ihan mamina - Banneri

Somesta on saanut taas viime aikoina lukea, kuinka lasten kengistä saadaan kiista ja lynkkaaminen aikaiseksi. Tai siis siitä millaiset kengät lapselle on ostettu. Joillain ihmisillä on hirveän passiivis-agressiivinen tapa tulla kertomaan kuinka vain yhden ja tietynlaiset kengät ovat se oikea valinta ja kaikki muu huonoa vanhemmuutta. Mielestäni tämä on erittäin huono tapa saada tärkeää viestiä perille.

Terveyskirjaston suositus koskien lasten ja nuorten kenkiä on päivitetty vuonna 2016 ja vielä edelleen informaatio eri lähteistä on ristiriitaista. Monilla on yhä se käsitys, että kengän tulisi olla tukeva kävelemään opettelevalla lapsella. Suositukset voit käydä lukemassa Terveyskirjastosta. Lyhyesti kerrottuna hyvä kenkä on pohjasta taipuisa, kiertolöysä, siinä ei ole kantakorkoa tai muotoilua. Kengän on myös oltava tarpeeksi leveä varpaista, jotta varpaat pääsevät leviämään luonnolliseen asentoon. Niin ja tietty oikean kokoinen, myös leveydeltä.

Edellä mainitut ominaisuudet huomioiden paljasjalkakengät olisivat lapselle parhaat. Monella vanhemmalla tulee kuitenkin hintalappu vastaan ja tiedän hyvin tunteen. Lähemmäs 100e maksavien kenkien ostaminen yhdeksi kaudeksi nostattaa kylmän hien pintaan. Kengillä on usein hyvä jälleenmyyntiarvo, mutta kaikilla ei silti ole varaa sijoittaa sitä satasta kenkiin. Lisäksi jos jatkuvasti joutuu miettimään jälleenmyyntiarvoa, alkaako sitä suojella kenkiä liikaa kulumiselta ja estää lapsen hauskanpidon?

Millaiset kengät minä valitsen lapsille?

Ensimmäisenä kerron, että viime talvi köpöteltiin perinteisillä Kuomilla. Kuomat eivät täytä mitään kriteerejä, mutta ovat hiton lämpimät ja helppo pukea. Meidän ulkoilut olivat hyvin minimaalisia talvella 1,5 vuotiaan kanssa, hän lähinnä istui pulkassa. En siis nähnyt vielä tarvetta sijoittaa hyviin kenkiin. Ensimmäisinä kenkinä oli perus jäykät lenkkarit, sillä en vielä tiennyt millainen on hyvä kenkä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kevään tullessa löysin suhteellisen edullisen suositukset täyttävän kenkämallin, mikä sopi meidän tarpeisiin. Etsin sellaisia kenkiä, mitkä kävisivät villasukan kanssa nyt n. 5-10 asteen lämpötiloissa ja myöhemmin ilmojen lämmettyä ilman villasukkia. Halusin myös kengät mitkä pitäisivät vettä jonkun verran, kumisaappaat meillä on ihan vesikeleille.

Tilasin siis Zalandolta Froddo Paix kengät (64e) ja kotona suihkutin niiden päälle kenkiensuojasuihkeen. Froddot ovat osoittautuneet meillä hitiksi! Taapero jaksaa juosta ja pääsee liikkumaan kenkien kanssa hyvin erilaisissa maastoissa. Kengissä on rymytty kuralätäköissä ja potkittu hiekkaa, mutta kertaakaan ei ole kastunut sukat ulkoillessa. Jokaisen kuraleikin jälkeen huuhtelen kenkien pinnan vedellä ja tällä keinoin ne ovat pysyneet siistin näköisenä rymyämisestä huolimatta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Sini Koivunen (@tornadoblogi) jakama julkaisu

Onko aina oltava joko tai?

Vanhemmuudessa on paljon pohdittavia asioita. On hienoa, että lasten jalkaterveyteen ollaan kiinnitetty huomiota. En silti pidä tietynlaisesta vastakkainasettelusta ja liiallisuuksiin menemisestä. Perhe saa valita itse käyttääkö pelkkiä paljasjalkakenkiä, kompromisseja, markettikenkiä tai kaikkia näitä. Tietoa on hyvä levittää, mutta passiivis-aggressiivinen fanaattisuus harvoin johtaa toivottuihin tuloksiin.

Meiltä löytyy siis kaikkea kolmea kategoriaa. Markettikengät (Kuomat), kompromissit (Kickers Sabio) ja paljasjalkakengät (Froddo Paix). Itse ajattelen, että ne kengät mitkä ovat eniten käytössä olisi hyvä olla ainakin lähes suositusten mukaiset. Pyöräilyyn ja rattaissa istumiseen voi sitten valita halvemman vaihtoehdon. Itseasiassa ajattelin hankkia kesäksi myös Puman kengät Oltsulle. Pumalta löytyy ”kompromissi kenkänä” menevä malli ja hinta on edullinen, joten kelpaa kesällä opetella potkupyöräilemään ja rymytä mökillä. Pikkuhiljaa oma silmä ja tuntuma on harjaantunut siihen millaisia ominaisuuksia arvostan kengissä, eikä kaiken tarvitse olla paljasjalkakenkää.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Olen ylihysteerinen fanaatikko äiti

Neljäs raskauskolmannes, tuntuu kuin olisin yhä raskaana

Kommentit (12)

Niitä hyviä paljasjalkakenkiä saa myös alle 50€. On monta merkkiä. Eli halvemmalla jopa kuin niitä perus Patter kenkiä jne.

