ihan mamina - Banneri

Aloin odottaa esikoista vuonna 2018 ja silloin omiin siivous tottumuksiin tuli suuria muutoksia. Yhtäkkiä huuhteluaineen tuoksu laukaisi kovan päänsäryn ja suihkutettava yleispuhdistusaine sai oksennuksen kurkkuun. Samalla aloin tutkia sitä millaisia pyykinpesuaineita suositellaan käytettävän vauvan vaatteiden pesussa ja hävitin vessan kaapista kloriittipullon kokonaan. Tänä päivänä mun pesuaineiden käyttö noudattaa ”less is more” sääntöä ja menen tuoksuttomuus edellä. Koti tuntuu raikkaammalta, kun on oikeasti puhdasta eikä siivous ole vain voimakkaiden tuoksujen ja kemikaalien levittelyä kaikkialle. Alkuun kuitenkin korostan, että en ole ammattilainen tai paras mahdollinen kuluttaja – otan mielelläni vastaan vinkkejä vielä paremmista valinnoista ja vinkeistä!

Pyykinpesua ja etikkaa

Pyykinpesussa meillä on ollut käytössä Neutral Sensitive valkoisen ja värillisen pesuun tarkoitettu neste. Tämä on tuoksuton ja sitä löytyy lähes jokaisesta kaupasta missä käydään ostoksilla. Koin tässä lähiaikoina valaistumisen myös siitä, että pesuainetta kannattaa oikeasti laittaa todella vähän. Enemmän pesuainetta tekee pyykistä tunkkaisen tuoksuista eikä suinkaan päinvastoin. Meidän pieneen 6kg koneeseen laitan 1/4 osa pesupallollista nestemäistä pesuainetta. Tähän toki vaikuttaa alueen veden kovuus.

Pesimme pitkään pyykkiä ilman huuhteluainetta, sillä ensimmäisen raskauden myötä aloin saamaan joko päänsärky-tai pahoinvointikohtauksia aina huuhteluaineeseen törmätessä. Olen edelleen hieman herkkä tuoksulle ja huomaan hyvin missä talouksissa huuhteluaineella lotrataan. Pyykkietikkaa epäilin alkuun suuresti etikan ominaistuoksun vuoksi, mutta nyt olen täysin vakuuttunut pyykkietikan palvoja! Kaupan hyllylle valikoimaa on tullut paljon. Viimeisimpänä meillä on ollut käytössä HETI merkin pyykkietikka, mikä on hieman tuoksuvampi ja ylellisempi kuin Onni merkin vastaava tuote mistä myös tykkäsin. Laitan pyykkietikkaa huuhteluaine lokeroon 1-2 pientä korkillista ja vaikutus on sama kun huuhteluaineella – pyykkiin tulee mieto raikas tuoksu ja se pehmenee ja sähköisyys vähenee.

Maailman paras moppi

Kahden pienen lapsen ruokailu tuottaa päivittäin ihan valtavan sotkun ja sen siivoamiseen mulla on ”pyhä kolminaisuus” eli rikkalapio, Dyson ja spraymoppi. Siivous aloitetaan pyyhkimällä pöydät ja syöttötuoli puhtaaksi. Tämän jälkeen suurimmat sotkut harjataan lattialta rikkalapiolla roskakoriin. Muruset imuroidaan Dysonin varsi-imurilla ja viimeistely tehdään spraymopilla mihin on ladattu kuumaa vettä ja pieni tippa lattianpesuainetta. Joskus oikaisen ja vetelen mopilla kaiken yhteen kasaan ja kerään siitä suoraan roskiin.

Spraymoppi ja mikrokuituliina on osoittautunut hintansa (29,90e) arvoiseksi. Meillä on parkettilattia ja alakerrassa laminaatti, enkä ole koskaan moppaamalla mopannut lattioita. Tarkoitan nyt sellaista perinteistä ämpärillä vettä ja luuttua perään tyyliä (hieman kärjistetysti). Meillä kuitenkin pyörii sisällä rattaat ja renkaiden mukana tulee likaa. Myös lapset saattavat huomamatta levittää ruoanjämiä tai jotain muuta tahmaista olohuoneen nurkkaan, joten jonkinlainen moppi-ratkaisu on oltava. Clas Ohlsonin spraymoppi on ollut ihan huippu ja madaltanut kynnystä pikasiivoukselle. Laitan säiliöön kuumaa vettä ja pienen tilkan parketille tarkoitettua pesuainetta ja suihkin ja moppaan menemään. Olen jättänyt pesuaine veden pariksi päiväksi moppiin seisomaan, jotta sen saa tarvittaessa napattua pikaista tahranpoistoa varten keittiöstä matkaan. Muutaman kerran kuukaudessa huuhtelen säiliön kunnolla ja käyn lattiat läpi ensin miedolla pesuaineella ja lopuksi pelkällä vedellä huuhdellen poistaakseni mahdolliset pesuainejämät.

Puhdistusaineet jotka ovat jääneet historiaan

Kauas on tultu siitä kun mun siivouskaappi vilisi suihkittavia pesuaineita. Oli suihkutettava yleispuhdistusaine, suihkutettava wc ja kylpyhuone, suihkutettava ikkunanpesuaine.. Yäk! Ensinnäkin lattiatasolla hengailevaa spraymoppia lukuunottamatta meillä ei suihkutella enää mitään, koska en halua pesuainetta iholle tai hengitysteihin. Toisekseen miksi miljoona kahden ja puolen euron purkkia, kun keittiöstä löytyy jo tuoksuton Fairy ja kylpyhuoneesta pyykkietikka ja mäntysuopaliuos? Keittiössä suoritan siivouksen laskemalla astiaan tulikuumaa vettä (siivouskäsineet kädessä etten polta sormia) ja laitan sinne yhden pisaran tuoksutonta ja väriaineetonta Fairya. Vessan pesu sujuu hyvin vuorotellen pyykkietikalla ja mäntysuopaliuoksella – etikalla on muuten desinfioiva vaikutus. Etikka ei kuitenkaan sovi kyplyhuoneen kaakeleiden pesuun sillä se voi syövyttää saumoja ja etikka kannattaa muutenkin huuhdella huolellisesti pois. Wc pöntön pesuun meillä on jokin tavallinen ”myrkky” minkä nimeä en nyt saa päähäni, mutta olen kuullut että ruokasooda ja etikka toimisi tässäkin hyvin ja aion kokeilla sitä heti kun nykyinen pesuaine on kulutettu loppuun.

Tästä tuli nyt siivousaiheen ensimmäinen osa. Kirjoitan myöhemmin mm. kokemuksia Dyson varsi-imurista ja siitä riittääkö se ainoana imurina, meidän perheen vastuunjaosta kotitöissä ja siivousrutiineista. Olisiko muita aiheita mistä haluaisit lukea tai kuulla lisää? Nähdään myös Instagramissa @niina.mantere

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X