ihan mamina - Banneri

Kävi tuossa viikonloppuna pikku vahinko. Söin ajattelematta macarons keksejä, enkä ajatellut yhtään että nehän sisältävät hirmuisen määrän kananmunaa. Kului muutama tunti ja 3kk ikäisen täysimetetyn vauvan poskille lehahti punainen rupinen ihottuma.

Pipsun imetystaipaleella olen vältellyt kananmunaa ja kauraa, sillä molemmista tulee vauvalle samankaltaiset oireet. Ihottuma kasvoille, vatsakipua ja refluksia eli vatsahappojen nousemista kurkkuun kivuliaasti. Pienet määrät kumpaakaan ruoka-ainetta ei ole haitannut, en esimerkiksi tilaa ravintolassa erikseen kananmunatonta ruokaa.

Macarons keksit olivat näköjään liikaa ja nyt parannellaan ihottumaa kahden eri voiteen avulla ja odotellaan äidinmaidon puhdistumista allergeenistä. Yleensä oireet ovat helpottaneet 2-3 päivässä altistumisen jälkeen. Harmittaa kun meidän maanantain neuvola peruuntui, sillä nyt olisi ollut hyvä näyttää lapsen kasvoja neuvolassa ja puhua allergioista. Lue: Miksi imetysdieetti on neuvolassa kirosana? 

Illalla oireet voimistuivat. Ihottuma paheni ja vauva alkoi rohista ja olla tukkoinen. Yöllä imettäessä vauva rohisi niin, että mun täytyi tarkkailla hänen saavan henkeä syömisen aikana. Vatsakivut ja refluksi ilmestyi seuraavana päivänä ja ilta oli normaalia itkuisempaa.

Kuvassa oireet ovat vielä lievät, ihottuma ärtyi iltaa kohden vielä voimakkaammaksi

Allergialääkärille

Olen pohtinut sitä pitäisikö Pipsu viedä yksityiselle allergialääkärille. Vielä en nää siihen suurta tarvetta, sillä oireet ovat kurissa imetysdieetin avulla. Kiinteiden aloitus kuitenkin jännittää. Mitä jos kananmunasta tuleekin vakava reaktio kun vauva pääsee maistelemaan sitä itse? Meillä on hyvä vauvavakuutus, mikä onneksi korvaa tällaiset tutkimukset. En kuitenkaan haluaisi viedä Pipsua verikokeisiin ennen kun on pakko. Verikokeen ottaminen pieneltä on niin hankalaa ja aina allergiat eivät näy testeissä.

Mikäli vakavampia oireita ei tule lähiaikoina ajattelin jatkaa imetysdieettiä tällaisenaan ja altistaa Pipsun uudelleen parin kuukauden kuluttua syömällä itse kananmunaa. Jos oireita tulee edelleen rintamaidon kautta varaan ajan allergialääkärille, jotta saan ohjeita ja turvaa kiinteiden aloitukseen ja allergioita voi silloin tutkia tarkemmin.

Imetysdieettiä ei suositella tehtävän ”omin päin” ilman lääkärin määräystä, mutta en kestä katsoa vauvan kärsimystä asiassa mikä on helposti korjattavissa jättämällä kaksi ruoka-ainetta pois ruokavaliosta. Eri asia olisi jos en saisi syödä mitään ja ruokavaliosta pitäisi poistaa paljon oleellisia juttuja. Imetetyn vauvan allergioihin on todella vaikea saada apua, sillä lääkäreiden yleinen kanta on ettei imetetyt vauvat voi saada oireita äidinmaidon kautta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Miksi imetysdieetti on neuvolassa kirosana?

Vauva ei huoli tuttia, asian hyvät ja huonot puolet

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X