Aina haloo tulee jostain. Esikoinen kun oli pieni, mut melkein lynkattiin, kun ostin H&M:n toppahaalarit (oli muuten silloin todella hyvät). Tai kun vaunumerkki oli ihan joku muu ja tosi hyvä oli sekin 🙂 Onneksi kenkäasiat muuttui vasta kakkosen aikana 👌 Muuten olisi ollut liikaa ’listaa’ uudelle äidille.

Ohhoh aika jännä jos HM toppahaalarissa on jokin vika muiden mielestä! 🤭 Kuhan lapsella on tarpeeksi lämmintä päällä.

Meillä ei kävelevä taapero suostunut edes seisomaan Kickers Sabiot jalassa vaan lysähti aina istumaan. Niissä taisi olla liikaa muotoilua pohjallisessa sen makuun :/

Terveellisten kenkien ominaisuudet perustuu kyllä ihan tieteellisesti tutkittuun tietoon, eikä ole mitään hatusta vedettyä asiaa. Ja ne koskevat sekä aikuisia että lapsia. Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjastosta löytyy paljon artikkeleita jalkaterveyteen ja terveellisiin jalkineisiin liittyen, suosittelen lukemaan.

Ja ainahan suositukset koskee ns. normaalitilanteita, joita nyt kuitenkin on enemmistö. Aina löytyy poikkeuksia, joiden kohdalla ei voi mennä yleisten suositusten mukaan. Mutta ei kai se silti estä yleispätevien asioiden, suositusten ja kriteerien määrittelyä?

Ja mitä pronaatiotukiin sun muuhun tulee, ne on suurelta osin kenkävalmistajien ym. markkinointihömppää. Aikojen saatossa ja kenkämuodin myötä ihmiset ovat tottuneet kaikenlaisiin korkoihin, tukiin, jäykkiin pohjiin, kapeisiin kärkiin jne, kunnes ollaankin jo jouduttu kierteeseen, jossa ei enää pärjätä ilman niitä, kun jalkojen lihakset ovat päässeet passivoitumaan eivätkä pääse toimimaan niin kuin niiden pitäisi. Ja joo, joidenkin kohdalla tietysti on lääketieteellistä tarvetta tukipohjallisille ja tukeville kengille jne, mutta tavallinen, terve ihminen ei niitä tarvitse.

Ja tuon kommentin oli siis tarkoituksena olla vastaus nimimerkille Maiju, näköjään ainakaan mobiilin kautta ei mennyt oikeaan kohtaan 😀

Joo siellä pohjassa on tosiaan pieni koroke! Sain onneksi vinkin nyppästä sen pois niin kengät ajoivat sitten asiansa 🙂

Mä opin tänään tästä kirjoituksesta että on olemassa sellainenkin asia kuin paljasjalka kenkä. Lapsia mulla on kolme ja aina ollaan niille ostettu lenkkareita tai mitä nyt sitte ikinä. Yhtenä vuonna ne taapersi kesä spiderman lipsuttimissa kun ne vaan oli the best. Vanhin lapsista on nyt 17v. Hyvinpä nuo kaikkia taapertaa ja on taapertanut aina. Onko vanhemmuudesta tullut jotenkin välineurheilua nykyään. Tai siis, hyvähän se on ett kuunnellaan lääkäreitä jne, mutta kuka meistä aikuisistakin kulkee tuolla joka päivä ortopedissä mustissa kävelykengissä joista ulkonäkö on kaukana kauniista. Ehkä pitäisi vaan relata ja muistaa että menee sillä omalla mutulla vaan asioissa eteenpäin. Jos joku tahtoo olla välineurheilija, antaa olla. Ja jos joku taas kallistuu niiden spiderman lipokkaiden puoleen, antaa kallistua. Joillain lapsilla esim. Afrikassa ei ole varaa kenkiin lainkaan tai sitten ne on esim. Isän vanhat kymmenen numeroa liian suuret. Ollaan onnellisia ett meillä useimmiten on mahdollisuus edes jonkinlaisiin töppösiin.

En minä ainakaan kulje mustissa ortopedisissä kävelykengissä, vaan kauniissa paljasjalkakengissä, jotka ovat hyvät jalassa. Eivätkä ole mustat.

Se on hyvä tehdä juuri niin kun itsestä (ja lapsesta) hyvältä tuntuu 🤭 Vaatteet ja kengät on sellainen asia, että kuhan on sään mukaista niin ei pitäisi muilla olla motkottamista. Tietoa on hyvä saada, mutta ei tuputtaa.

Tämäkin on paljasjalkakenkämyyjien suositus. Ihan kun kaikilla olis samanlainen jalka. Aikuisillekin, osalle suositellaan pronaatiotukea, osalle taas ei. Miksi kaikilla lapsilla pitäisi olla paljasjalkakengät, kun jalkoja on niin monenlaisia ku ihmisiäkin. Joidenkin lasten jalat ihan oikeesti menee pilalle paljasjalkakengistä.

No se joka ajattelee noin, että kengät ovat vanhemmuuden mittari on aika passiivisagressiivinen ajatus jo itsessään. Kukaan tuskin pilaa lapsensa kävelykykyä vaikka ei käyttäisi yksiäkään paljasjalka kenkiä lapsuutensa aikana. Annetaan jokaisen pukea lapsensa ihan just niihin kenkiin ja vaatteisiin kun haluaa eikä se ole vanhemmuuden mittari millään tavoin. Annetaan kasvatus rauha jokaiselle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X