vaikka muille jakaa.

Imetyksen ensihetket olivat hieman hankalia, sillä vauvan kapea imuote sattui. Yritin hakea hyvää imetysasentoa ja tarjota rintaa vauvalle nenän korkeudelta, jotta hän avaisi suunsa tarpeeksi isoksi. Parhaimmaksi asennoksi totesin kyljellään makaamisen navat vastakkain, silloin nänneihin kohdistui vähiten kipua.

Sairaalassa vauva oli väsynyt rinnalla, eikä jaksanut kauaa imeä. Vaihtelin häntä puolelta toiselle ja yritin herätellä syömään kutittelemalla kasvoja. Vauva syntyi isokokoisena (melkein 4,5kg), joten luonnollisesti hänellä oli myös suurempi energiantarve kun pienemmällä vauvalla. Lopuksi päädyin pumppaamaan vauvalle lisämaitoa ja hän sai myös luovutettua äidinmaitoa pitämään verensokerit ylhäällä.

Lisämaito selvästi auttoi ja vauva alkoi piristyä. Hän jaksoi nyt imeä paremmin rinnalla ja se taas tehosti omaa maidontuloa. Kotiuduimme kolmantena päivänä syntymästä ja silloin tunsin jo miten maito virtasi vauvalle ja tämä oli tyytyväinen.

Imetyskipu

Vauvan syntymästä on nyt 11 päivää ja edelleen vauvan tarttuessa nänniin kipu ja arkuus iskee. Kipu on onneksi lyhytkestoista ja helpottaa mitä enemmän imetän. Päivä päivältä nännit on vähemmän arat ja imetys helpottuu. Ensimmäisenä viikkona kipu oli kovinta ja kapea imuote aiheutti pienen haavan nänniin, mikä parani onneksi lanoliinivoiteella.

Aamuisin rinnat on todella kipeät ja turvoksissa. Öisin maito oikein holahtaa rintoihin ja aamuisin täytyy pumpata maitoa, sillä sitä on enemmän kuin vauva jaksaisi syödä. Pumppaaminen lisää maidontuotantoa (eli voi viedä sinut ojasta allikkoon ja maitotulvaan), mutta olen halunnut täyttää pakastinta maidolla ja harkitsen äidinmaidon luovuttamista sairaalalle. Minua ei siis ”liikatuotanto” haittaa. Esikoisen kohdalla muistan maidontulon selvästi tasoittuneen 3 kuukauden kohdalla.

Kuinka usein vauva syö?

Imetän aina kun vauva haluaa. Vauvalla on ollut päiviä (ja öitä), kun hän on tissillä kellon ympäri ja on myös päiviä kun evästaukoja pidetään 3-4h välein. Menemme siis tässä asiassa täysin vauvan ehdoilla. Imetän kerralla yhdestä rinnasta, jonka jälkeen vauva pitää hetken tauon ja tulee sitten ”jälkiruoalle” toiselle rinnalle. Syöttöjen välissä on yleensä röyhtäys, kakat ja maitokooma.

Imetys on mulle tärkeä asia ja olen molempien lasten kohdalla pyrkinyt täysimetykseen. Mulle on myös tärkeää päästä jossain kohtaa viettämään omaa aikaa isän ollessa lasten kanssa, joten siksi pumppaan maitoa pakkaseen. Meidän perheen hyvinvoinnille on tärkeää, että molemmat vanhemmat osallistuu lasten hoivaamiseen ja saamme vuorotellen viettää omaa aikaa. Sen aika on kuitenkin vasta myöhemmin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vastasyntyneen ja äidin ensimmäinen viikko

Synnytyskertomus, meidän helmikuinen on täällä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X