ihan mamina - Banneri

Varoitus. Sisältää joidenkin mielestä järjetöntä pelkoa hormonaalista ehkäisyä kohtaan. Puhun vain omista ajatuksistani ja kokemuksistani.

”Ootko miettinyt mitään ehkäisyä” kysyi neuvolan hoitaja kun vein vauvaa tarkastukseen. Apua en! En todellakaan haluaisi mitään hormonaalista ehkäisyä, mutta ei me juuri nyt haluta enempää lapsiakaan. Hankin ensimmäiset yhdistelmäehkäisypillerit 15-vuotiaana ja söin niitä neljä vuotta tyytyväisenä. Kasvoin siis teinistä aikuisuuteen e-pillereitä käyttäen ja vasta täysi-ikäisenä aloin kyseenalaistamaan sitä miten pillerit vaikuttavat minuun. Ajattelin olevani luonteeltani helposti kilahteleva, ailahtelevainen ja sellainen joka itke helposti. Vai olinko sittenkään?

Avasin ensimmäistä kertaa ehkäisypillereiden pakkausselosteen ja luin sen alusta loppuun. Seuraavaksi avasin googlen ja lopuksi luin vielä facebookin Naistenhuone ryhmästä kokemuksia ehkäisyvalmisteista. Muutamaa päivää myöhemmin tein päätöksen lopettaa pillerit. Halusin tietää ovatko ne vaikuttaneet negatiivisesti mielialoihini kaikki nämä vuodet. Lue: Hormonaalinen ehkäisy teki musta hirviön.

 

 

Ehkäisypillereiden lopettaminen oli oikea päätös, ymmärsin vasta silloin etteivät ne oikeasti sopineet minulle yhtään. Kolmen kuukauden päästä aloin voimaan henkisesti paremmin. Tästä kaikesta on jäänyt kammo hormonaalista ehkäisyä kohtaan. Olen kokeillut ainoastaan yhtä valmistetta, mutta nyt kaikki ahdistaa. Ahdistuksesta on tullut niin voimakas, että pelkkä ajatus saa kylmän hien päälle. Ajatus siitä, että kehossani olisi jokin vierasesine (kierukka, kapseli) tai päivittäinen hormoniannos sekoittaisi pääni taas.

Olemme mieheni kanssa puhuneet kierukasta. Kierukka olisi miedompi valmiste kuin ehkäisypillerit ja sen kesto olisi 3-5 vuotta valmisteesta riippuen. Neuvolan hoitaja ehdotti kierukan laittoa jälkitarkastuksen yhteydessä, mutta kun omakantaan ilmestyi resepti ja olisi aika hakea kierukka apteekista aloin panikoimaan. Kierukkaa ei saisi heti pois ja saattaisin joutua kärsimään haittavaikutuksista useita kuukausia.

Herkkä mieli

Mun mielialat reagoivat herkästi hormoneihin. Tästä syystä myös raskausajat on ollut rankkoja minulle ja miehelleni. Kovasti heittelevät mielialat, itkuisuus ja alakuloisuus hormonien vaikutuksesta on vielä siedettävissä raskauden vuoksi, mutta halutaanko me kestää sellaista ehkäisyn takia? Lue: Raskausviikko 15 – raskausajan hormonimyrskyt ovat täällä

Ehkäisypillereiden kohdalla ei ollut kyseessä ihan tavallinen mielialan heittely, vaan tunteja kestävä hysteerinen itku lattialle tippuneen juustohöylän vuoksi tai apaattinen ja alakuloinen olo ilman, että osasin kertoa syytä pahalle mielelle.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön IHAN MAMINA (@niina.mantere) jakama julkaisu

Mikä ehkäisymenetelmä olisi sopiva?

Kuparikierukka on poissuljettu vaihtoehto, sillä on taipumusta lisätä kuukautisvuotoa. Olen muutenkin raudanpuutteinen ja kärsin runsaista menkoista, joten ehdoton ei kuparikierukalle. Eli jos hormonaalinen ehkäisy ja kuparikierukka on poissuljettu jäljelle jää kondomit, pessaari ja erilaiset hedelmällisyyslaitteet.

Esikoisen syntymän jälkeen meillä oli käytössä ”varmat päivät” menetelmä. (Huom. varmat päivät ei koskaan ole oikea ehkäisykeino). Meille varmat päivät oli kuitenkin siinä kohtaa hyvä ratkaisu, sillä toinen lapsi oli tervetullut perheeseen vaikka emme olleet sopinut milloin olisi oikea aika toiselle lapselle. Nyt emme voi luottaa varmat päivät menetelmään, sillä en halua ainakaan muutamaan vuoteen tulla raskaaksi.

