ihan mamina - Banneri

Nyt se on virallista, napanuora on katkaistu ja 2-vuotias Oliver on aloittanut päiväkodin. Mulla on tavallaan tosi syksyinen fiilis, kun aamulla pyrähdän raittiiseen ilmaan viemään taaperoa päiväkotiin. Iltapäivästä korvissa soi kuitenkin Mamba, sillä meidän perheen yhteinen kesäloma vasta alkoi ja haluan uskoa että vielä on kesää jäljellä.

Päiväkodin aloitukseen valmistautuminen

Saimme tietää päiväkotipaikasta toukokuussa ja kävimme silloin koko perhe tutustumassa päiväkodin tiloihin ennen paikan hyväksymistä. Kesäkuussa kävin allekirjoittamassa paperit ja sain sieltä ison kasan esitteitä ja ohjeistuksia. Ennen päiväkodin alkua piti muistaa kirjautua sovellukseen ja ilmoittaa hoitopäivät, hakea tunnukset Muksunettiin ja ilmoittaa perheen tuloista laskutukseen. Lisäksi hankin neuvolasta todistuksen lapsen allergioista.

Oliverille hankimme pienen repun ja tossut päiväkotia varten. Reppuun pakkasin sellaisia vaatteita minkä likaantuminen tai katoaminen ei harmita. Nämä vaatteet nimikoin tussilla ja pidämme päiväkoti vaatteet erillään muista vaatteista. Kestokassiin pakkasin kuravaatteet ja saappaat, mitkä jätin päiväkotiin Oliverin omaan naulakkoon kurakelien varalta ja paketin vaippoja ojensin hoitajalle. Vinkki! Päiväkodin hoitajat toivovat teippivaippoja lapsille, ne helpottavat heidän työtaakkaa.

Päiväkoti reppuun pakkasin

  • 2 x t-paita
  • 1 x pitkähihainen
  • 1 x ohut takki
  • 2 x housut
  • 2 x sukat
  • pillipullo

Repussa olevia vaatteita vaihtelen sitten tarpeen mukaan. Kylmemmälle kelille pakkaan enemmän vaatetta ja päivän jälkeen vaihdan likaiset puhtaisiin. Tähän astisella kokemuksella ainakin yhdet housut tulee pestäväksi joka päivä ja päiväkodin hoitajat suosivat legginsejä lapselle.

Ensimmäinen päiväkotipäivä

Oliverin hoitoajat tulee olemaan 4-5 päivää viikossa klo 8-14:30. Hän syö siis aamupalan päiväkodissa ja haemme välipalan jälkeen kotiin. Ensimmäinen viikko suunniteltiin ”harjoittelu viikoksi” eli Oliver haetaan kotiin jo lounaan jälkeen ennen päiväuni aikaa. Olin myös varautunut olemaan ensimmäiset päivät Oliverin kanssa päiväkodissa ja tutustumaan pikkuhiljaa uuteen arkeen. Lue: Taapero päiväkotiin, vaikka äiti on kotona. Ajatuksia päiväkodin aloittamisesta

Ensimmäisenä hoitopäivänä kävelimme käsi kädessä taaperon kanssa päiväkodin porteista sisään. Hieman hän ihmetteli aamulla aikaista lähtöä ja sitä ettei saanut aamupalaa ollenkaan. Kiukkua ei kuitenkaan ollut havaittavissa, uteliaana hän katseli mihin olimme menossa. Päiväkodin eteisessä meinasi pieni ujostus nostaa päätä. Kävimme käsipesulla ja astelimme ruokapöytään missä muut lapset jo söivät aamupalaa.

Hämmästys oli suuri kun Oliver istui reippaasti ruokapöytään, nappasi lusikan käteen ja alkoi syömään – ihan kun hän olisi syönyt joka aamu puuronsa siinä samassa ruokailuhuoneessa. Istuin itse hieman kauempana ja katselin reipasta taaperoa. Hän jopa joi mukista kun vanha tekijä, vaikka kotona on pääasiassa pillipullot käytössä. Pitäisi näköjään luottaa lapsen taitoihin enemmän. Olin aivan ihmeissäni miten reipas Oliver oli! Lue: Kun taapero saa raivarin kaupassa

Aamupalan jälkeen koko porukka siirtyi leikkihuoneeseen ja ryhmään liittyi vielä muutama muu lapsi. Oliver juoksi suoraan lelujen luo ja minä jäin nojatuoliin istumaan ja seuraamaan. Oliver ei edes huomannut minua, leikki niin innoissaan uusilla leluilla. Olin viettänyt jo lähes tunnin tyhjänpanttina ja totesimme päiväkodin hoitajan kanssa, että uskallan lähteä kotiin ja he soittavat jos ikävä iskee jäljellä olevan parin tunnin aikana. Puoli tuntia ennen sovittua hakua puhelin soi – lapsi oli nukahtanut eteisen lattialle riehakkaan ulkoilun ja lounaan päätteeksi.

Miten päiväkodin aloitus on vaikuttanut taaperon arkeen?

Ensimmäisen päivän jälkeen Oliver oli iltaan mennessä aivan poikki hyvistä päiväunista huolimatta. Kävimme iltapäivällä vielä ulkoilemassa ja iltapala-aikaan Oliver meinasi nukahtaa ruokapöytään. Yöunille menimme siis puoli tuntia normaalia aikaisemmin ja taapero nukahti samalla tavalla kuin aikaisempina iltoina. Heräämisiä oli alkuillasta enemmän, mutta en tiedä johtuuko se siitä että Oliver nukkui pitkästä aikaa omassa sängyssä. Puolen yön maissa luovutin ja otin taaperon tuttuun tapaan viereen nukkumaan. Oli ehkä liikaa vaadittu, että hän nukkuisi yksin ensimmäisen päiväkotipäivän jälkeen. Lue: Vähintään tunti illasta menee kahden lapsen nukuttamiseen

Tänään toisena hoitopäivänä haimme Oliverin heti lounaan jälkeen kotiin. Aamulla hän käveli reippaasti aamupalapöytään pikaisten halausten jälkeen ja jäi oikein mielellään päiväkotiin. Päivän jälkeen hän on ollut normaalia hiljaisempi, tai sitten kiinnitämme vaisuuteen enemmän huomiota päiväkodin hoitajien erinäisten kysymysten ja ihmettelyjen vuoksi. Kirjoitan näistä havainnoista, keskusteluista ja omista fiiliksistä teille myöhemmin, nyt menen leikkimään meidän reippaan päiväkotilaisen kanssa. Seuraathan meitä jo Instagramissa @niina.mantere ?

Kommentit (2)

Miksi tässä ei puhuta varhaiskasvatuksen opettajista ollenkaan vaikka todennäköisesti ryhmän ope eikä hoitaja on ottanut Oliverin vastaan päiväkotiin..

Pahoittelut siitä, en pitänyt relevanttina eritellä varhaiskasvatuksen opettajaa päiväkodin hoitajista vielä tässä kohtaa, kun hänen rooli ei ole vielä näkynyt meille erilaisena hoitajiin verrattuna 😊 Mulla on työnalla seuraava blogiteksti, missä kirjoitan enemmän varhaiskasvatuksen merkityksestä meille ja siinä pääsee varhaiskasvatuksen ope rooliinsa 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X