ihan mamina - Banneri

Posti toi tänään vaatepaketin minkä tilasin lapsille ja samalla sieltä paljastui 2-vuotiaalle esikoiselle tilattu päiväkotireppu. Tuota pientä eteisen naulakossa roikkuvaa reppua katsellessa tulee samalla innokas, mutta myös haikea olo. Enää kuusi viikkoa, niin mun pieni poika kävelee käsi kädessä päiväkodin porteista sisään ja taas yksi pala napanuoraa katkeaa. Alkaa uusi ajanjakso koko perheelle.

Päätös päiväkodin aloittamisesta on ollut selvä jo pitkään. Mulla oli vahva halu olla kotona lapsen kanssa vielä vanhempainvapaan jälkeen ja meidän onneksi se onnistui minun opiskellessa kotoa käsin vauvavuonna ja tammikuussa jäin jälleen äitiyslomalle kuopuksesta. Ollaan siis onnekkaita kun olen saanut kasvattaa esikoista kotona 2-vuotiaaksi saakka, eikä ollut pakottavaa tarvetta palata töihin. Uudesta äitiyslomasta huolimatta me ei haluttu muuttaa suunnitelmaa päiväkodin aloittamisesta. Lue: Ulkoileeko joku oikeasti kaksi kertaa päivässä lasten kanssa?

Miksi päiväkotiin vaikka äiti on kotona?

Mun mielikuva päiväkodista on paljon muuta kuin paikka missä lasta vahditaan ja ruokitaan. Haluan taaperon varhaiskasvatuksen piiriin, sillä ajattelen hänen saavan siellä paljon sellaista oppia ja aktiviteettia mitä en itse osaisi edes ajatella. Etenkin näin korona-aikana kun kaikki lasten kerhot ovat olleet suljettuna ja taaperon kaverin virkaa toimittaa kaksi teini-ikäistä ”tätiä” ja mummolan koira, on kiva saada hänen elämään uusia ystäviä ja puuhia. Näen meidän taaperon sosiaalisena ihmisenä, joka varmasti nauttii tulevista leikeistä saman ikäisten parissa. Lue: Huono omatunto kesän aktiviteettien puutteesta lasten kanssa? Ihan turhaan!

Ajattelen saavani päiväkodista myös tukea omaan vanhemmuuteen. Minulla ei ole kokemusta päiväkodista vanhemman näkökulmasta. Viimeisin muistikuva päiväkodista on 6 viikkoa kestänyt työharjoittelu 15-vuotiaana, enkä muista siitä enää muuta kun pienen lapsen joka tartutti minulle noroviruksen oksentamalla päälleni. Toivottavasti kukaan ei enää vie lasta päiväkotiin saatesanoin ”tää vähä oksens viimeyönä, mut aamulla oli ihan ok”. Näen päiväkodin paikkana mistä voin pikaisesti kysyä jotain asiaa mikä mietityttää, kuten kuuluisiko 2-vuotiaan käydä jo potalla. Toivon myös päiväkodin hoitajien (huom. hoitajien, ei ”tätien”) kertovan meille jos lapsessa on jotain huolen aihetta ja ohjaamalla oikeaan suuntaan. Lue: Voi pittu! Taapero on oppinut uuden sanan

Odotan innolla mitä päiväkoti-arki oikeasti on ja millaisia muutoksia se tuo elämään. Minua on kehotettu varautumaan aluksi lapsen kiukkuisuuteen, huomion kaipuuseen ja läheisyyden tarpeeseen rankkojen päiväkoti päivien jälkeen. Olen kuitenkin optimistinen. Esikoinen on luonteeltaan rohkea ja ennakkoluuloton, joten uskon hänen uivan kuin kala vedessä uudessa ympäristössä. Päiväkoti alkaa elokuussa ja aluksi taapero tulee olemaan lyhyempiä n. 4h päiviä hoidossa, kunnes siirrymme suunniteltuun 6,5h rytmiin. Lue: Itsepäinen koheltaja, kumpaa meidän esikoinen muistuttaa enemmän?

Seuraa meitä myös instagramissa @niina.mantere

Kommentit (12)

Monet kokee helpommaksi et lapsi on täydet päivät hoidossa, 8-16. Ehtii vaikka isäkin viedä ja hakea. Tuo neljän tunnin päivä on kyllä aika lyhyt totutteluunkin. Ei ehdi varmaan päästä siinä ryhmään mukaan.