Pessaari ja hedelmällisyyslaitteet kuulostavat todella vaivalloiselta ja sellaiselta, että yksikin moka voi pilata koko ehkäisyn toimivuuden. Jäljelle jää siis vanha tuttu kondomi. Aion vielä jälkitarkastuksessa keskustella lääkärin kanssa eri vaihtoehdoista. Tuntuu, että ainoa mitä synnyttäneille naisille tyrkytetään on tuo hormonikierukka.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Neljäs raskauskolmannes, tuntuu kuin olisin yhä raskaana

Kommentit (10)

Hei, itsellänikin on huonoja kokemuksia e-pillereistä ja minipillereistä. Itkua ja kiihymistä nollasta sataan sekunnissa. Kierukkaa en uskalla ottaa, pelkään asennuskipua (vaikka olen kolme kertaa synnyttänyt, heh!) ja sitä, kun pois saaminen kestää.
Nyt otin vuosien tauon jälkeen hormoniehkäisyn viime syksynä, ehkäisyrenkaan. Pitäisi olla melko paikallinen ehkäisy. Aivan täydellinen! Mieliala on tasainen, PMS oireet katosivat, paino pudonnut ja kuukautiset jää pois kun ei pidä taukoviikkoa.
Eka rengas aiheutti mielialan vaihteluja, mutta jo seuraavassa kierrossa oli täydellinen.

Tärkeä asia, joka koskettaa monia! Itse samassa tilanteessa, enkä ole vielä keksinyt ratkaisua…

Ei kuparikierukka aina lisää vuotoa. Mulla on niukat menkat, vaikka on kuparikierukka.🙂 Niukkeni entisestään kun huolehdin ferritiinin korkeammaksi 1,5v lisäraudalla synnytyksen jälkeen.
Anna sille mahdollisuus?🤗

Okei! Ompa hyvä tietää, olen siis elänyt väärässä uskossa kuparikierukan suhteen 🙂

Täällä sama homma! E-pillerit (olisikoha olleet yhdistelmäpillerit) ja ehkäisytengas kokeiltu. Olin masentunut muutenkin tuona ajan jaksona, mutta hormonaalinen ehkäisy lisäsi mielestäni ahdistusta ja alakuloa, jonka lisäksi esim. Emättimen kuivuutta ja seksihalujen vähenemistä. Todellista ehkäisyä siis! Olen itsekin puolianeeminen jatkuvasti ja kuukautiset ovat runsahkot. Halusin silti kokeilla kuparikierukkaa ja käytin sitä pari vuotta, kunnes halusimme yrittää lasta (nyt rv33+4 ❤️). Kuparikierukka lisäsi alkuun kuukautisvuotoa, mutta olin lukenut ja tietoinen että näin voi olla ensimmäiset 6kk. Jo ennen sitä vuoto tasottui ja normalisoitui. Eli kannustaisin kyllä testaamaan. 🙂

Ja mikäli haluaisit kokeilla hormoonikierukkaa, jossa on kaikista pienin ja paikallisesti vaikuttava hormoonimäärä ja jota tosiaan vähän tuputetaan, niin sen saa kyllä itse kotonakin napattua pois, mikäli haluaa siitä eroon. Se saattaa nimittäis tulla ulos esim tamponin vaihdon yhteydessä, jos kierukan naru on jäänyt kiinni tamponiin 😀 mutta myös perus gyne voi poistaa sen, itse sain ajan samalle päivälle kun soitin ja pyysin poistoa. Näin synnyttämättömälle naiselle kierukan poisto oli 10x helpompi homma kuin laitto. En ehtinyt edes henkeä vetasta, kun se oli jo ulkona 😀

Hei kiitos tsemppaavasta viestistä! Ihana kuulla et poisto on helppoa ja onnistuu nopeasti, vaikka kuulostaakin jotenkin karmivalle, että kierukka saattaisi uida tampoonin mukana ulos 😀 Niin ja onnea raskaudesta ❤️

Ei kannata lietsoa mielessä turhia pelkoja, esim pillereitäkin on niin montaa merkkiä, kannattaa rohkeasti kokeilla eri vaihtoehtoja. Eikä myöskään uskoa kaikkea mitä keskustelupalstoilla puhutaan, siellähän pelotellaan mm synnytyksestäkin vaikka mitä ja hienosti olet niistäkin selvinnyt 🙂 älä tee ehkäisystä mörköä, aina voi kokeilla ja vaihtaa toiseen ehkäisymenetelmään 🙂 itse olin monet vuodet kondomilla mutta lopulta aloitin eräät pillerit ja niistä oli todella paljon apua kuukautiskipuihin, mitään haittavaikutuksia tällä nykyisellä merkillä en ole huomannut.

Kiitos tsemppaavasta kommentista ❤️

Hei. Itse en e-pillereitä migreenin takia voi käyttää ja arveluttavat muutenkin, mutta ehkäisykapseli on toiminut hyvin. Pari ensimmäistä kuukautta oli aika mielialanvaihteluita, mutta nyt ei enää juurikaan. Ja menkatkin loppuivat jo toisessa kierrossa asennuksen jälkeen! Kapseli on siitä kätevä, että jos ällöttää ajatus jostakin esineestä kehossa, niin aina voi kokeilemalla tarkistaa että se on siellä missä pitääkin. Ja asennus ja poisto on helpompi kuin kierukassa. Vaikka jos joku konsti olisi ilman mitään hormoneita niin kelpaisi kyllä tännekin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X