ihan mamina - Banneri

On helpompi hengittää. Kuukautiset alkoivat tänään ja hihkuin riemusta vessasta miehelleni. Kuukautisvuodon alkaminen tarkoittaa nimittäin PMS oireiden väistymistä. Synnytyksestä on reilu puoli vuotta ja vihdoin oma hormonitasapaino alkaa löytää paikkansa – nimittäin PMS oireet ovat käyneet lyhyemmiksi ja lievemmiksi, eikä hormoniryöppy enää sekota päätä niin kovasti. On todellakin helpompi hengittää ja olla.

Ensimmäinen PMS johteinen tunteiden purkaus ja ahdistuskohtaus tuli vajaa viikko ovulaation jälkeen. Olin väsynyt, ahdistunut ja kiukkuinen. Sisälläni kihisi ilman mitään ulkoista syytä. Kaikki mitä mies teki ärsytti minua, jopa hengittäminen raastoi hermojani. Samana päivänä minulla sattui olemaan terapiakäynti perheneuvolassa. Sanoin sielläkin psykiatriselle sairaanhoitajalle, että katso nyt – tästä levottomuudesta ja ahdistuksesta olen puhunut. Itkin lähes koko käynnin ajan, vaikka kaksi viikkoa aikaisemmin olin ollut todella iloinen päästessäni juttelemaan mieltä painavista asioista. Nyt kaikki tuntui todella raskaalle. Jälleen minulla oli sellainen olo, etten osaa mitään tai pysy mihinkään. Kaikki tuntui ylivoimaisen vaikealle ja suoritin vain normaalia arkea parhaani mukaan. Tätä oloa kesti pari päivää. Lue: Kuukausien jonotus ohi, perheneuvolan psykiatrisen palvelun ovet aukesivat

Toinen romahdus tuli eilen, eli päivää ennen kuukautisten alkua. Olin normaali iloinen itseni, mutta mulla oli iso kasa stressaavia asioita hoidettavana. Lapset ovat sairastelleet ja to do-lista paukkuu ylitse. Asiat alkoivat yhtäkkiä pyörimään päässä kun karuselli ja yksi väärä lause sai itkun tulvimaan ylitse. Vaahtosin 5 minuuttia itkunsekaista tarinaa ja hetkessä tunteet rauhoittuivat jälleen. Nauratti. Loppupäivä sujui kivoissa merkeissä, eikä ahdistus jäänyt tällä kertaa päälle. Lue: Ensimmäiset menkat ja PMS oireet synnytyksen jälkeen

Mistä tiedän kyseessä olevan PMS oireet?

Tunnen sisälläni sen olon minkä vain hormonien heittely voi aiheuttaa. Olo tulee aina kellontarkasti tietyssä kohtaa kuukautiskiertoa ja väistyy kuukautisvuodon alkaessa. Tämä kierto oli helpompi, sillä kuukautiskierto lyheni nyt lähemmäs normaalia – kierron pituus oli 32 päivää aikaisempien yli 40 päivää kestäneiden kiertojen sijaan. On siis selvää, että oma hormonitoimintani alkaa palata takaisin raskautta edeltäneeseen toimintaan ja se auttaa kehoa sietämään hormonitasapainon muutokset. Naisen keho kun on rakennettu niin, että hedelmällisessä iässä hormonien pitoisuudet sahaavat mahdollistaakseen raskaaksi tulemisen. Seuraa meitä myös Instagramissa @niina.mantere

Kommentit (1)

Olen aidosti onnellinen puolestasi, että PMS-oireesi alkavat rauhoittua <3 Tiedän niin hyvin, millaista on elää hormonimyllerryksessä!

Itse olen jo 50+ iässä, ja pääsin PMS:n vakavammasta muodosta, eli PMDD.sta lopullisesti eroon vasta kun minulta poistettiin munasarjat pari vuotta sitten kohdunpoiston yhteydessä. Elin siis meikein 40 vuotta elämää, jonka aikana lähinnä luulin että elämä on vain vaikeaa ja/tai että olen masentunut 🙂 PMDD-diagnoosi oli helpotus ja kirous samanaikaisesti, sillä mitään täsmähoitoa oireyhtymään ei ole olemassa. Olen myös blogannut aiheesta jonkun verran.

https://missmaruzella.com

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X