Meillä esikoinen on jatkanut päikyssä pikkuveljen (helmikuinen) syntymän jälkeen. Oltiin koko perhe toki kuukausi kotona veljen syntymän jälkeen, mutta sitten päiväkoti jatkui (20h/vko). Neiti 4v saa sieltä ikätoverien seuraa ja paljon sellaista aktiviteettia, mitä ei kotona pystyttäisi tarjoamaan. Lisäksi minä äitinä saan lepoa ja antaa välillä täyden huomion myös vauvalle – ajattelisin, että win win situation kaikille. Nyt kesällä esikoinen saa lomailla yli 2kk, mutta syksyllä taas päikky jatkuu. Meidän päiväkoti on ihan paras; aikuiset on huippuja ja varhaiskasvatus laadukasta. Ihana asua Suomessa!

Mulla on ihan samoja ajatuksia!! Tunnen oloni onnekkaaksi kun voin tarjota lapselle tämmösen mahdollisuuden 😍 Ja hyvä pointti sulla tossa, että samalla saa annettua helmikuiselle spesiaali huomiota mitä esikoinen sai ollessaan se ainoa vauva.

Ehdottomasti päiväkotiin vaan, jos itsestä siltä tuntuu. 2 vuotias kaipailee jo menoa ja meininkiä, aktiviteettiä ihan eri tavalla kuin pienempi lapsi. Uskon, että varsinkin poikalapsilla yleisemmin havaitut kehityksen viiveet korjaantuu nopeammin varhaiskasvatuksen ollessa mukana lapsen arjessa. En siis tiedä onko teidän lapsella mitään viiveitä mutta noin yleisesti ottaen puhun. Monissa tapauksissa lapsi hyötyy varhaiskasvatuksesta, sosiaaliset taidot, erilaiset kaverit/lapset/aikuiset, erilaista tekemistä mitä ei välttämättä kotona pystyttäisi tarjoamaan jne. Lukuisia hyviä puolia. Kannustan!

Ihanan kannustava kommentti! Mä myös uskon että sosiaalisten taitojen lisäksi lapsi mallioppii muitakin taitoja toisilta lapsilta 😊

Meitä kehotettiin päiväkodin puolelta ottamaan aluksi 4h päiviä 😊 Eli viedään aamupalalle ja haetaan ennen päiväunia kotiin nukkumaan. Mielestäni kuulostaa hyvälle totuttelu viikolle.

Meillä on kotona 6/18 & 4/20 syntyneet pojat ja esikoinen menee nyt toiselle luokalle. Esikoinen otettu päiväkodista heti kotiin kun toisesta lapsesta jäin lomalle (sitä ennen päikky tunnit oli 0-20h vk vaikka opiskelin ja mies töissä). Ja pienet aiotaan pitää kotona niin kauan kuin tilanne vaan sallii 🥰 opiskelu menee etänä siinä sivussa. Eikä ole kyllä lapsilla kehitysviivästymää 😅 meiltä paljon kysytään ja jankataan eikä lapsen tai ainakin keskimmäisen voisi viedä päiväkotiin, välillä hyvinkin aggressiivisesti (mutta ei siis ammattilaisten toimesta vaan ns hyvä päivän tuttujen) 🤷 mutta tää sopii meidän elämään ja arvoihin näin 🥰

Joo ei tässä missään nimessä tarkotettu, että kotona olevilla lapsilla olis mitään kehityksen viivästymää 😊 Nää on niin perhekohtaisia juttuja 💛

Mein tyttö meni reilu 1v päiväkotiin koska jatkoin opinnot loppuun. Valmistuin nyt huhtikuussa ja jäin työttömäksi ja neiti silti kulkenut päiväkodissa. Syitä on monia miksi näin ja kun tämä tuli vasu-keskustelussa ilmi tuli olo kuin olisi ollut väärin että tyttö on ollut päiväkodissa vaikka itse olen ollut työttömänä kotona.

Oot tehnyt varmasti ihan oikean ratkaisun ❤️ Kaikilla on oikeus päivähoitoon 😊

Päivähoitoon… jos nyt kuitenkin puhuttais varhaiskasvatuksesta, kun hoidon tarvetta ei varsinaisesti ole vanhemman ollessa kotona 😉

Ja on siellä päiväkodissa opettajiakin, hoitajien lisäksi.

Hei!
Kirjoitin tekstissäni varhaiskasvatuksesta, mutta päiväkoti ja päivähoito on sellaisia ”maallikko-termejä” mistä varmasti jokainen ymmärtää mistä on kyse. Varhaiskasvatusta kun voi saada muuallakin kuin päiväkodissa. Vanhemman kotona olo ei tarkoita etteikö olisi tarvetta hoidolle. Moni työskentelee kotoa käsin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X