ihan mamina - Banneri

 

Pipsun neljäs kuukausi meidän elämässä on kulunut hurjaa vauhtia. Olen mielessäni jämähtänyt aikaan kun hän oli muutaman viikon ikäinen. Tavallaan tuntuu kun Pipsu olisi ollut täällä aina, mutta samalla hänen kehityksen ottaessa valtavia harppauksia en meinaa pysyä perässä. Tällä viikolla ihastelin hänen kahta alahammasta ja muistin, että hampaiden puhkeaminen tarkoittaa hammasharjan ostoa. Esikoisen kohdalla ”ennakoin” kehitystä hankkimalla leluja, syöttötuoleja yms valmiiksi. Kuopuksen kohdalla tulee usein ”oho hups” fiiliksiä kun huomaan yhtäkkiä tällaisia asioita. Ja voitteko kuvitella, otin juuri Pipsulle käyttöön syksyksi varatut 74 koon vaatteet. Mitä vauhtia hän kasvaa!

Samana päivänä kun hän täytti 4kk alkoi mahdoton kääntyily leikkimatolla. Alkuun Pipsulla meni hermot joka kerta kun hän hirveän työn ja tuskan takaa kääntyi ja huomasi yhtäkkiä olevansa mahallaan. Sillä eihän mahallaan hengailu sovi hänelle. Nyt paria viikkoa myöhemmin Pipsu viihtyy paremmin vatsalleen ja jaksaa katsella maailmaa. Samalla on löytynyt uusi taito – hän puskee jaloilla niin että peppu keikkuu yläilmoissa. Ilman hiostavia kelejä ja nihkeää ihoa beibi varmasti liukuisi kovaa vauhtia eteenpäin parketilla. Lue: Kun taapero saa raivarin kaupassa

Ensimmäisten hampaiden teko oli itseasiassa yllättävän helppo projekti ainakin näin äidin näkökulmasta. Aikaisemmalta kokemukselta olin varautunut yöunien menettämiseen, huutoon ja viikko kausien kantoreppuiluun vauvan kitistessä hampaita – mutta ei. Kuopuksella oli kaksi kiukkuisempaa päivää, enkä silloinkaan ymmärtänyt hänen tekevän hampaita kunnes suussa pilkahti jotain valkoista. Laitoin miehen heti apteekkiin ostamaan Aftamedia siltä varalta, että kuopus tekisi hampaita yhtä antaumuksella kun isoveli. Eipä ole paljoa geeliä tarvittu. Parhaana apuna ikenien kutinaan on kylmän purulelun hierominen hammasta vasten. Lue: Vauva ei huoli tuttia – asian hyvät ja huonot puolet 

Miten vauva nukkuu?

Sanotaan alkuun, että odotin hieman kauhulla 4kk ikää. Esikoinen lakkasi nukkumasta sillä kellonlyömällä kun ikää oli neljä kuukautta ja yksi minuutti, eikä hän nuku vieläkään 2-vuoden iässä täysiä yöunia. Nelikuisen hulinat oli meille kaikille todella raskas kokemus ja huonot yöt seurasi meitä pitkään. Onneksi tässäkin asiassa kuopus näyttäisi olevan veljensä vastakohta. Nukumme edelleen perhepedissä, Pipsu on siirtynyt yhden tankkauksen taktiikkaan. Yön ainoa syöttö ajoittuu klo 01-02 välille ja seuraavaksi hän syö aamulla klo 9 jälkeen. Kuopus on sikeäunisin tyyppi kenet olen tavannut. Edes taaperon yölliset mölyämiset ei hetkauta häntä (toisin kun päivällä, jolloin vauva herää jokaiseen kolahdukseen). Lue: Nukun vauvan kanssa paremmin, kun koko raskauden viime metreillä

Päiväunista en osaa sanoa muuta kuin että en ole huolissani. Vauva nukkuu kun nukuttaa ja syö kun on nälkä. En koskaan herätä häntä unilta, enkä myöskään kellota unen määrää. Meillä ei ole tarvetta siihen. Arjen sujuessa näin hyvin en edes uskaltaisi alkaa puuttua vauvan omaan (toimivaan) rytmiin ja jos alkaisin pitää kirjaa unista saattaisin sortua vertailemaan ja puuttumaan liikaa. Lue: Taaperon yöheräily, reaktio vauvan syntymään?

Siirtyminen rattaisiin

Pipsu on jo pitkään pyrkinyt määrätietoisesti istumaan aina sylissä ollessa. Hän viihtyy parhaiten pystyasennossa, vaikka vartalon hallinta ei vielä ole tarvittavalla tasolla. Ylävartalo huojuu kuin heinä tuulessa ja selkä tahtoo vetää kyyryyn jäntevyydestä huolimatta. Yhtenä iltana vaunulenkillä koko perheen kera kumpikaan lapsista ei viihtynyt rattaissa yrityksistä huolimatta. Isän kantaessa taaperoa olkapäillä kokeilin siirtää Pipsun hetkeksi vaunukopasta veljen istuinosaan ja loppumatkan rattaissa istui hymyilevä pieni vauva.

Rattaina meillä on Bugaboo Donkeyt ja niissä istuinosa on ns ”kuppipenkki” mitä ei saa täysin suoraksi selän kohdalta. Tästä syystä olen arastellut penkin käyttöä vauvalla jolla ei ole vielä valmiuksia istua. Sain kuitenkin Instagram seuraajalta loistavan vinkin laittaa turvakaukalon vauvatuki rattaisiin kohottamaan selän asentoa suoremmaksi ja tätä aion kokeilla seuraavalla vaunulenkillä. Tietenkin ratasosa täytyy pitää vielä pitkään makuuasennossa, mutta näkymät vauvalle ovat ihan eri suojaisaan vaunukoppaan verrattuna. Lue: Meidän sisarusrattaat, Bugaboo donkey duo

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X